Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Briefjes schrijven
Actualiteit Volgen De categorie volgen
10 JUL

Briefjes schrijven

10.7.2025
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 10.7.2025 08:27
Gepubliceerd op 10.7.2025 08:27
Sinds maandag is Trump druk doende Amerika’s handelspartners briefjes te schrijven met daarin de invoerrechten die ze vanaf augustus kunnen betalen. In tegenstelling tot april zorgt dit voor weinig ophef op de beursvloer. Wat is er dan veranderd?

Overzicht

  • De deadline van 9 juli verstrijkt zonder veel gevolgen
  • Trump  dreigt voor een aantal landen  opnieuw met hoge heffingen vanaf 1 augustus 
  • Markten interpreteren de boodschap van de president vooral als  uitstel 
 

Een opmerkelijk pancarte

Op 2 april verblijdde Trump de wereld met een opmerkelijke pancarte. Daarop prijkten de importtarieven  die ieder land voortaan zou mogen ophoesten  als het iets in de VS wilde invoeren. De MSCI ACWI, die een goed beeld biedt van de evolutie van de wereldwijde aandelenmarkten, donderde meteen zo’n 10% naar beneden. Nauwelijks een week later zette de president zijn plan op hold.  De handelspartners kregen 90 dagen de tijd om een deal met de VS te sluiten. Ondertussen hoefden ze slechts 10% tol te betalen.

Een magere oogst

Ondertussen zijn de 90 dagen om en valt het aantal deals nogal tegen. Er zijn er welgeteld drie. Met China gaat het eerder om een akkoord om de boel niet verder te laten escaleren, met het Verenigd Koninkrijk en Vietnam om raamakkoorden waar nog heel wat details moeten uitgeklaard worden.  En dat is het voorlopig.

Briefjes sturen

Initieel was het de bedoeling dat landen die geen deal wisten te bereiken tegen 9 juli, wel degelijk vanaf die dag de op 2 april aangekondigde wurgtarieven zouden moeten betalen. Maar ergens in de loop van het voorbije weekend veranderde de Amerikaanse regering het geweer van schouder. Na een bijzonder warrige communicatie begon de Amerikaanse president vanaf  maandag individuele landen briefjes te sturen. Daarin stond het tarief vermeld dat zij vanaf  1 augustus aangerekend zouden krijgen, als ze tegen die tijd geen  akkoord bereikten. 

Niet min

De vermelde tarieven waren niet min. Zo kregen Japan en Zuid-Korea elk een tarief van 25% opgespeld. Voor een hele resem andere landen lagen die tarieven nog hoger, tot 50%.  Dinsdag liet Trump weten ook Europa binnen een dag of twee misschien een briefje te bezorgen. Ook al hij had eerder vermeld dat de onderhandelingen met Brussel goed opschoten. 

In tegenstelling tot april reageerden de aandelenmarkten nauwelijks op de aankondigingen. En dat is toch wel opmerkelijk. Temeer omdat menige beursindex ondertussen tegen absolute recordniveaus aantikt. Wat speelt hier?

Een storm in een glas water

Je zou kunnen stellen dat Trump’s brieven eigenlijk vooral een nieuw uitstel betekenen van de tariefverhoging tot 1 augustus. En dat is goed nieuws. De vele plotwendingen van de voorbije maanden en dagen suggereren bovendien dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze wordt opgediend. En mocht Trump  toch doordrijven, dan volstaat een forse marktreactie om hem (alvast tijdelijk) op andere gedachten te brengen. Ook daar hebben we de voorbije maanden een paar voorbeelden van gezien. Zo bleek de correctie van april uiteindelijk een storm in een glas water. Niks dus om je druk over te maken. 
Wat de beurzen mee ondersteunt, is de inmiddels door het Congres goedgekeurde  Big Beautiful Bill. Die stelt blijvend lage belastingen in het vooruitzicht. Dat is goed voor de Amerikaanse economie, maar slecht voor de schatkist. Al liggen daar momenteel weinigen van wakker.  

 Trump liet zich ook terloops ontvallen een importtarief van 50% op koper te zullen heffen. Dat zorgde gisteren voor grote opschudding op de kopermarkt, maar Wall Street zelf maalde er niet om. Daar warmden ze zich aan het heuglijke nieuws  dat Nvidia als eerste bedrijf in de geschiedenis een marktwaarde bereikte van 4000 miljard USD. 

Kerncijfers van 9/7/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4505,80 0,68% 5,66%
Europa: Stoxx Europe 600 549,96 0,78% 8,34%
VS: S&P 500 6263,26 0,61% 6,49%
Japan: Nikkei 39821,28 0,33% -0,18%
China: Shangai Composite 3493,05 -0,13% 4,22%
Hongkong: Hang Seng 23892,32 -1,06% 19,10%
Euro/dollar 1,17 0,19% 13,14%
Brent olie 70,23 0,06% -6,03%
Goud 3307,80 0,46% 25,99%
Belgische 10 jaarsrente 3,23
Duitse 10 jaarsrente 2,63
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,34

Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven