Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Uiteenlopende beursbewegingen bij stijgende rente
Actualiteit Volgen De categorie volgen
22 JAN

Uiteenlopende beursbewegingen bij stijgende rente

22.1.2024
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 22.1.2024 10:48
Gepubliceerd op 22.1.2024 10:48
De stijgende obligatierentes en de aanbodverstoring in de Rode Zee wogen op de Europese beurzen, maar Wall Street kon dankzij een herstelrally de week op een nieuw record afsluiten.

Overzicht

  • Obligatierentes weer in de lift
  • Houthi-aanvallen als nieuwe geopolitieke stoorzender in 2024
  • Vooral Europese beurzen lijden hieronder
  • Chinese economische groei haalt doelstelling in 2023, maar verdere afkoeling in 2024
  • En komende week

Obligatierentes weer in de lift

De Amerikaanse tienjaarse obligatierente steeg vorige week met 0,22% tot 4,16%, komende van een tussentijds dieptepunt van 3,8% rond de jaarwisseling en een piek van 5% in oktober. Ook de Europese obligatierentes stegen zo’n 0,15% tot 2,34% voor de Duitse, vergeleken met 2% rond de jaarwisseling en een piek van 3% in oktober.

De redenen voor die opwaartse correctie na de sterke daling van november-december, zijn de lichte opvering van de recente inflatiecijfers en de uitspraken van centrale bankiers dat de markt te vroeg en te snel renteverlagingen verwacht. Inderdaad, de markten waren eind vorig jaar wat te voortvarend met hun verwachting dat de centrale banken al vanaf maart zouden beginnen met renteverlagingen. Meer realistisch is tegen mei of juni.  

Houthi-aanvallen als nieuwe geopolitieke stoorzender in 2024

De verschrikkelijke oorlog in Israël en Gaza had tot voor kort nauwelijks invloed op de markten. Maar er zou meer economische en markt-impact zijn indien het conflict zou uitbreiden naar andere regio’s in het Midden-Oosten. Hierbij vreesde men vooral voor betrokkenheid van Iran in de strijd (eventueel via het Libanese Hezbollah), dat eventueel de toegang tot de Perzische Golf zou kunnen belemmeren.

Maar ietwat verrassend wordt nu vooral de toegang tot de Rode Zee bedreigd door de eveneens sjiitische en door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen. Hun aanvallen op handelsschepen als vergelding voor de oorlog in Gaza, heeft al meerdere rederijen doen beslissen om niet meer via de Rode Zee tussen Azië en Europa te varen, maar helemaal rond Afrika.

Daardoor zijn de goederen (via containertransport, maar ook olie- en gastankers) twee weken langer onder weg en komt er krapte in de beschikbaarheid van schepen. Enkele Europese bedrijven hebben hun productie al tijdelijk moeten stilleggen wegens vertraging in de aanvoer van onderdelen. Met andere woorden een nieuwe aanbodverstoring die vooral voor Europa de economie kan hinderen en de inflatie weer kan doen stijgen.  

Vooral Europese beurzen lijden hieronder

En dat is misschien de voornaamste verklaring waarom de Europese beurzen sinds begin dit jaar corrigeren (-2%), terwijl de Amerikaanse beurzen nog hoger gaan (+1,5%). We zien ook een meer uitgesproken daling van de cyclische sectoren (materialen, energie, industrie en cyclische consumentengoederen) en de small caps (correctie op de inhaalbeweging van eind 2023).

Daartegenover is er nu een rotatie naar defensieve sectoren zoals Healthcare en Telecom. Maar het meest opmerkelijke is dat vooral de Amerikaanse technologiesector blijft stijgen, in een klimaat van opverende rentes. Opwaartse herzieningen van het winstgroeipotentieel van AI-bedrijven en een geruststellende verkoopevolutie bij TSMC droegen hiertoe bij. Maar de voornaamste drijfveer is allicht dat beleggers na de Tech-outperformance van vorig jaar deze rally niet willen missen en nog snel op de trein springen. Mogelijks leidt dit op korte termijn tot een overdrijvingsfase in waarderingen, wat in het verleden al eens gevolgd werd door een iets grotere correctie. De waarderingskloof tussen de Amerikaanse en Europese beurs is intussen opgelopen tot een koerswinstverhouding van 23 voor de S&P500 tegenover slechts 13 voor de Stoxx Europe 600.

Chinese economische groei haalt doelstelling in 2023, maar verdere afkoeling in 2024

De Chinese economie groeide in 2023 met 5,2%, waarmee de doelstelling van 5% gehaald werd. Maar de vastgoedmarkt blijft zwak en recente indicatoren wijzen op verdere groeivertraging. De Wereldbank verwacht 4,5% groei in 2024, het laagste groeicijfer in 3 decennia. Er wordt al een tijdje gehoopt dat, naast de relatief kleine monetaire stimuli, de Chinese overheid overgaat tot meer drastische stimuleringsmaatregelen, zoals grotere infrastructuurinvesteringen of het ondersteunen van zijn financiële markten.

En komende week

Deze week is het onder meer uitkijken naar de Amerikaanse groeicijfers over het vierde kwartaal (verwachting: 2% op jaarbasis), de Europese PMI-indicatoren en de vergadering van de ECB. Er wordt momenteel geen wijziging in het monetair beleid verwacht, maar misschien wel een hint over de timing van de eerste renteknip.

Daarnaast komt het resultatenseizoen in een stroomversnelling met de publicatie van heel wat Amerikaanse technologiekleppers, en in Europa ook enkele grote namen zoals ASML en LVMH. Vooral de vooruitzichten voor 2024 kunnen koersbepalend zijn.

Kerncijfers van 15/1/2024 tot 19/1/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 3556,71 -3,46% -4,07%
Europa: Stoxx Europe 600 469,24 -1,58% -2,04%
VS: S&P500 4839,81 1,17% 1,47%
Japan: Nikkei 35963,27 1,09% 7,47%
China: Shangai Composite 2832,28 -1,73% -4,80%
Hongkong: Hang Seng 15308,69 -5,76% -10,20%
Euro/dollar 1,09 -0,75% -1,48%
Brent olie 79,09 0,10% 1,80%
Goud 2027,25 -1,24% -1,85%
Belgische 10 jaarsrente 2,93
Duitse 10 jaarsrente 2,31
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,14
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven