Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De laatste week van mei kan intens worden
Actualiteit Volgen De categorie volgen
22 MEI

De laatste week van mei kan intens worden

22.5.2023
Xavier Timmermans – Investment Strategist
Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 22.5.2023 10:02
Gepubliceerd op 22.5.2023 10:02
Ondanks de bezorgdheid over de onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond en de evolutie van de regionale banken, was het een positieve week aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Overzicht

  • Schuldenplafond: een cruciale week
  • De regionale bankencrisis is nog niet voorbij
  • De DAX zit dicht bij zijn historische record
  • De aardgasprijzen zitten weer op het niveau van voor de crisis
  • Op de agenda deze week
Op weekbasis steeg de S&P500 met 1,7%, de Nasdaq met 3% en de Stoxx Europe 600 met 0,7%. De rendementen op tienjaarsobligaties stegen tot 3,67% in de VS en tot 2,42% in Duitsland.

Schuldenplafond: een cruciale week

De onderhandelingen over het schuldenplafond in de VS verlopen met ups en downs, schommelend tussen het gaat wel of niet lukken. Vrijdag verloor Wall Street alle winst van het begin van de dag toen de Republikeinen van de onderhandelingstafel wegliepen. President Biden zet de besprekingen vandaag voort en heeft een ontmoeting met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy.

De spanningen en volatiliteit in de markten zullen waarschijnlijk toenemen naarmate het begin van juni nadert, wanneer de schatkist krap bij kas komt te zitten.

Maar zelfs bij een impasse tussen de Republikeinen en de Democraten is de kans op een echte wanbetaling op de Amerikaanse schuld zeer onwaarschijnlijk. De schatkist kan immers prioriteit geven aan rentebetalingen en schuldaflossingen boven alle andere uitgaven. Maar daardoor komen de andere uitgaven in het gedrang, waardoor de sociale programma’s en de economie aanzienlijk kunnen worden verstoord.

De regionale bankencrisis is nog niet voorbij

Een opmerking van de minister van Financiën Janet Yellen wakkerde de bezorgdheid aan. Zij verklaarde dat er waarschijnlijk nog regionale banken zijn die zullen moeten fusioneren.

De DAX zit dicht bij zijn historische record

De index van Frankfurt is sinds het begin van het jaar met 17% gestegen, aangejaagd door de winsten in de industriële sector. Die resultaten waren beter dan de macro-economische indicatoren impliceerden. We mogen niet vergeten dat de DAX een returnindex is die de dividenden herbelegt, in tegenstelling tot andere Europese indexen.

In april vertraagde de producentenprijsinflatie in Duitsland op jaarbasis van 6,7% in maart naar 4,1% in april. De knelpunten in de toeleveringsketen zijn verdwenen. Het tekort aan halfgeleiders, dat de auto-industrie had verlamd, is opgelost.

Gezien die evoluties lijkt het ons een goed idee om wat winst te nemen.

De aardgasprijzen zitten weer op het niveau van voor de crisis

De aardgasprijzen zijn gezakt tot onder een niveau van 30 EUR per megawattuur, d.w.z. binnen hun fluctuatiemarge voordat Rusland een paar maanden vóór zijn invasie van Oekraïne de gaskraan begon toe te draaien.

Europa sloot de winter af met gasreserves ver boven het seizoensgemiddelde en is al druk bezig met het aanvullen van die voorraden. De benutte capaciteit ligt momenteel op 65%. De prijzen zouden verder kunnen dalen omdat de concurrentie van de Aziatische vraag naar vloeibaar aardgas op dit moment erg zwak is. Daarnaast is de Amerikaanse exportcapaciteit voor vloeibaar gas toegenomen, terwijl de prijzen daar veel lager zijn (8,2 EUR/MWh).

Op de agenda deze week

Dinsdag ligt de focus op de PMI's (inkoopmanagers) in Europa en de Verenigde Staten. Vertoont de nog steeds krimpende productiesector al tekenen van herstel? Of omgekeerd: verzwakt de groeiende dienstensector?

Donderdag is het vooral uitkijken naar de favoriete inflatiebarometer van de Fed, de Core PCE (Personal Consumption Expenditures), die naar verwachting onveranderd blijft op 4,6%. Dat niveau blijft te hoog, maar de Fed-voorzitter heeft zelf gezegd dat er door de verstrenging van de financiële voorwaarden van de regionale banken er niet echt een verdere renteverhoging nodig is in juni.

Kerncijfers van 15/5/2023 tot 19/5/2023

Index Slotkoers +/- sinds begin 2023
België: Bel-20 3736,78 -0,11% 0,96%
Europa: Stoxx Europe 600 468,85 0,72% 10,35%
VS: S&P500 4191,98 1,65% 9,18%
Japan: Nikkei 30808,35 4,83% 18,06%
China: Shangai Composite 3283,54 0,34% 6,29%
Hongkong: Hang Seng 19450,57 -0,90% -1,67%
Euro/dollar 1,08 -0,70% 1,07%
Brent olie 75,65 1,98% -10,92%
Goud 1967,25 -2,14% 8,35%
Belgische 10 jaarsrente 3,13
Duitse 10 jaarsrente 2,42
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,65
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven