Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Een groen pact voor de ecologische transitie
Beleggen Volgen De categorie volgen
5 FEB

Een groen pact voor de ecologische transitie

5.2.2020
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 4.2.2020 14:08
Gepubliceerd op 5.2.2020 06:08
De 1.000 miljard euro die Europa heeft vrijgemaakt zal niet genoeg zijn. Door klimaatrisico's te integreren, kunnen bedrijven en investeerders zelf bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen.

Overzicht

  • Het Europese groene pact voorziet een financiering van 1.000 miljard over tien jaar
  • De middelen zijn afkomstig van reallocaties, garanties voor leningen en de EIB
  • De Europese Commissie wil de CO2-uitstoot tegen 2030 verminderen met 40% tot 55%
  • Het groene pact zal niet volstaan om de Europese doelstellingen te halen
  • De bedrijven en beleggers hebben hun rol te spelen in het licht van de milieurisico's
Op 14 januari 2020 heeft de Europese Commissie de financiële details van haar ecologische transitieplan vrijgegeven. Dat voorziet de komende tien jaar 1.000 miljard euro aan klimaatinvesteringen. Deze beslissing plaatst Europa in het hart van de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Het is echter nu al duidelijk dat dit Europese groene pact niet voldoende zal zijn om de doelstellingen van de Commissie te bereiken. Haar programma voorziet enerzijds een daling van de CO2-uitstoot met 40% tot 55% tussen 2015 en 2030, en anderzijds CO2-neutraliteit tegen 2050.

Het bereiken van de eerste doelstelling alleen al zal tot 2030 jaarlijks maar liefst 260 miljard kosten. Bedrijven en beleggers spelen daarom ook een belangrijke rol.

1.000 miljard overheidsgeld in 10 jaar tijd

Van de voorziene 1.000 miljard komt de helft van een herverdeling van bestaande structuurfondsen en budgetten, zoals het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. 400 miljard is afkomstig van nationale cofinanciering en het investeringsprogramma InvestEU. Dat laatste zal fungeren als hefboom door 279 miljard aan leningen te garanderen.

Het transitieproject op zich krijgt 100 miljard. Dit fonds wordt gespijsd door de rijkste en minst vervuilende landen. Het zal landen helpen die de grootste inspanningen moeten leveren om CO2-neutraliteit te bereiken, zoals die in Oost-Europa. Ten slotte zal de Europese Investeringsbank (EIB) een klimaatbank worden en dus ook bijdragen aan het groene pact.
Volgens het Global Risk Report van het World Economic Forum zijn de vijf belangrijkste actuele bedrijfsrisico’s gelinkt aan het milieu.Caroline Palumbo

Verantwoordelijkheid van bedrijven

Het ambitieuze pact benadrukt ook de verantwoordelijkheid van bedrijven ten opzichte van klimaatrisico’s. Volgens het Global Risk Report van het World Economic Forum zijn de vijf belangrijkste actuele bedrijfsrisico’s gelinkt aan het milieu.

Het pact versterkt de zogeheten Europese taxonomie, dat drie categorieën van activiteiten onderscheidt: CO2-neutrale activiteiten (zoals hernieuwbare energie), activiteiten in transitie en activiteiten die de transitie mogelijk maken. Tegen eind 2020 moeten bedrijven het aandeel van hun omzet en hun investeringen in deze drie categorieën verduidelijken. De lijst met activiteiten wordt om de drie jaar beoordeeld door wetenschappelijke experts.
Duurzame fondsen zullen duidelijk moeten aangeven hoeveel van hun uitstaande bedrag wordt gebruikt om welke activiteiten te financieren.Caroline Palumbo

Echte duurzame investeringen

Beleggers zijn beter geïnformeerd en kunnen helpen door duurzaam te investeren. Duurzame fondsen zullen duidelijk moeten aangeven hoeveel van hun uitstaande bedragen ze gebruiken om welke activiteiten van de taxonomie te financieren. Europa is ook van plan om de ESG-criteria (milieu, sociaal, goed bestuur) te verstrengen. Die zijn verplicht voor beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 werknemers.

Klimaatrisico’s worden ook systematisch geïntegreerd in de ESG-beoordeling. In 2019 kostten de 15 meest extreme weersomstandigheden gelinkt aan het klimaat 140 miljard dollar. De OESO schat de kosten van deze rampen tegen 2030 zelfs op 6.000 miljard dollar. De nieuwe ESG-criteria zullen ook een impact hebben op financiële analyses.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven