Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Verschillen tussen VS en eurozone: wat zijn de gevolgen?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
15 APR

Verschillen tussen VS en eurozone: wat zijn de gevolgen?

15.4.2024
Xavier Timmermans – Investment Strategist
Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 15.4.2024 09:26
Gepubliceerd op 15.4.2024 09:26
De tegenvallende inflatie in de VS en bemoedigende commentaren van de ECB hebben de spreads tussen de dollar- en euro-obligatierendementen verruimd en de dollar versterkt. De S&P500 daalde deze week met 1,6% en de Stoxx Europe 600 met 0,3%.

Overzicht

  • Verschillen tussen de VS en de eurozone
  • ECB maakt weg vrij voor renteverlaging in juni, vóór de Fed
  • Een sterkere dollar is een bedreiging voor de Europese inflatie
  • Wat moeten we hiervan denken?
  • Wat zijn enkele andere factoren die de beurzen kunnen beïnvloeden?
  • Hoe zit het met de winsten van het eerste kwartaal?

Verschillen tussen de VS en de eurozone

In de VS was de inflatie voor de derde maand op rij hoger dan verwacht en versnelde ze 3,2% naar 3,5%. Zonder energie en voeding bleef ze onveranderd op 3,8% hangen. In de eurozone nam de inflatie af van 2,6% naar 2,4% en zonder energie en voeding van 3,1% naar 2,9%.

De obligatierentes zijn sterk gestegen in de VS, met een 2-jaarsrente van bijna 5% en een 10-jaarsrente van 4,6%. Ook in de eurozone zijn ze gestegen, zij het minder sterk. De spread werd nog groter na de bemoedigende commentaren van Christine Lagarde na de ECB-vergadering.

ECB maakt weg vrij voor renteverlaging in juni, vóór de Fed

De boodschap van de ECB liet duidelijk verstaan dat "als de trend zich voortzet, het gepast zou zijn om de rente te verlagen". De ECB bereidt aldus het pad voor op een verlaging in juni. Daarmee zal ze de Fed voor zijn, want na de stijging van de prijzenindex is de kans op een renteverlaging door de Fed in juni gedaald tot minder dan 30%.

Tijdens de persconferentie na de ECB-vergadering vroegen meerdere journalisten of een renteverlaging door de ECB mogelijk zou zijn zonder dat de Fed hetzelfde doet. Het antwoord van Christine Lagarde was duidelijk: "De ECB is niet gebonden aan de Fed. De aard van de inflatie is anders, het begrotingsbeleid is anders, de consumptie en de investeringen zijn anders." Ze zei het niet vlakaf, maar dit impliceert dat ook het monetaire beleid anders kan zijn.

Een sterkere dollar is een bedreiging voor de Europese inflatie

Het tegenargument is dat als het verschil tussen de dollar- en eurorentevoeten groter wordt, de dollar in waarde zal stijgen en de in dollars geprijsde invoer (zoals olie) duurder zal worden en de inflatie in de eurozone zal doen herleven. De dollar is deze week al met 2% in waarde gestegen.

Christine Lagarde was voorzichtig om te zeggen dat de ECB zal handelen op basis van de cijfers die begin juni beschikbaar zijn. Ze benadrukte dat de loondruk leek af te nemen. Dat is belangrijk omdat het dit argument van buitensporige loonstijgingen is dat ze eerder had gebruikt om te zeggen dat het te vroeg was om de rentes te verlagen.

Wat moeten we hiervan denken?

Misschien is door het feit dat de Fed haar eerste renteverlaging alleen maar zou uitstellen (er is een 100% waarschijnlijkheid voor september) de relatieve verbetering van de dollarwinst en dus de zwakte van de euro maar van korte duur. Het grootste probleem in de eurozone is niet langer de inflatie, maar het gebrek aan groei, wat de ECB zou aanmoedigen om niet op de Fed te wachten. Een zwakkere euro zou de Europese exporteurs helpen.

Het argument heeft zijn grenzen, want als de olieprijzen om geopolitieke redenen blijven stijgen, wordt de inflatie opnieuw het grootste probleem.

Wat zijn enkele andere factoren die de beurzen kunnen beïnvloeden?

De Amerikaanse obligatierentes zijn sterk gestegen door tegenvallende inflatiedalingen. Maar vreemd genoeg lijken de beurzen de stijging van de langetermijnrente veel beter op te vangen dan in september en oktober. Misschien komt dat doordat de hoop op een renteverlaging niet verdwenen is: de Amerikaanse economie vertoont nog altijd enkele vroege tekenen van vertraging.

De onverwachte daling van de Chinese export laat zien dat het herstel van de Chinese groei zou kunnen tegenvallen. Dat zou de grondstoffen, die sinds begin april sterk stijgen, kunnen kalmeren.

Hoe zit het met de winsten van het eerste kwartaal?

Een andere factor achter de relatieve veerkracht van Wall Street is de hoop op positieve verrassingen in de bedrijfswinsten. Nu de economie in het eerste kwartaal sterker groeit dan verwacht, geldt dat dan ook voor de winsten? De analistenconsensus voor de S&P 500 gaat uit van een winstgroei van 3,8%.

Het resultatenseizoen begon niet al te best. De grote banken JP Morgan en Wells Fargo konden niet overtuigen. Dat was een van de redenen voor de daling van de Amerikaanse aandelen op vrijdag.

De komende dagen en weken mogen we ons waarschijnlijk verwachten aan meer volatiliteit, afhankelijk van de winstpublicaties. De meest doorslaggevende cijfers zullen die van de tech- en communicatiegiganten zijn. En dan zijn er natuurlijk ook de toenemende geopolitieke spanningen tussen Iran en Israël. 

Kerncijfers van 8/4/2024 tot 12/4/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 3850,04 0,41% 3,84%
Europa: Stoxx Europe 600 505,25 -0,26% 5,48%
VS: S&P500 5123,41 -1,56% 7,41%
Japan: Nikkei 39523,55 1,36% 18,11%
China: Shangai Composite 3019,47 -1,62% 1,50%
Hongkong: Hang Seng 16721,69 -0,01% -1,91%
Euro/dollar 1,06 -1,73% -3,77%
Brent olie 91,61 0,07% 17,92%
Goud 2412,97 3,87% 16,83%
Belgische 10 jaarsrente 2,91
Duitse 10 jaarsrente 2,36
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,52
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven