Uw beleggingsadviseur moet sinds 2 augustus peilen naar uw voorkeuren inzake duurzaamheid.
Willen we onze toekomst veilig stellen, dan moeten we duurzamer gaan leven. De wereld zette al enkele grote stappen vooruit door de invoering van 17 sociale ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG’s) en het klimaatakkoord van Parijs. Recent kwam daar ook de Europese Green Deal bij. Die heeft als doel om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutraal continent te maken. De financiering vereist een gigantisch budget. Dat komt zowel van de overheden als van private investeerders. Investeringen moeten voldoen aan transparante duurzaamheidscriteria, die voor de hele Europese markt gelden. De regels liggen vast in het actieplan ‘Financiering van duurzame groei’. Het financiële systeem speelt daarin een belangrijke rol.
Nieuwe MiFID-regels
Om dit te realiseren, introduceert Europa nieuwe regels. Een Europese taxonomie – zeg maar: een lijst met duurzame activiteiten – staat in de steigers. Er zijn specifieke regels ingevoerd voor de communicatie over duurzame beleggingen (SFDR-richtlijn). Daarnaast kregen de MiFID-regels een duurzaamheidsupgrade. MiFID II legt de regels vast die financiële instellingen moeten volgen bij het geven van beleggingsadvies. Volgens de nieuwe regels moet uw beleggingsadviseur niet meer alleen peilen naar uw risicobereidheid, beleggingshorizon, doelstellingen, kennis en ervaring, maar ook naar uw duurzaamheidsvoorkeuren. Zo bepaalt u zelf of duurzaamheid een criterium is voor uw beleggingen. De nieuwe regels gelden sinds 2 augustus.
Door te kiezen voor duurzame beleggingen maakt u verschil voor planeet en samenleving zonder dat uw prestaties in het gedrang komen.
Katrien Ediers
Steun de transitie via beleggingen
U geeft bij uw adviseur eerst aan of duurzaamheid belangrijk voor u is. Hij of zij zal u vragen of u via beleggingen wilt bijdragen tot een beter milieu (CO2-reductie, afval, …), een betere samenleving (diversiteit, mensenrechten, gezondheid, …) en goed bestuur (innovatie, risicobeheer…). Dat zijn de zogenaamde ESG-criteria. Financiële instellingen zullen dit geleidelijk aan verder uitbouwen. Ze zullen beleggingsadviezen zo beter afstemmen op uw voorkeur. Zo stelt u uw geld ter beschikking van ondernemingen die de economische transitie ondersteunen en invloed uitoefenen. Door te kiezen voor verantwoorde en duurzame beleggingen, maakt u verschil voor planeet en samenleving zonder dat uw prestaties in het gedrang komen.
Om het systeem sluitend te maken, roept Europa ook greenwashing een halt toe.
Katrien Ediers
Greenwashing
De impact van deze nieuwe regels valt niet te onderschatten. Duurzaamheid zal een topic zijn in elk (advies)gesprek. Gezien het grote strategische belang, zijn de nieuwe regels ook van toepassing op portefeuilles die de bank beheert. Om het systeem sluitend te maken, roept Europa ook greenwashing een halt toe. Vanaf volgend jaar moeten grote ondernemingen, naast een financiële balans, ook ieder jaar een extra-financiële balans neerleggen. Daarin lichten ze hun ESG-beleid toe. Vanaf 2024 zullen ook kleine ondernemingen stapsgewijs met deze verplichting te maken krijgen. Ondernemingen die de overstap niet maken, lopen het risico om uit de boot te vallen. Ze zullen hun kapitaalkost zien toenemen.