Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Redt het magnificent duo de beursweek?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
26 APR

Redt het magnificent duo de beursweek?

26.4.2024
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 26.4.2024 10:41
Gepubliceerd op 26.4.2024 10:41
De aandelenmarkten beleefden gisteren een moeilijke dag.

Overzicht

  • Tegenvallende cijfers
  • Lager dan verwachte groei en hoger dan verwachte inflatie
  • Uitdagende situatie voor de Fed
  • Opluchting na sluiting van de beurs
  • Overname in de grondstoffenmarkt
  • Voorzichtiger in deze correctieve fase

Tegenvallende cijfers

Aan de ene kant waren er de tegenvallende cijfers van een aantal techgiganten, waarbij IBM maar vooral Meta het meest negatief in het oog sprongen. Maar aan de andere kant waren er ook de economische cijfers.

En die lieten een beeld zien van de economie dat de beurzen echt kunnen missen als kiespijn.

Lager dan verwachte groei en hoger dan verwachte inflatie

We keken naar een combinatie van een tegenvallende groei ( hier gemeten door het BBP) en daar bovenop een fors hoger dan verwachte inflatie. En die combinatie laat al snel het woord stagflatie gonzen in de catacomben van Wall Street. Het is vanzelfsprekend veel te vroeg om na een paar cijfers zoals deze in die richting gaan te denken.

Uitdagende situatie voor de Fed

Maar het is duidelijk dat het de markten nerveus maakt. Want zo een situatie van stagflatie is de moeilijkste die de centrale bankiers te beurt kan vallen. Want als zowel de groei ( lager) en de inflatie (hoger) de verkeerde kant uit gaan, welke van beide moet de centrale bank dan bespelen? Moet het dan de rente verhogen of verlagen?

De obligatiemarkt heeft alvast de eerste renteverlaging van de Fed nog maar eens verder uitgesteld. We zitten ondertussen al in december. Benieuwd wat Jerome Powell er in zijn speech volgende week over te zeggen zal hebben. Het is duidelijk dat hier meer dan ooit ieder woord zal worden gewikt en gewogen.

Opluchting na sluiting van de beurs

Na beurs kwam er dan een serieuze brok opluchting. Want zowel Alphabet, de moeder van Google, als Microsoft lieten puike cijfers zien. Alphabet verpulverde de verkoopsvooruitzichten en kondigde voor het eerst in zijn geschiedenis een dividend aan. Microsoft zag goede cijfers mede dankzij aan de ‘cloud’ en aan AI gerateerde diensten.

En dat zijn termen die de analisten, Wall Street en de beleggers vanzelfsprekend graag horen. Na eerder tegenvallende cijfers van de ‘magnificent 7’ waren we al geëvolueerd naar de ‘fabulous 4’. Nu lijkt het meer het ‘magnificent duo’ te gaan worden.

Maar dat duo was alvast na beurs genoeg om de Nasdaq meer dan een procent hoger te duwen. We zijn benieuwd wat er van die winst vandaag bij het slot overblijft.

Want wat je absoluut wil zien, is dat goede cijfers ook worden beloond en niet alleen slechte cijfers worden afgestraft. Zoals we al zeiden bij het begin van het resultatenseizoen, zijn niet alleen de cijfers en de vooruitzichten belangrijk, maar vooral hoe de markt erop reageert.

Overname in de grondstoffenmarkt

Weg van alle technologiegeweld was er het nieuws dat BHP Billiton sectorgenoot Anglo American wil overnemen. De grondstoffenmarkt, en vooral dan die van de batterijmetalen, zoals koper, blijft red hot. Koper is in deficiet en het duurt zeer lang om nieuwe capaciteit bij te creëren. Dus proberen vooruitziende bedrijven capaciteit te kopen. Het zou ons niet verwonderen dat we dit soort van activiteit de komende maanden nog zullen zien. Meestal beginnen eerst de grote bedrijven en dan zet het proces zich verder door het hele ecosysteem. We zijn nog maar in de eerste inning van wat wel eens een serieuze supercyclus in grondstoffen zou kunnen worden. Naast al de investeringsopportuniteiten die dit met zich meebrengt kan dit ook belangrijke gevolgen hebben voor de inflatie en een reeds complexe situatie nog meer ingewikkeld maken.

Voorzichtiger in deze correctieve fase

We blijven er op dit moment de voorkeur aan geven om eerder wat voorzichtiger te zijn op de aandelenmarkten tot het duidelijker wordt dat de huidige correctieve fase voorbij is.

Elke dag vindt u onze marktanalyses op de site 'MyExperts' onder 'Markten', of in uw mailbox via de dagelijkse nieuwsbrief van MyExperts.

Kerncijfers van 25/4/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 3857,94 -0,67% 4,05%
Europa: Stoxx Europe 600 502,38 -0,64% 4,88%
VS: S&P500 5048,42 -0,46% 5,84%
Japan: Nikkei 37628,48 -2,16% 12,44%
China: Shangai Composite 3052,90 0,27% 2,62%
Hongkong: Hang Seng 17284,54 0,48% 1,39%
Euro/dollar 1,07 0,23% -3,02%
Brent olie 87,64 -0,72% 12,81%
Goud 2334,59 0,11% 13,03%
Belgische 10 jaarsrente 3,18
Duitse 10 jaarsrente 2,62
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,70
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven