Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Investeerdersinitiatief voor het klimaat
Impact investing Volgen De categorie volgen
28 JUN

Investeerdersinitiatief voor het klimaat

28.6.2019
Guy Janssens – Head of Sustainable and Responsible Investments
Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 27.6.2019 12:35
Gepubliceerd op 28.6.2019 05:00
Climate Action 100+ groepeert 300 grote institutionele investeerders. Het wil druk zetten op systemische ondernemingen op vlak van broeikasgassen, om zo de energietransitie te versnellen.

Overzicht

  • De klimaatverandering wordt onomkeerbaar als niets ondernomen wordt
  • Climate Action 100+ is een initiatief van belangrijke investeerders in de wereld
  • Het zet ondernemingen aan om de weg van de energietransitie in te slaan
  • Voor een maximaal effect mikt het op de belangrijkste uitstoters van broeikasgassen
  • BNP Paribas heeft zichzelf CO2-neutraliteit als strategisch doel opgelegd
De klimaatopwarming heeft ontegensprekelijk langetermijngevolgen. Die worden onomkeerbaar als nu niets gedaan wordt. Om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius via de overgang naar schone en duurzame energie, zijn belangrijke investeringen in de energiesector nodig. Het Internationale Energieagentschap schat de benodigde investeringen op 3.500 miljard dollar per jaar tot in 2050.

Sinds het internationale klimaatakkoord van Parijs in 2015 werd afgesloten, hebben heel wat initiatieven het licht gezien. Zo ontstond Climate Action 100+, dat ondernemingen aanzet om maatregelen ten voordele van het klimaat te nemen.
Climate Action 100+ bestaat uit bijna 300 investeerders die goed zijn voor 33.600 miljard dollar.Guy Janssens

Vervuilers aanzetten tot actie

Climate Action 100+ werd opgestart in december 2017 tijdens de One Planet Summit, een internationale bijeenkomst over de klimaatverandering. Het verzamelt 300 investeerders die samen goed zijn voor 33.600 miljard dollar aan activa. Het is dan ook een van de twaalf initiatieven die het meest betekenen op vlak van klimaatverandering.

De doelstellingen worden om de vijf jaar vernieuwd en mikken momenteel op de grootste uitstoters van broeikasgassen in de wereld. Climate Action 100+ zet deze ondernemingen aan om te kiezen voor een overgang naar hernieuwbare energie. Het initiatief wil zo bijdragen tot het behalen van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs, goedgekeurd tijdens de klimaatconferentie.
Climate Action 100+ wil de belangrijkste uitstoters van broeikasgassen aansporen om voor de energietransitie te kiezen.

Selectie van systemische ondernemingen

De beoogde ondernemingen werden in twee stappen geselecteerd. De eerste 100 werden gekozen uit de belangrijkste wereldwijde beursindices. Op basis van de impact van hun producten zijn die goed voor twee derde van de wereldwijde industriële uitstoot van broeikasgassen.

In 2018 werd een bijkomende lijst met 61 ondernemingen opgesteld. Deze ondernemingen kunnen de energietransitie versnellen of zijn kwetsbaar voor de financiële risico’s gelinkt aan het klimaat.

Die evolutie is logisch, gezien de prioriteiten van Climate Action 100+. Die zijn: het verbeteren van het klimaatbeleid van ondernemingen, de transparantie op vlak van de financiële impact van de klimaatverandering verbeteren, en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

BNP Paribas engageert zich

Als mede-ondertekenaar van Climate Action 100+ engageert ook BNP Paribas zich in de strijd tegen de klimaatverandering. Ze verdubbelt de financiering in hernieuwbare energie om 15 miljard euro in 2020 te bereiken. En ze investeert 100 miljoen euro in startende ondernemingen met innovatieve oplossingen voor de energietransitie.

BNP Paribas spoort ook klanten, partners en ondernemingen waarin ze investeert aan om te kiezen voor energietransitie. Dat gebeurt voornamelijk via haar sociaal verantwoorde en duurzame investeringsproducten. Ze is bovendien goed op weg om het doel om 25% minder broeikasgassen uit te stoten tegen 2020, te halen.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guy Janssens Head of Sustainable and Responsible Investments
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Trefwoorden: Focus Impact investing
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Dit leest u ook in het dossier "Duurzaamheid"

Bekijk het dossier

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven