Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Ieder zijn muur
Actualiteit Volgen De categorie volgen
21 APR

Ieder zijn muur

21.4.2022
Mark Putzeijs – Investment Communication Manager
Mark Putzeijs Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 21.4.2022 09:35
Gepubliceerd op 21.4.2022 09:35
Terwijl de wielrenners gisteren de Muur van Hoei bedwongen, deden beleggers hetzelfde met hun Wall of Worry.

Overzicht

  • The Wall of Worry
  • Een muur van problemen
  • Redenen voor optimisme
  • Positief ingezet resultatenseizoen

The Wall of Worry

“Wall of Worry is de neiging van de financiële markten om een groot aantal negatieve factoren te overwinnen en te blijven stijgen. Het begrip wordt over het algemeen gebruikt in verband met de aandelenmarkten, verwijzend naar hun veerkracht wanneer ze tegen een tijdelijk struikelblok aanlopen.” Dit is de definitie uit Investopedia en die is dus heel wat positiever dan een letterlijke vertaling doet vermoeden. Het is ook een heldere beschrijving van de beurzen de afgelopen weken. Niet dat die stijging uitgesproken was, ze was wel opmerkelijk in contrast met de marktomgeving.

Een muur van problemen

Want zeg nu zelf: als u drie maanden geleden geweten had dat Rusland een oorlog zou voeren in Oekraïne; dat daardoor de inflatie eerder met 10% zou flirten dan met de gewenste 2%; dat daardoor de langetermijnrente zou stijgen naar het hoogste niveau in vijf jaar; dat tegelijkertijd de Chinese covidcijfers weer even hoog oplopen als bij de start van de pandemie met draconische lockdowns in mega steden tot gevolg; dan zou u toch een zware aandelencrash verwachten?

Toch zien we op de beurs veeleer het tegendeel. Dinsdag kende Wall Street zijn beste dag in meer dan een maand. Beursindexen in de Westerse wereld hebben er een positieve maand opzitten en recupereerden zo meer dan de helft van hun verliezen eerder dit jaar. Een ommekeer die er kwam enkele dagen voor de renteverhoging door de Fed.

Redenen voor optimisme

Markten haten onzekerheid en ze verkiezen vaak duidelijkheid over slecht nieuws boven twijfel. Op die manier is de duidelijke communicatie van de Fed over de rentepolitiek een geruststelling: de inflatie is hoog, maar er wordt aan gewerkt. En ondanks de negatieve nieuwsstroom, oogt de economie nog steeds redelijk gezond. Zo bleven ook eind maart de westerse aankoopdirecteuren positief voor de nabije toekomst. Dat bewezen hun PMI-rapporten. China was daarbij de enige uitzondering. Maar ook daar werden gisteren de eerste lichtjes aan het eind van de tunnel (de hernieuwde coronazorgen) gesignaleerd. Zo kon een Tesla fabriek na drie weken lockdown de band weer laten rollen.

Positief ingezet resultatenseizoen

De beklimming van de Muur van Hoei duurt slechts een handvol minuten. De beklimming van de Wall of Worry kan ook niet eindeloos gerekt worden. Ofwel beïnvloedt het negatieve nieuws uiteindelijk toch de bedrijfsresultaten, ofwel zijn de bedrijven creatief genoeg om de problemen te weerstaan. Voorlopig zien we meer bewijzen van het laatste dan van het eerste.

Zo oogt het prille begin van het resultatenseizoen in de VS weer meer dan bemoedigend. Netflix rapporteerde voor het eerst een verlies aan abonnees, en verloor gisteren 35%, maar was de uitzondering. Bijna 80% van de bedrijven die hun resultaten van het eerste kwartaal al publiceerden, overtroffen de winstverwachtingen van de analisten. Dat waren er wel nog maar 49. Uiteraard vertelt dit weinig over de toekomst, maar de tendens lijkt gezet. De Dow eindigde gisteren positief, Nasdaq negatief door de klap van Netflix, en de S&P500 bleef onveranderd.

Kerncijfers van 20/04/2022

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2022
België: Bel-20 4257,66 1,13% -1,22%
Europa: Stoxx Europe 600 460,10 0,84% -5,68%
VS: S&P500 4459,45 -0,06% -6,44%
Japan: Nikkei 27217,85 0,86% -5,47%
China: Shangai Composite 3151,05 -1,35% -13,43%
Hongkong: Hang Seng 20944,67 -0,40% -10,48%
Euro/dollar 1,09 0,73% -4,45%
Brent olie 106,93 -0,38% 36,39%
Goud 1953,00 -0,01% 7,17%
Belgische 10 jaarsrente 1,39
Duitse 10 jaarsrente 0,86
Amerikaanse 10 jaarsrente 2,84
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Mark Putzeijs Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven