Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Handelsoorlog en/of Lago akkoord?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
15 NOV

Handelsoorlog en/of Lago akkoord?

15.11.2024
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 15.11.2024 09:14
Gepubliceerd op 15.11.2024 09:14
De reactie van de markten op de rode golf ligt tot dusver in de lijn van de verwachtingen. De voorbije maanden waren er al een aantal dry runs van de Trump trade. Op dit moment lijken de markten wat gas terug te moeten nemen.

Overzicht

  • Een adempauze na een helse rit
  • De logica voor een sterkere dollar ligt op tafel
  • What happens in Lago stays in Lago
Tijd om wat verder te kijken en dan vooral naar de Amerikaanse dollar, waarbij de consensus een versteviging is, als ze het niet op een “Lago” akkoordje gooien.

Een adempauze na een helse rit

De Europese beurzen konden gisteren nog eens wat groen laten zien. Maar de Amerikaanse indexen moesten na hun helse rit een stapje terug zetten. De trigger waren de commentaren van Jerome Powell die aangaf iets minder gehaast te zijn om de rentes te gaan verlagen dan de markten hadden gedacht of gehoopt.

De Fed voorzitter zei dat de Amerikaanse economie goed stand houdt. Na zijn speech prijsden de markten dan ook nog maar een 55% kans in op een renteverlaging in december tegen 80% ervoor. Misschien begint Jerome Powell toch al wat reserve in te bouwen om de rente minder dan verwacht te verlagen. Met als reden dat hij er van uit gaat dat Donald Trump meer fiscale maatregelen zal nemen en dat die gecompenseerd zullen moeten worden. Waarschijnlijk zal de toekomstige president dit niet zo leuk vinden. De vraag is dan ook niet of maar wel wanneer hij hierop zal beginnen te reageren.

Een sterkere dollar?

Een Amerikaanse korte rente die minder sterk daalt dan verwacht, een lange rente die stijgt, een Europese economie die zwak blijft en een ECB die in anticipatie op mogelijke tarieven op Europese export een soepeler beleid voert. Dit alles vormt een krachtige cocktail om de greenback naar omhoog te duwen. Ons basisscenario gaat dan ook uit van een sterkere dollar. Natuurlijk goed wetende dat de dollarkoers extreem moeilijk te voorspellen valt…

What happens in Lago stays in Lago

De financiële geschiedenis leert ons immers dat er altijd een aantal scenario’s mogelijk zijn die iets anders laten gebeuren dan de consensus. Het volgende scenario is misschien wat ver gezocht, maar met Donald Trump weet je maar nooit.

Als de nieuwe president zich terecht of onterecht zorgen maakt over het te grote handelstekort van de Verenigde Staten en de rest van de wereld ervan beticht om al hun goederen in de VS te dumpen zonder voldoende Amerikaanse goederen af te nemen, dan speelt een sterkere dollar zeker niet in de kaart van het terugdringen van dat handelstekort. Een sterkere dollar maakt Amerikaanse goederen duurder en buitenlandse goederen goedkoper en kan zelfs voor een stuk de invoertarieven compenseren.

In het verleden zijn er tussen de grote blokken akkoorden afgesloten, zoals het Plaza- en het Louvre akkoord in de jaren 80 waarbij er werd afgesproken de dollar te verzwakken of te verstevigen. Als alle landen in dezelfde richting duwen, leert het verleden dat deze akkoorden nogal eens succesvol kunnen zijn.

Tijdens de eerste ambtstermijn van Donald Trump verzwakte de yuan stevig tegenover de dollar, wat inderdaad voor een stuk de invoertarieven compenseerde. Maar laat ons eens uitgaan van de hypothese dat Donald Trump, met zijn reputatie van dealmaker, het met China en/of Europa op een akkoordje gooit waarbij hij wat inschikkelijker is met de tarieven, maar dat de andere blokken ermee akkoord gaan hun munt te helpen appreciëren tegen de dollar.

Een dergelijk akkoord zou tot stand kunnen komen in Mar-a-Lago, het buitenverblijf van de Trumps in Florida en de geschiedenis kunnen ingaan als het Lago-akkoord. Toegegeven, misschien wat ver gezocht, maar het is maar één mogelijkheid om iets anders te zien in muntenland dan de consensus. En om nog maar eens te onderstrepen dat de EUR/USD een zeer wispelturig en moeilijk te voorspellen muntenpaar is…

Kerncijfers van 14/11/2024

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2024
België: Bel-20 4237,33 0,58% 14,28%
Europa: Stoxx Europe 600 507,03 1,08% 5,85%
VS: S&P500 5949,17 -0,60% 24,73%
Japan: Nikkei 38535,70 -0,48% 15,16%
China: Shangai Composite 3379,84 -1,73% 13,61%
Hongkong: Hang Seng 19435,81 -1,96% 14,01%
Euro/dollar 1,06 -0,13% -4,26%
Brent olie 72,45 0,30% -6,74%
Goud 2571,72 -1,16% 24,51%
Belgische 10 jaarsrente 2,95
Duitse 10 jaarsrente 2,34
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,44

Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven