Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Duurzame aandelen doen het structureel beter
Impact investing Volgen De categorie volgen
14 MEI

Duurzame aandelen doen het structureel beter

14.5.2020
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 13.5.2020 10:18
Gepubliceerd op 14.5.2020 04:18
Duurzame aandelen hebben de beursstorm beter doorstaan en waren in trek op de markten. De coronacrisis toont het belang van MVB aan voor beleggers.

Overzicht

  • Duurzame aandelen presteerden 1,17% beter dan klassieke in de eerste vier maanden van 2020
  • De effecten van de crisis maken duurzame ondernemingen aantrekkelijker bij beleggers
  • ESG-criteria (milieu, samenleving en goed bestuur) worden doorslaggevend
  • Hun belang wordt versterkt door de effecten van de coronacrisis
  • Maatschappelijk verantwoorde beleggingen (MVB) slagen in een belangrijke test
De coronacrisis heeft een einde gemaakt aan één van de langste beurshausses in de geschiedenis. Nu de aandelenmarkten een deel van hun verliezen gerecupereerd hebben, kan de balans opgemaakt worden. Studies tonen aan dat ondernemingen die goed scoren op de ESG-criteria (milieu, samenleving en goed bestuur) de crash beter hebben doorstaan. Ter illustratie: op 30 april stond de wereldwijde index van duurzame aandelen, de MSCI ACWI ESG Leaders, op 1,17% meer winst dan zijn klassieke tegenhanger, de MSCI ACWI. Nog opmerkelijker is dat duurzame aandelenindexfondsen tijdens de maand maart 15 miljard dollar vers kapitaal hebben opgehaald. In volle beursstorm gaven beleggers de voorkeur aan de meest duurzame ondernemingen.
Het is duidelijk dat de effecten van de crisis duurzame aandelen aantrekkelijker maken voor beleggers.Caroline Palumbo

ESG- en economische risico’s

De ESG-criteria worden duidelijk almaar belangrijker voor beleggers. Ondernemingen die deze criteria mee in rekening nemen, beheren de eraan verbonden risico’s structureel beter. De klimaatverandering, sociale spanningen en een slechte reputatie zijn allemaal factoren die de winstgevendheid kunnen aantasten.

Het is duidelijk dat de effecten van de crisis duurzame aandelen aantrekkelijker maken voor beleggers. De wereldeconomie, gestoeld op globalisering en snelle concurrentiewinsten, blijft berooid achter. Meer bepaald: gedestabiliseerd door een reeks schokken en verlamd door de gebroken productieketens.

Meer flexibele en weerbare ondernemingen

De sluiting van de Chinese grenzen heeft duidelijk getoond hoe afhankelijk de wereldindustrie is van Azië. Zonder een plan B vielen ondernemingen stil. Eén van de kwaliteiten van duurzame ondernemingen is het goede beheer van hun waardeketen. Want zij anticiperen de risico’s en zijn meer flexibel.

De crisis leidde ook tot een opwaardering van meer solidaire bedrijfsmodellen. In een rapport wees Standard & Poor’s op de verandering in het consumentengedrag. Het onderstreepte ook de betere weerbaarheid van ondernemingen die aandacht hebben voor veiligheid en het behouden van hun werknemers. Ze staan minder bloot aan controverse en hebben de vaardigheden in huis die nodig zijn om ten volle te profiteren van het economische herstel.
De positieve impact van ESG in de prestatieanalyse gaat over sectoren heen en versterkt de stelling van een structurele trend.Caroline Palumbo

Overtuigende test

Voor sommigen is de recente betere prestatie van duurzame aandelen te zwak om van een trend te spreken. Maar voor de jonge markt van maatschappelijk verantwoorde beleggingen (MVB) was deze crisis een echte en grotendeels overtuigende test. De positieve impact van ESG in de prestatieanalyse gaat over sectoren heen en versterkt de stelling van een structurele trend.

De MVB-markt is bovendien structureel in verandering. Het stevigere toezicht zal de geloofwaardigheid ervan nog versterken. De Europese taxonomie van economisch duurzame activiteiten zou er in 2022 komen. België heeft nu ook een label voor duurzame beleggingen: het label Towards Sustainability van Febelfin.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven