Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Hoe brengen we gendergelijkheid in vermogensopbouw?
Trends Volgen De categorie volgen
22 AUG

Hoe brengen we gendergelijkheid in vermogensopbouw?

22.8.2024
Inge Donders – Teamcoach private banker - President of the board of MixCity Belgium
Inge Donders Teamcoach private banker - President of the board of MixCity Belgium
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 20.8.2024 14:17
Gepubliceerd op 22.8.2024 07:00
Vrouwen hebben gemiddeld een lager pensioen dan mannen. Ze bouwen bovendien ook minder vermogen op. Wat kunnen we doen om de vermogenskloof te dichten?

Als Belgische vrouwen met pensioen gaan, hebben ze gemiddeld slechts 75% van het vermogen opgebouwd dat mannen bij hun pensionering bereiken. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van WTW, een internationale groep die oplossingen aanbiedt voor het managen van mensen, risico’s en kapitaal. Ons land behoort daarmee tot de slechte leerlingen van Europa. Gemiddeld bereiken Europese vrouwen op pensioenleeftijd 77% van het vermogen van mannen. De kloof wordt groter naarmate we hoger klimmen op de sociale ladder. Vrouwen met topjobs stranden gemiddeld op een vermogenskloof van 62%. Voor vrouwen met een operationele functie is dat gemiddeld 89%. De kloof weerspiegelt zich ook in de Belgische pensioenen. Uit cijfers van PensionStat blijkt dat vrouwen die recent met pensioen zijn gemiddeld 19% minder wettelijk pensioen en 53% minder aanvullend pensioen krijgen dan mannen. 

Volgens een Brits onderzoek zien vrouwen hun inkomen na een echtscheiding gemiddeld met 33% terugvallen en mannen met 18%.Inge Donders

Minder loon, weinig bescherming

De vermogensongelijkheid op pensioenleeftijd heeft verschillende oorzaken.

  • Ten eerste verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen. Zelfs voor dezelfde job krijgen ze gemiddeld een lager uurloon en minder extralegale voordelen dan mannen. Dat verschil is voornamelijk aanwezig in de privésector.
  • Daarnaast werken ook familiale factoren de ongelijkheid in de hand. Vrouwen stemmen hun carrière nog altijd meer af op de noden van het gezin.
  • Bovendien zijn ze vaak onvoldoende beschermd als het fout gaat, bijvoorbeeld bij een relatiebreuk of overlijden. Volgens een Brits onderzoek zien vrouwen hun inkomen na een echtscheiding gemiddeld met 33% terugvallen en mannen met 18%.
De mogelijkheden die familiaal vermogensrecht biedt om de vermogenskloof te dichten, worden te weinig benut.Inge Donders

Women & Invest

Het Belgische familiaal vermogensrecht voorziet een aantal mogelijkheden om dit te corrigeren. In een huwelijkscontract met scheiding van goederen kan bijvoorbeeld gewerkt worden met een billijkheidsclausule. Bij een echtscheiding wordt er dan een deel van het opgebouwde vermogen toegewezen aan de financieel zwakkere partner om de onbezoldigde gezinstaken te compenseren. Die mogelijkheden worden nog te weinig benut. Bovendien geven we onbewust soms minder inclusief vermogensadvies. In het kader van gendergelijkheid startte BNP Paribas Fortis daarom recent het project Women & Invest op. We ijveren ervoor om vrouwen meer te betrekken bij de geldzaken van het gezin door te focussen op financiële onafhankelijkheid en duurzaamheid.

Volgens onderzoek spaart meer dan driekwart van de vrouwen (79%) op regelmatige basis maar belegt minder dan 1 op 5 (18%).Inge Donders

Van sparen naar beleggen

Daarnaast weten we uit onderzoek dat vrouwen niet snel de stap zetten van sparen naar beleggen. Daarom vinden we het belangrijk om onze vrouwelijke cliënten vertrouwd te maken met beleggen. Volgens het rapport Women and Investing van J.P. Morgan spaart meer dan driekwart van de vrouwen (79%) op regelmatige basis maar belegt minder dan 1 op 5 (18%). Dat is een belangrijke belemmering om vermogen op te bouwen, zeker in een omgeving van lage rentevoeten. Wie de voorbije tien jaar enkel cash aanhield, heeft veel geld laten liggen (zie grafiek). Als we de vermogenskloof willen dichten, moeten we vrouwen meekrijgen in dit verhaal.

Contacteer uw relatiebeheerder als u graag meer informatie wenst. 

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Inge Donders Teamcoach private banker - President of the board of MixCity Belgium
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven