Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Nog altijd rugwind voor reële activa
Actualiteit Volgen De categorie volgen
15 NOV

Nog altijd rugwind voor reële activa

15.11.2021
Xavier Timmermans – Investment Strategist
Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 15.11.2021 12:12
Gepubliceerd op 15.11.2021 12:12
De beurzen hadden een relatief rustige week, ondanks een hoger dan verwacht inflatiecijfer in de VS.

Overzicht

  • Inflatie blijft de grootste zorg
  • Reële rentes opnieuw op een historisch dieptepunt
  • Goud is de grote winnaar van de week
  • Welke impact heeft COP26 op de markten?
  • Op de agenda deze week
Op weekbasis steeg de Stoxx Europe 600 met 0,7% en de S&P500 verloor 0,3%. De obligatiemarkten waren turbulenter en de rentes staan terug op hun niveau van eind oktober.

Inflatie blijft de grootste zorg

De prijsstijging in de Verenigde Staten bedroeg in oktober 6,2% op jaarbasis en 4,6% exclusief energie en voeding. Dat is hoger dan de gemiddelde verwachtingen van de economen.

De aandelen lijken het nieuws vrij goed te hebben verteerd, in tegenstelling tot de obligaties. De rente op staatsobligaties op tien jaar klom naar 1,59%, het niveau van voor de Fed-vergadering begin november.

De Amerikaanse inflatie bedraagt sinds mei meer dan 5% en is gestegen als gevolg van de door de pandemie veroorzaakte verstoringen van de aanvoer. De beleggers maken zich vooral zorgen over signalen dat de prijsstijgingen zich verspreiden over verschillende sectoren. Zij vragen zich af of de inflatie wel degelijk van tijdelijke aard is, zoals de Fed beweert.

De koersen van de futures op de kortetermijnrentes houden nu rekening met 2,5 renteverhogingen van 0,25% in 2022, waarbij de eerste er komt in juli.

Reële rentes opnieuw op een historisch dieptepunt

Het is interessant om het gedrag van de inflatie-geïndexeerde obligaties te observeren, en in het bijzonder de break-evens. De break-evenrente is het verschil tussen het rendement van klassieke staatsobligaties en het rendement van tegen inflatie beschermde obligaties (Treasury Inflation-Protected Securities, TIPS) – dit laatste wordt reëel rendement genoemd. Aangezien de rentebetalingen op TIPS worden gecorrigeerd op basis van de inflatie, geeft de break-evenrente aan hoe traders en beleggers verwachten dat de inflatie in de toekomst zal evolueren. De reële rente is het rendement gerekend zonder een inflatie-indexatie.

Terwijl de break-even inflatiepercentages op vijf en tien jaar toenemen (tot respectievelijk 3,12% en 2,72%), zijn de reële rendementen van die twee termijnen gedaald (-1,87% en -1,15%). Woensdag zakte de reële rente op tien jaar naar een laagterecord en vrijdag eindigde ze opnieuw dicht bij dat niveau. De reële rente op vijf jaar nadert zijn laagste niveau van mei. In de eurozone is de situatie slechter, aangezien zelfs de nominale rendementen negatief zijn.

De reële rentes bewegen in lijn met de groeiverwachtingen en de daling van vorige week suggereert dat de beleggers geloven dat de Amerikaanse economie kan worden beïnvloed als de Fed haar rentes te snel optrekt.

Goud is de grote winnaar van de week

Goud en zilver profiteerden van de toegenomen inflatievrees en gedaalde reële rentes. Goud profiteert van het verzwakkende beleggersvertrouwen in de dollar en de euro en in staatsobligaties in die munten als instrumenten om de koopkracht te beschermen.

Volgens ons zullen de reële rentes stijgen omdat we relatief optimistisch zijn over de groei in 2022 en 2023. Ze zullen evenwel negatief blijven omdat we denken dat de centrale banken het nodige zullen doen om het groeiherstel niet in gevaar te brengen. De omstandigheden zouden dus gunstig moeten blijven voor de reële activa als vastgoed, aandelen en edelmetalen.

Welke impact heeft COP26 op de markten?

Volgens de meeste commentatoren zijn de resultaten van de 14 dagen onderhandelingen eerder matig. Maar vanuit een marktperspectief zijn er toch verschillende belangrijke beloftes gedaan, zoals gemeenschappelijke regels voor de internationale koolstofmarkt en voor de nationale markten.

De koolstofmarkt zal naar verwachting investeringen aantrekken in duurzame innovaties in de opkomende landen en zo de emissiereductie versnellen. Het is de bedoeling dat landen waar het moeilijk of duur is om de broeikasgassen terug te dringen koolstofkredieten kunnen kopen die emissieverlagingen vertegenwoordigen van landen die hun vervuiling al sterker hebben beperkt dan ze aanvankelijk hadden toegezegd. Publieke instellingen en privébedrijven kunnen ook investeren in projecten die de uitstoot in opkomende landen verminderen en zo koolstofkredieten verdienen die vervolgens kunnen worden verkocht. Dat kan bijvoorbeeld voor de vervanging van steenkool door hernieuwbare energiebronnen.

Het belangrijkste is dat men zich wereldwijd bewuster wordt van de inspanningen die moeten geleverd worden. Bedrijven die oplossingen bieden voor de klimaatproblemen zullen hun omzet en winst gegarandeerd bovengemiddeld zien groeien. De thema’s in verband met het klimaat blijven dus goede perspectieven bieden.

Op de agenda deze week

Vandaag krijgen we een stortvloed aan Chinese economische cijfers: vastgoedprijzen, retailverkopen, industriële productie en investeringen. Die wijzen op een lichte verbetering in oktober. De markten wachten vooral op de reacties van de Chinese autoriteiten op de zorgwekkende verslechtering van de financiële omstandigheden van vastgoedontwikkelaars die zichzelf niet langer in dollars kunnen herfinancieren. De presidenten Joe Biden en Xi Jinping hebben vandaag een virtuele ontmoeting.

In de Verenigde Staten krijgen we dinsdag de gegevens over de retailverkoop en in de eurozone de definitieve inflatiecijfers voor oktober.

Kerncijfers van 08/11/2021 tot 12/11/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 4330,95 -1,25% 19,60%
Europa: Stoxx Europe 600 486,76 0,69% 21,98%
VS: S&P500 4682,85 -0,31% 24,67%
Japan: Nikkei 29609,97 -0,01% 7,89%
China: Shangai Composite 3539,10 1,36% 1,90%
Hongkong: Hang Seng 25327,97 1,84% -6,99%
Euro/dollar 1,14 -0,95% -6,46%
Brent olie 82,39 -0,65% 58,78%
Goud 1862,36 2,87% -1,87%
Belgische 10 jaarsrente 0,07
Duitse 10 jaarsrente -0,26
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,58
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven