Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Beleggingsthema’s voor 2024
Beleggen Volgen De categorie volgen
2 FEB

Beleggingsthema’s voor 2024

2.2.2024
Filip Smekens – Investment Communication Manager
Filip Smekens
Filip Smekens Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 30.1.2024 13:50
Gepubliceerd op 2.2.2024 06:00
Wat zijn de grote trends? Welke kansen bieden ze voor beleggers? We focussen hier op de gevolgen van deglobalisering, de investeringen in decarbonisering en de doorbraak van AI in andere sectoren.

Deglobalisering

De globaliseringtrend neemt af. De focus op nationale belangen neemt toe. Dat leidt tot tekorten aan grondstoffen en goederen. Ondernemingen verhuizen hun productie naar het eigen grondgebied. Ze willen de aanvoerketens verbeteren, vooral binnen strategische industrieën als halfgeleiders.

Deze evoluties genereren opportuniteiten:
  1. De vraag naar producten en diensten die productiviteit verhogen, stijgt. Ondernemingen willen zo hogere loonkosten door inflatie compenseren.
  2. Nieuwe economieën als India en producenten van strategische grondstoffen als Australië, Brazilië, Mexico en Indonesië winnen aan belang.
  3. Om voedsel- en waterzekerheid te garanderen, moeten we investeren in hogere productiviteit en betere kwaliteit.

Decarbonisering en elektrificering

De recordtemperaturen in de zomer van 2023 versterken de urgentie om de wereldeconomie koolstofvrij te maken. De sleutel tot de energietransitie is elektrificering. Die maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Maar om de maatschappij te elektrificeren, zijn er aanzienlijke investeringen nodig. Zowel in de productie van grondstoffen als in afgewerkte producten als auto's, batterijen en zonnepanelen. De positieve economische impact van deze transitie, de toenemende maatschappelijke acceptatie en de groeiende overheidssteun stimuleren de zware, maar noodzakelijke investeringen in elektrische infrastructuur. Ook energie-efficiëntie blijft daarbij een belangrijk aandachtspunt.
De geschiedenis leert ons om voorzichtig te zijn.Filip Smekens

De democratisering van artificiële intelligentie

De AI-gekte, aangewakkerd door het succes van ChatGPT, leidde tot een explosieve stijging van de aandelenkoersen van de Magnificent Seven. Deze zeven Amerikaanse techgiganten - Microsoft, Alphabet, Nvidia, Apple, Amazon, Meta en Tesla - vertegenwoordigen nu al 30% van de S&P 500 index. Ondanks hun huidige dominantie en de aanzienlijke investeringen in artificiële intelligentie, leert de geschiedenis ons om voorzichtig te zijn. Want na de internetbubbel van begin jaren 2000, stortten de koersen van grote technologieaandelen in.
Sectoren zoals gezondheidszorg, professionele diensten, onderwijs en industriële automatisering zullen aanzienlijk profiteren van de integratie van AI.Filip Smekens

Diversificatie buiten Amerika

Daarom is een diversificatie naast deze giganten een goed idee. Denk daarbij onder andere aan sterke spelers op het vlak van halfgeleiders, cybersecurity en cloud computing. Sectoren als gezondheidszorg, professionele diensten, onderwijs en industriële automatisering zullen bovendien aanzienlijk profiteren van de integratie van AI.

Nu 70% van de MSCI World-index bestaat uit Amerikaanse aandelen, loert het gevaar van een te grote blootstelling aan de Verenigde Staten om de hoek. De Magnificent Seven vertegenwoordigen maar liefst 21% van de MSCI World. Ook hier is diversificatie - een van de basisregels van verstandig beleggen - aangewezen.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Filip Smekens

Uw expert

Filip Smekens Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven