Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De Chinese “Whatever it takes”
Actualiteit Volgen De categorie volgen
30 SEP

De Chinese “Whatever it takes”

30.9.2024
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 30.9.2024 09:34
Gepubliceerd op 30.9.2024 09:34
De verrassende Chinese stimuli veroorzaakten een forse heropleving van de Chinese beurzen, nieuwe records voor de Europese en Amerikaanse beurzen en een rotatie richting cyclische aandelen.

Overzicht

  • Verrassende en goed gecoördineerde Chinese stimuli
  • Opleving van cyclische aandelen ondanks de huidige conjunctuurszwakte
  • Olieprijs onder druk door dreigend overaanbod
  • Inflatie daalt verder richting doelstelling

Nieuwe records.

Zowel de Amerikaanse als de Europese beurzen boekten vorige week nieuwe records. Daarmee zijn de kortstondige correcties van begin augustus en begin september weer ruimschoots goedgemaakt.  De S&P500 won op weekbasis 0,6% en komt daarmee op een winst sinds jaarbegin van 20%. De Stoxx Europe 600 maakte vorige week een inhaalbeweging (+2,7%) en bereikte met een jaarwinst van 10% nipt een nieuw record.

Maar de week was het meest spectaculair voor de Chinese beurzen. De beurs van Shanghai was de jongste 3 jaar afgedaald naar een dieptepunt en stond een week geleden nog op -8% sinds jaarbegin, maar sprong vorige week ruim 15% hoger.

Verrassende en goed gecoördineerde Chinese stimuli

Dat had alles te maken met de aankondiging van een gans pakket aan stimuleringsmaatregelen door de Chinese centrale bank en overheden. Een verlaging van de beleidsrente en van de reserveverplichtingen zal de banken in staat stellen meer uit te lenen. Ook komen er kapitaalinjecties voor de grote commerciële banken. Om de huizenmarkt te ondersteunen wordt het voorschot verlaagd bij de aankoop van een tweede huis en zal de centrale bank de regionale staatsbedrijven financieren die onverkochte huizen tegen redelijke prijzen opkopen. Om de consumptie te stimuleren zullen ook de rentes op bestaande hypotheekleningen met 0,5% verlaagd worden en zal de overheid aan bepaalde bevolkingsgroepen consumptiecheques uitdelen.

En er komt ook rechtstreekse steun voor de Chinese aandelenmarkten, vermits brokers, beleggings- en verzekeringsmaatschappijen zich voortaan bij de centrale bank kunnen financieren voor de aankoop van aandelen.

Bovenop de diverse monetaire stimuli komt er ook een budgettaire inspanning. Zo’n 2 biljoen yuan aan staatsschuld zal worden uitgegeven, waarbij de helft zal gaan naar ondersteuning van de consumptie en de andere helft om lokale overheden te helpen de schulden aan te pakken. Die budgettaire steunmaatregelen zullen de komende weken nog verder uitgewerkt worden.

Opleving van cyclische aandelen ondanks de huidige conjunctuurszwakte

Dit uitgebreide Chinese stimulus-pakket komt er na aanhoudende tekenen van verzwakking van de Chinese economie. Maar ook in Europa en de VS gingen zowel het consumenten- als ondernemersvertrouwen er recent op achteruit. Zo daalde de Europese PMI voor de diensten van 52,9 naar 50,5 en brokkelde de indicator voor de industrie verder af tot 44,8.

Heel wat cyclische aandelen (materialen, auto’s, luxegoederen…) bereikten een goede week geleden nog dieptepunten, maar leefden vorige week fors op dankzij de overtuigende Chinese stimuli. De verwachting is inderdaad dat deze zullen bijdragen tot een heropleving van de Chinese industrie en consumptie. Ook in Europa en de VS kunnen we verwachten dat de relatief snelle renteverlagingen zullen bijdragen tot een herstel van de bouw- en industriële activiteit in de loop van 2025. En herinner, de markten kijken gewoonlijk vooruit.

Olieprijs onder druk door dreigend overaanbod

Terwijl ook de metaalprijzen vorige week fors opveerden dankzij het vooruitzicht op een Chinese groeiversnelling, was dat duidelijk niet het geval voor de olieprijs. De daling van de olieprijs sinds augustus is voor een deel te wijten aan een zwakker dan verwachte groei van de vraag, als gevolg van de laagconjunctuur maar ook door de energietransitie. Daartegenover dreigt een toenemend aanbod. In de afgelopen jaren had OPEC+ zijn productie met 5,8 mln vaten per dag (of +/- 10% van zijn capaciteit) verlaagd om de prijzen te ondersteunen in een omgeving van zwakke vraag. Maar dit is gecompenseerd door een groeiend aanbod van niet-OPEC-landen (voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika). Het opnieuw op de markt brengen van die vaten zou in 2025 kunnen leiden tot een overaanbod. Hoe dan ook, de OPEC-landen zijn niet bereid om hun productieverlagingen voor onbepaalde tijd te verlengen, omdat ze hun verloren marktaandeel terug willen. Op 1 december komt OPEC+ bijeen om te beslissen in welke mate ze de huidige productiebeperkingen zullen verlengen, dan wel geleidelijk afbouwen.

Inflatie daalt verder richting doelstelling

De daling van de olieprijzen zal bijdragen tot een verdere daling van de inflatiecijfers, zodat de doelstelling van 2% binnenkort bereikt wordt en de rentes misschien nog wat sneller omlaag kunnen. Het Amerikaanse PCE-inflatiecijfer vertoonde in augustus een verdere daling tot 2,2%. Maar het effect van de lagere olieprijzen moet in september nog komen. Morgen krijgen we al de Europese inflatiecijfers voor september. En er wordt verwacht dat deze voor het eerst sinds lang onder de 2% doelstelling van de ECB zullen uitkomen. Daarmee zou de weg open liggen voor de ECB voor een volgende renteverlaging al in oktober. Verder krijgen we deze week nog de traditionele macro-data zoals de Amerikaanse ISM-indicatoren en de jobcijfers op vrijdag.

Kerncijfers van 23/9/2024 tot 27/9/2024

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2024
België: Bel-20 4318,18 2,43% 16,46%
Europa: Stoxx Europe 600 528,08 2,69% 10,24%
VS: S&P500 5738,17 0,62% 20,30%
Japan: Nikkei 39829,56 5,58% 19,02%
China: Shangai Composite 3087,53 12,82% 3,79%
Hongkong: Hang Seng 20632,30 13,00% 21,03%
Euro/dollar 1,12 0,32% 1,20%
Brent olie 71,66 -4,15% -7,76%
Goud 2648,24 1,31% 28,22%
Belgische 10 jaarsrente 2,77
Duitse 10 jaarsrente 2,14
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,75
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven