Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Hoe erg is het faillissement van SVB voor de bankwereld?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
13 MRT

Hoe erg is het faillissement van SVB voor de bankwereld?

13.3.2023
Xavier Timmermans – Investment Strategist
Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 13.3.2023 11:27
Gepubliceerd op 13.3.2023 11:27
We blikken terug op een woelige week voor de markten. Oorzaken waren de agressieve opmerkingen van de Fed-voorzitter in de Senaat, het faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB, de 16e grootste bank van de VS) en de standvastigheid van het banenrapport.

Overzicht

  • Hoger, sneller
  • Faillissement van SVB duwt rentes omlaag
  • Moeten we bang zijn voor besmetting van het Amerikaanse banksysteem?
  • Amerikaanse lonen groeien minder snel
  • Het belooft wederom een intense week te worden
De obligatierentes verkrapten en daalden vervolgens. Op weekbasis daalde de S&P500 met 4,6% en de Stoxx Europe 600 met 2,3%.

Hoger, sneller

Dinsdag stegen de rentes en bereikte de 2-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties 5%. Dit nadat Jerome Powell zei dat de centrale bank de rente waarschijnlijk scherper en mogelijk sneller zou verhogen dan verwacht. De eindrenteverwachtingen voor deze opwaartse cyclus klommen naar 5,64%.

Faillissement van SVB duwt rentes omlaag

Donderdag kelderden de rentes na de aankondiging van het faillissement van SVB, het grootste bankfaillissement sinds jaren. Heeft de stijging van de rentes de regionale banken niet (te sterk) verzwakt? Zal dat de Fed voorzichtiger maken?

SVB is geen traditionele bank die deposito's int bij het grote publiek. Het is een regionale bank die zich specialiseert in de financiering van technologie start-ups. De problemen van SVB begonnen met de investeringsboom die volgde op het begin van de pandemie. De bank werd overspoeld met de miljarden die de start-ups van hun investeerders ontvingen. Omdat SVB niet alles kon uitlenen, belegde de bank in Amerikaanse staatsobligaties met zeer lage rentevoeten, maar die niets kosten in prudentiële ratio's. De stijgende rentes veroorzaakten enorme latente verliezen terwijl de bedrijfsdeposito's steeds duurder werden om te vergoeden.

Met een bijzonder onevenwichtige balans en een grote behoefte aan contanten, maakte het herkapitalisatieplan van SVB via een kapitaalverhoging van 1,75 miljard dollar klanten en tegenpartijen bang. Dat leidde uiteindelijk tot massale opnames, waardoor de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) in actie moest komen. Dat agentschap garandeert de deposito’s en beheert bankfaillissementen.

Moeten we bang zijn voor besmetting van het Amerikaanse banksysteem?

Niet echt. Er volgen waarschijnlijk geen grote verrassingen in termen van niet-gerealiseerde verliezen op de obligatieportefeuilles van de grote banken. Zij moeten namelijk hun obligaties tegen hun marktwaarde waarderen. De meeste Amerikaanse banken zijn goed gekapitaliseerd en hebben onlangs de stresstest voor solvabiliteit doorstaan die de Fed oplegt.

We merken op dat de CDS (Credit Default Swaps, de ‘verzekeringspremies voor obligaties’) van Amerikaanse banken zeer weinig zijn toegenomen.

In de nacht van zondag op maandag kondigden de Fed, het Amerikaanse ministerie van Financiën en de FDIC aan dat alle spaarders (inclusief de onverzekerden) van SVB zullen worden beschermd. De Fed zei dat ze klaarstaat om eventuele druk op de liquiditeit van de banken aan te pakken met een ‘nieuw bankfinancieringsprogramma’ dat leningen aanbiedt aan deposito-instellingen die obligaties met een onderpand ter waarde van hun nominale waarde in onderpand geven. De banken zullen dus kapitaal kunnen verkrijgen zonder het te hoeven verkopen en minwaarden te boeken. Dat moet besmetting voorkomen. Dat is een les die ze hebben geleerd van Lehman Brothers.

Dit faillissement zal dus waarschijnlijk niet leiden tot een systeemcrisis. Nog minder in Europa, waar de balansen erg sterk zijn en waar de obligatieportefeuilles de afgelopen jaren weinig zijn veranderd.

Amerikaanse lonen groeien minder snel

Vrijdag duwde de aankondiging van 310.000 nieuwe banen in februari (225.000 verwacht) na het record van 504.000 in januari, de rentevoeten kortstondig omhoog. Maar de werkloosheid steeg van 3,4% naar 3,6% en de lonen stegen slechts 0,2% op maandbasis (0,3% verwacht) en 4,7% op jaarbasis. Dat kalmeerde de gemoederen enigszins. De 2-jaarsrente sloot de week af op 4,6% (tegen 5% op het hoogste) en de verwachting van de eindrente op 5,3% (5,6% op woensdag).

Het belooft wederom een intense week te worden

Vandaag zal alle aandacht uitgaan naar de Amerikaanse inflatiecijfers voor februari. De consensus van economen verwacht een daling van 6,4% naar 6%.

Het besmettingsrisico voor de bankwereld lijkt vermeden. Maar aan het einde van elke renteverhogingscyclus komt een fase waarin de zaken in het financiële systeem beginnen te verslechteren. Deze kleine of grote verstoringen tasten het vertrouwen van beleggers, consumenten en bedrijven aan, waardoor het risico op een recessie toeneemt. De centrale banken zullen daar rekening mee moeten houden. Dat is wat de obligatiemarkt ons vertelt. Zullen de aandelen daar enige troost uit putten?

Kerncijfers van 6/3/2023 tot 10/3/2023

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2023
België: Bel-20 3746,75 -3,56% 1,23%
Europa: Stoxx Europe 600 453,76 -2,26% 6,79%
VS: S&P500 3861,59 -4,55% 0,58%
Japan: Nikkei 28143,97 0,78% 7,85%
China: Shangai Composite 3230,08 -2,95% 4,56%
Hongkong: Hang Seng 19319,92 -6,07% -2,33%
Euro/dollar 1,07 0,85% 0,14%
Brent olie 81,70 -4,99% -3,79%
Goud 1859,13 0,70% 2,40%
Belgische 10 jaarsrente 3,16

Duitse 10 jaarsrente 2,50

Amerikaanse 10 jaarsrente 3,70

Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Xavier Timmermans Investment Strategist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven