Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Wat is de toekomst van uw duurzame beleggingen?
Impact investing Volgen De categorie volgen
24 APR

Wat is de toekomst van uw duurzame beleggingen?

24.4.2020
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 23.4.2020 12:04
Gepubliceerd op 24.4.2020 06:04
De coronavirusepidemie vraagt om een transformatie van ons economische model. Duurzame investeringen tonen zich alvast veerkrachter dan andere.

Overzicht

  • Geconfronteerd met het coronavirus moet de wereld zich heruitvinden en veerkrachtiger worden
  • De ESG-criteria zijn doorslaggevend voor de economie en voor uw beleggingen
  • Op de aandelenmarkten waren de duurzamere ondernemingen na de val het populairst
  • Europa zal moeten jongleren tussen de strijd tegen het coronavirus en duurzame projecten
  • De coronavirusepidemie heeft de herconfiguratie van de economische sectoren versneld
De afgelopen weken hebben we onze werk-, communicatie- en reisgewoonten moeten veranderen. Geleidelijk beginnen we ons ook af te vragen wat deze pandemie precies betekent. Velen van ons zien die als een teken van een te lakse mensheid, een achterhaald samenlevingsmodel en een onverantwoorde economie.

BNP Paribas Fortis kiest er al jaren voor om de transitie naar een veerkrachtige wereld te ondersteunen door een duurzaam economisch model te promoten. Een wereld waarin respect voor het milieu, sociale rechtvaardigheid en goed bestuur iedereen in staat zal stellen zichzelf op te werken.

Wat concreet de impact zal zijn van de coronavirusepidemie op onze economieën en uw duurzame investeringen? Dat bekijken we samen verder.
Beleggers gaven de voorkeur aan ondernemingen die goed scoorden op het gebied van ecologische, sociale en governance-criteria (ESG). Caroline Palumbo

ESG-indices herstellen sneller

In februari maakte de angst voor het coronavirus een einde aan een lange stijgende fase op de aandelenmarkten. Wereldwijd zakten de beursindices in een maand tijd met meer dan 30%. Sindsdien hebben ze de helft van hun verliezen terugverdiend, vooral dankzij de steun van centrale banken. Maar niet alle aandelen herstelden even snel. Verschillende studies tonen aan dat hoewel de verkoopgolf alle sectoren trof, de koopgolf veel selectiever was. Beleggers gaven de voorkeur aan ondernemingen die goed scoorden op het gebied van ecologische, sociale en governance-criteria (ESG). Is dit een keerpunt in de geschiedenis van de financiële markten? Dat is het onderwerp van een volgend artikel in deze reeks.

Europees groen pact en taxonomie

Begin 2020 maakte de Europese Commissie de details van haar groene pact of Green Deal bekend. Het plan van 1.000 miljard euro moet Europa tegen 2050 koolstofneutraal maken. Aan het begin van de epidemie onthulde de commissie ook haar taxonomieproject voor duurzame activiteiten. Bedrijven moeten voor het eerst een gestandaardiseerde balans opmaken van de milieu-impact van hun activiteiten. Spelers in duurzame financiering keken reikhalzend uit naar de taxonomie, die beleggers toegang geeft tot portefeuilles die aangepast zijn aan hun persoonlijke voorkeuren. Zullen deze projecten in de koelkast worden gezet na de aankondiging van een plan van 550 miljard euro om het coronavirus te bestrijden? Wordt vervolgd...
De recente economische verlamming zal niet lang genoeg duren om de schade aan ecosystemen te herstellen.Caroline Palumbo

Macro-maatschappelijke veranderingen

De IPCC-specialisten zijn formeel over de klimaatopwarming. De recente economische verlamming zal niet lang genoeg duren om de schade aan ecosystemen te herstellen. De terugval bevorderde wel de opkomst van nieuwe modellen die gebaseerd zijn op wederzijdse hulp en het korte economische circuit. Het zijn ingenieuze en efficiënte modellen die aantonen dat het menselijke vermogen om zichzelf opnieuw uit te vinden (bijna) intact bleef. En wat is de toekomst van de zogenaamde ‘traditionele’ sectoren? Wat zijn de vooruitzichten voor beleggers die hun portefeuille in lijn wil brengen met hun waarden? Welke sectoren hebben de voorkeur? Dit alles komt aan bod in een ander artikel over macro-maatschappelijke veranderingen.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven