Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Europese banken: van onvoldoende naar onderscheiding
Actualiteit Volgen De categorie volgen
20 MEI

Europese banken: van onvoldoende naar onderscheiding

20.5.2025
Mark Putzeijs – Investment Communication Manager
Mark Putzeijs Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 20.5.2025 08:33
Gepubliceerd op 20.5.2025 08:33
Vergeet de Amerikaanse technologie, met +33% sinds januari is de financiële sector ‘top of the bill’.

Overzicht

  • Gedecimeerd in de nasleep van de financiële crisis, nu aan een forse remonte toe
  • Macro-economische gegevens spelen in het voordeel van banken
  • Gunstige waarderingen in vergelijking met andere sectoren

Spectaculaire klim uit de put

De financiële sector is met 22,5% marktkapitalisatie veruit de grootste in Europa. Vorig decennium bleek die sector bovendien een toonbeeld van het oude continent. In de nasleep van de grote bankencrisis in 2008, leek die ten dode opgeschreven. Zelfs na die crisis verloor de financiële sector tussen 2010 en 2020 meer dan de helft van zijn beurs waarde.

Wie de beurscijfers niet van kortbij opvolgt, zal verbaasd opkijken van de rendementen van de Europese banken sindsdien. De afgelopen 5 jaar wonnen de bankaandelen gemiddeld 33% per jaar! Grofweg het dubbele van de zo bejubelde Amerikaanse S&P500. En ondanks de volatiele maand april, kunnen ze datzelfde groeiritme ook in 2025 tot nog toe aanhouden. In schril contrast met die S&P500 die uitgedrukt in euro nog 5% in het rood staat.

Blijft dat houdbaar?

Eindelijk weer een stabiele rentemarge

Traditioneel halen banken winst uit het renteverschil tussen wat zij op lange termijn uitlenen aan hun klanten (bv. woonleningen) en wat de spaarders krijgen om hun geld op korte termijn ter beschikking te stellen. Dat was uiteraard moeilijk met een negatieve  langetermijnrente zoals 4-5 jaar geleden. De 3,13% op een Belgische staatslening vandaag, is op dat vlak een wereld van verschil. Zeker ook omdat de kortetermijnrente samen met de inflatie de afgelopen jaren flink gedaald is. Zo halveerde de Europese centrale bank zijn deposit rente het afgelopen jaar.

Dat is een trend die onze specialisten alvast op korte termijn niet zien veranderen. Kijk maar wat Moody’s vrijdag deed in Amerika. Uit bezorgdheid over de overheidsschuld schrapte het ratinghuis de AAA-rating (= maximumscore) op Amerikaans staatspapier. Een lagere rating kan een hogere rentevoet tot gevolg hebben. En de USA is zeker niet het enige land met een grote staatsschuld. De langetermijnrente zien we dus niet spectaculair dalen.

De kortetermijnrente kan wel nog naar beneden. Een recessie is wel niet ons basisscenario, maar zorgen om stagflatie in Amerika, dalende olieprijzen en een inflatie kort bij de 2%, maken dat de centrale banken ruimte hebben voor verdere renteverlagingen. Zeker de Europese economie kan die steun best gebruiken.

Beide evoluties maken dus dat de rentemarge voor de banken de komende maanden nog wat groter en winstgevender zal worden.

Minder provisies dankzij verbeterende economie

Maar er is meer dan de rentemarge alleen. Duitse en Europese stimuliplannen zullen de komende jaren voor een groei van de economie moeten zorgen. Dit vertaalt zich nu al in meer leningen die worden aangegaan. Dit terwijl onder andere de strengere regels uit het verleden tot gevolg hebben dat de provisies voor wanbetalingen lager liggen dan vroeger. Als de Europese economie uit haar put klimt, zullen die cijfers zeker niet verslechteren. De lage werkloosheid is positief voor zowel de consumentenkredieten als de loonlast die de grootste kost blijft voor de sector.

Bovendien blijven financiële instellingen buiten het vizier van de tarievenoorlog. In een wereld van verandering, kan de stabiliteit van de banken enkel maar een pluspunt zijn. Een stabiliteit die zich ook vertaalt in gezondere balansen en een meer dan gunstig dividend.

Faire waardering 

De banken zijn niet langer uitzonderlijk goedkoop. Gemeten naar de winstvooruitzichten, zitten de bankaandelen nu ongeveer op het niveau van hun lange termijn gemiddelde. Maar dat blijft veel lager dan andere sectoren of regio’s. De spectaculaire koersevolutie  aanhouden lijkt moeilijk, maar alle ingrediënten blijven aanwezig om de positieve trend verder te zetten.

Kerncijfers van 19/5/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4462,46 0,34% 4,64%
Europa: Stoxx Europe 600 549,99 0,13% 8,35%
VS: S&P 500 5963,60 0,09% 1,39%
Japan: Nikkei 37498,63 -0,68% -6,01%
China: Shangai Composite 3367,58 0,00% 0,47%
Hongkong: Hang Seng 23332,72 -0,05% 16,31%
Euro/dollar 1,13 0,88% 8,68%
Brent olie 65,54 0,14% -12,31%
Goud 3235,37 1,82% 23,24%
Belgische 10 jaarsrente 3,11
Duitse 10 jaarsrente 2,58
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,46

Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Mark Putzeijs Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven