Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Klimaatverandering begrijpen en bestrijden
Trends Volgen De categorie volgen
4 JAN

Klimaatverandering begrijpen en bestrijden

4.1.2023
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 2.1.2023 15:04
Gepubliceerd op 4.1.2023 06:00
Klimaatproblemen, groeiafname en mogelijke oplossingen vormen de kern van twee fascinerende boeken. Ze helpen u om de huidige uitdagingen beter te begrijpen.

Veel wetenschappers delen hun kennis en waarnemingen graag met het grote publiek, om de samenleving te mobiliseren. Hun standpunt blijft resoluut apolitiek. Maar hun analyse weerspiegelt hun duidelijke visie. Sommigen pleiten voor een afname van de groei. Anderen geloven in de opkomst van een stabiel economisch model, dat inspeelt op de huidige klimatologische en demografische uitdagingen.

In dit artikel bespreken we twee van de belangrijkste publicaties. Ze vormen een goede basis om het jaar bewust te beginnen en maken de etentjes en discussies met vrienden en familie nog levendiger.

Michael Mann kreeg in de Verenigde Staten de bijnaam ‘de nachtmerrie van de klimaatsceptici’.Caroline Palumbo

De nachtmerrie van de klimaatsceptici

200_the_new_climate_war Michael Mann is klimatoloog en geofysicus. De KU Leuven promoveerde hem tot eredoctor. In de Verenigde Staten kreeg hij de bijnaam ‘de nachtmerrie van de klimaatsceptici’. En hij zou de inspiratie zijn voor het personage van Dr. Randall Mindy, gespeeld door Leonardo Di Caprio, in Adam McKay's film Don't Look Up.

Michael Mann is een icoon van klimaatengagement. Hij is een voorstander van betrokken wetenschappers. Hij pleit voor actie op basis van politieke besluiten en voor kleine stappen, omdat ‘elk tiende van een graad telt’. Hij vindt dit verenigbaar met duurzame economische groei. Mann veroordeelt individuen niet, maar nodigt hen uit om hun persoonlijk bewustzijn te combineren met globale en politieke acties.

Astrofysicus Aurélien Barrau is in zijn vrije tijd ook filosoof en dichter.Caroline Palumbo

Le plus grand défi de l’histoire de l’humanité

200_le_plus_grand_defi_de_lhistoire_de_lhumaniteAurélien Barrau roept met zijn briljante retoriek op tot een snelle afname van de groei van economieën. De astrofysicus is in zijn vrije tijd filosoof en dichter. Hij werd bekend toen hij afgelopen zomer Franse bedrijfsleiders het ecologische belang op het hart drukte. De uitgebreide editie van het in 2019 verschenen Le plus grand défi de l'histoire de l'humanité - De grootste uitdaging in de geschiedenis van de mensheid - somt rampen op die levende organismen te wachten staan. De mens zal volgens Barrau aan nonchalance ten onder gaan. Zijn boek spoort ons poëtisch aan om gedachten, woorden en daden op elkaar af te stemmen. Zo zetten we de klimaatangst om in een nieuwe, herboren, verbonden wereld.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven