Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Beurzen verrassend snel hersteld
Actualiteit Volgen De categorie volgen
19 MEI

Beurzen verrassend snel hersteld

19.5.2025
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 19.5.2025 08:16
Gepubliceerd op 19.5.2025 08:16
De beurzen reageerden vorige week heel positief op het voorlopige handelsakkoord tussen de VS en China. Beleggers gaan ervan uit dat het ergste van de handelsoorlog achter de rug ligt en dat er nog meer deals in de pijplijn zitten.

Overzicht

  • Beurscorrectie zo goed als verteerd
  • Handelsoorlog achter de rug?
  • Is daarmee alles terug normaal?

Beurscorrectie zo goed als verteerd

De Europese beurzen herstelden nu al 5 weken op rij, met vorige week nog eens 2% erbij. Sinds het dieptepunt van 9 april recupereerde de Stoxx Europe 600 zo’n 17%, waarmee het nog slechts 2% verwijderd is van zijn hoogtepunt van begin maart.

De Amerikaanse beurzen maakten vorige week een nog forsere inhaalbeweging van 5%. Daarmee herwon de S&P500 sinds zijn tussentijdse bodem ruim 19% en rest er nog slechts  3% te gaan tot zijn vorige record van 19 februari.

Terwijl tijdens de beurscorrectie van begin april een sectorrotatie op gang kwam van technologie en cyclische aandelen naar defensieve sectoren, is de rotatie in de herstelbeweging weer helemaal omgedraaid met het sterkste herstel voor groei en cyclische waarden, waarbij defensieve nu achter blijven.

Daarnaast heeft de ontspanning in de handelsoorlog en afname van recessievrees ook geleid tot iets hogere Amerikaanse obligatierentes en een gedeeltelijk herstel van de Amerikaanse dollar, terwijl de goudprijs voorlopig over zijn hoogtepunt lijkt.
 

Handelsoorlog achter de rug?

Het verrassend snelle beursherstel is in de eerste plaats te danken aan de de-escalatie in de handelsoorlog. Na een eerste handelsdeal van de VS met het VK de week ervoor (hoewel het tarief op 10% blijft), bereikten de Amerikanen maandag ook al een voorlopig handelsakkoord met China.  Daardoor worden de exuberant hoog opgelopen Amerikaanse handelstarieven weer fors verlaagd van 145% naar 30% en de Chinese van 125% naar 10%, alvast voor de komende 90 dagen en in afwachting van een definitieve handelsdeal. Die 30% is hoger dan de eerdere invoerheffingen van 15 à 25% uit Trumps eerste ambtstermijn, maar toch beter dan de situatie van voorbije maand. Uiteraard hoopt de markt nu dat deze ook in een definitieve handelsdeal kunnen behouden worden. Eerder laste Trump al een 90 dagen pauze in met verlaagde tarieven van 10% voor Europa in afwachting van grondige onderhandelingen.

Is daarmee alles terug normaal?

Als die verlaagde tarieven ook behouden blijven in definitieve handelsdeals, kunnen we besluiten dat de inflatoire effecten en negatieve impact op de groei beter zullen meevallen dan eerst gevreesd. Maar allicht zal er toch een minimum Amerikaans invoerrecht van 10% blijven op alle landen, terwijl dat ervoor gemiddeld slechts 4% bedroeg. En de onzekerheid is nog niet helemaal weg, gezien het met de 2 belangrijkste handelsblokken China en Europa slechts om een pauze van 90 dagen gaat. De voorlopige tarieven kunnen behouden blijven, maar ze kunnen ook terug omhoog of omlaag. En terwijl onderhandelingen lopen met verschillende landen over “zachtere” handelsrelaties, kan Trump nog steeds nieuwe sectorale tarieven aankondigen, zoals hij overweegt voor de farmasector.

Los daarvan is het duidelijk dat de schok van “Liberation Day” en de beleidsonzekerheid toch wat schade hebben toegebracht aan het ondernemers- en consumentenvertrouwen, vooral in de VS. Dus het is waarschijnlijk dat de economische groei de komende kwartalen relatief matig blijft. 
Hoewel een meerderheid van de bedrijven de verwachtingen in het eerste kwartaal heeft overtroffen, kan dit gedeeltelijk te wijten zijn aan anticipatieve aankopen (nog vlug wat voorraad inslaan voor de tarieven vanaf 2 april omhoog gingen). Vele bedrijven hebben toch gewaarschuwd voor de negatieve effecten van de handelstarieven en de politieke onzekerheid. En sommigen hebben hun oorspronkelijke vooruitzichten voor 2025 teruggetrokken, omdat ze de effecten niet exact kunnen inschatten.

In deze context zijn de markten misschien wat te voortvarend geweest en is hernieuwde volatiliteit niet uitgesloten. Toch zien we dat forse correcties (zoals vorige maand) doorgaans goede koopgelegenheden vormen. Er zijn immers ook enkele bronnen van hoop en steun voor de komende kwartalen en jaren: door behoorlijk afgenomen inflatie en matige economische groei zullen de centrale banken de rentes nog wat verder verlagen; ook de recente daling van de olie- en gasprijzen biedt wat extra zuurstof aan de economie; en de ongeziene budgettaire stimuliplannen in China en Europa kunnen de effecten van handelstarieven in grote mate compenseren.

Kerncijfers van 12/5/2025 tot 16/5/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4447,35 1,67% 4,29%
Europa: Stoxx Europe 600 549,26 2,10% 8,20%
VS: S&P 500 5958,38 5,27% 1,30%
Japan: Nikkei 37753,72 0,67% -5,37%
China: Shangai Composite 3367,46 0,76% 0,47%
Hongkong: Hang Seng 23345,05 2,09% 16,38%
Euro/dollar 1,12 -1,00% 7,73%
Brent olie 65,45 2,33% -12,43%
Goud 3177,40 -4,90% 21,03%
Belgische 10 jaarsrente 3,13
Duitse 10 jaarsrente 2,59
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,45

Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven