Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Laatste kans voor renovatiekrediet met rentekorting
Krediet Volgen De categorie volgen
3 MEI

Laatste kans voor renovatiekrediet met rentekorting

3.5.2024
Elke Gielkens – Credit Expert Private
Elke Gielkens Credit Expert Private
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 30.4.2024 08:50
Gepubliceerd op 3.5.2024 06:50
Koopt u een Vlaamse woning met energielabel E of F, dan moet u het pand binnen de vijf jaar energetisch renoveren. Nog tot eind 2024 kunt u hiervoor een renovatiekrediet afsluiten met rentesubsidie.
Sinds 2023 geldt er in het Vlaamse gewest een renovatieplicht voor energieverslindende woningen. Wie een woning koopt met slechte energieprestaties (EPC E of F) moet het pand binnen de vijf jaar energetisch renoveren. Als tegemoetkoming lanceerde het Vlaamse gewest een renovatiekrediet met een rentesubsidie. Hoe energiezuiniger u de woning renoveert, hoe groter het voordeel. Gaat u van label E of F naar label A, dan kunt u tot 60.000 euro lenen met een rentesubsidie van 3,5%. U ontvangt dan maximaal 22.781 euro aan rentsubsidie in 20 jaar tijd. Nog tot het einde van het jaar kunt u hiervan gebruikmaken. Vanaf 1 januari 2025 dooft deze maatregel uit.
Ook een tweede verblijf of opbrengsteigendom komt in aanmerking voor het Vlaamse renovatiekrediet.

Opbrengsteigendom en tweede verblijf

U kunt een Vlaams renovatiekrediet enkel aanvragen als u ook een hypothecair ‘hoofd’-krediet afsluit voor de aankoop. Verder moet de woning of het appartement gelegen zijn in het Vlaamse gewest, minimaal een energielabel E of F hebben en hoofdzakelijk bedoeld zijn voor private bewoning. Het hoeft niet per se uw eigen woning te zijn. Ook een tweede verblijf of opbrengsteigendom komt in aanmerking. Weet ook dat het niet noodzakelijk om een aankoop hoeft te gaan. Het Vlaamse renovatiekrediet kan ook gekoppeld worden aan een woonkrediet om uit onverdeeldheid te treden, bijvoorbeeld na een schenking of erfenis, of om een mede-eigenaar uit te kopen, bijvoorbeeld na een echtscheiding.
De rentesubsidie en het bedrag dat u maximaal kunt lenen, hangen samen met het energielabel dat u wenst te behalen na de renovatie.Elke Gielkens

Hoe groot is uw voordeel?

De rentesubsidie en het bedrag dat u maximaal kunt lenen, hangen samen met het energielabel dat u wenst te behalen na de renovatie. Gaat u van label E of F naar label A, dan komt u in aanmerking voor de maximale rentesubsidie van 3,5%. U kunt dan maximaal 45.000 euro lenen voor een appartement en maximaal 60.000 euro voor een woonhuis. Streeft u naar label B, C of D, dan liggen zowel de rentesubsidie als het kredietplafond lager. Na de renovatie moet u een nieuw EPC voorleggen als bewijs van het betere energielabel. Daar hebt u vijf jaar de tijd voor.

Naast het Vlaamse renovatiekrediet komen ook andere kredietformules in aanmerking voor de financiering van vastgoedprojecten. Contacteer uw relatiebeheerder voor een persoonlijk advies.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Elke Gielkens Credit Expert Private
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven