Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Goedkoper lenen voor energetische renovatie
Krediet Volgen De categorie volgen
7 DEC

Goedkoper lenen voor energetische renovatie

7.12.2022
Elisabeth Minjauw – Responsible Sustainable Loans at BNP Paribas Fortis, President at European Mortgage Federation, Member of EU Platform for Sustainable Finance
Elisabeth Minjauw Responsible Sustainable Loans at BNP Paribas Fortis, President at European Mortgage Federation, Member of EU Platform for Sustainable Finance
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 6.12.2022 15:59
Gepubliceerd op 7.12.2022 06:59
Koop- en huurwoningen moeten versneld energie-efficiënt en asbestveilig worden. Hoe maakt de banksector de transitie naar duurzaam en gezond wonen mee mogelijk?
Hoge energieprijzen en verstrengde overheidsmaatregelen zetten de woonmarkt onder druk en zorgen voor bijkomende kosten voor kopers en verhuurders.

In Vlaanderen zijn volgende maatregelen getroffen:
  • Vanaf 1 januari 2023 geldt een renovatieverplichting voor wie een woning koopt met energielabel E of F.
  • De huurprijs van woningen met een EPC-label E of F of zonder EPC-attest mag niet worden geïndexeerd tot 1 oktober 2023.
  • Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen gebouwd voor 2001.
  • Sinds 2020 zijn verhuurders verplicht om het dak van hun huurwoning te isoleren volgens de dakisolatienorm.
Het niet naleven van deze regels kan ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen huurwoningen die niet aan de dakisolatienorm voldoen, ongeschikt worden verklaard.

In Brussel en Wallonië

Ook het Brusselse en het Waalse Gewest verbieden de indexering van huurpanden met de slechtste EPC/PEB-labels (vanaf F).

In het Brusselse Gewest is de reglementering voor Energieprestaties en Binnenklimaat voor nieuwbouw en grondige renovatie verscherpt tussen 2018 en 2022. Vanaf 1 januari 2023 wordt de berekeningsmethode nog strenger voor wat betreft ventilatie.

Het Waalse Gewest hanteert sinds 1 januari 2021 de Q-ZEN-norm (Quasi Zéro Energie). Alle nieuwe gebouwen moeten bijna energieneutraal zijn. Wie hier een beroep doet op (inkomensgerelateerde) premies voor een grondige renovatie, moet voorafgaand aan de werken een energieaudit laten uitvoeren door een erkend auditor.
Belgische woningen zijn groot, oud en bijzonder energie-inefficiënt. Per huishouden zijn we de tweede grootste uitstoter in Europa.Elisabeth Minjauw

België is uitstootkampioen

De strengere energiewetgeving in de drie gewesten moet wonen energiezuiniger maken en moet zorgen voor minder uitstoot. Dat is nodig, want residentiële verwarming is goed voor 13,8% van alle CO2-uitstoot in ons land. Belgische woningen zijn niet alleen relatief groot en vrij oud, ze zijn ook bijzonder energie-inefficiënt. Per huishouden zijn we zelfs de tweede grootste uitstoter in Europa, na Luxemburg.

Tegen 2050 moet elke woning energiezuinig zijn. Dat past in de Europese doelstellingen om klimaatneutraal te zijn tegen dat jaar.

Nog een reden om in te zetten op energetische renovatie: sneller renoveren verhoogt de waarde van uw woning. Volgens een studie van de Nationale Bank is een woning met EPC-peil B 12% meer waard dan een vergelijkbare woning met EPC-peil D.
Omdat energetisch renoveren veel geld kost, engageerden heel wat Europese en Belgische banken zich in het Energy Efficient Mortgages Initiative.Elisabeth Minjauw

Wat doen de banken?

Energetisch renoveren kost helaas veel geld. Heel wat Europese en Belgische banken engageerden zich alvast in het Energy Efficient Mortgages Initiative om de verduurzaming te versnellen. Een aantal mogelijke oplossingen:
  • U kunt de rentevoet van uw hypothecaire lening verlagen door ervoor te zorgen dat het EPC na renovatie lager ligt dan een vastgesteld maximumniveau.
  • Er bestaan ook persoonlijke leningen (consumentenkredieten) tegen extra voordelige tarieven wanneer een bepaald percentage van de werken gericht is op energiebesparing.
  • Onder specifieke voorwaarden is ook een renteloos renovatiekrediet mogelijk.
Wenst u meer info? Contacteer dan uw relatiebeheerder.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Elisabeth Minjauw Responsible Sustainable Loans at BNP Paribas Fortis, President at European Mortgage Federation, Member of EU Platform for Sustainable Finance
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven