Een eerste handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk
Het stond bijna in de sterren geschreven dat het Verenigd Koninkrijk het eerste land zou zijn waarmee de regering van Donald Trump een fantastische ‘trade deal’ zou afsluiten. Als we wat dieper graven is het allemaal wat minder spectaculair omdat het eerder over een raamakkoord gaat dat ook nog eens voor een groot stuk focust op specifieke sectoren en dat een groot aantal tarieven ongewijzigd laat.
Desalniettemin is dit een duidelijke opsteker voor de Engelse premier Starmer die echt zijn best heeft gedaan om goede relaties met het Witte Huis te onderhouden. En vanzelfsprekend pakte hij er graag mee uit. Alhoewel het Verenigd Koninkrijk er minder goed uitkomt dan voor de start van de handelsoorlog. We kijken hier zeker niet naar een totale vrije handelszone, die waarschijnlijk jaren aan onderhandelen zal kosten. Wel is het Verenigd Koninkrijk er in geslaagd een aantal voor het land zeer belangrijke industrieën zoals de farmaceutische industrie en de filmindustrie uit de wind te zetten. Daar staat tegenover dat er vliegtuigen en vooral een hele berg aan landbouwproducten zullen worden gekocht van de Verenigde Staten en dat ook een ‘digital services tax’ die vooral de grote Amerikaanse tech-giganten trof op de schop gaat.
Iets wat in al het feestgedruis en het knallen van ballonen en vuurwerk even werd vergeten is dat het Verenigd Koninkrijk terug meer aansluiting zoekt met de Europese Unie zoals in de verkiezingsbeloften van Starmer werd aangegeven. Dit kan de relatie met de Verenigde Staten terug wat moeilijker gaan maken. Het zal voor de Britse politici dus een moeilijke evenwichtsoefening worden.
Is China de volgende?
Maar de markten zien dit duidelijk als de eerste deal in een lange serie of een verdere de-escalatie van het handelsconflict. Over het weekend staan er in Zwitserland gesprekken tussen de Verenigde Staten en China op het programma. En misschien is deze belangrijke eerste stap niet meer dan het ijs dat tussen de rivalen toch wel behoorlijk dik was geworden, wat breken. Maar Donald Trump zou Donald Trump niet zijn als hij al niet insinueerde dat als er een deal komt de tarieven terug omlaag kunnen. En zo een ‘headline’ over het weekend wil geen enkele beursstier missen zonder vooraf gekocht te hebben.
‘Koop maar aandelen’: dixit Donald Trump
Vooral als de Amerikaanse president nog eens tweette dat iedereen nu maar aandelen moet gaan kopen. Alle marktspelers herinneren zich nog goed de vorige keer toen Donald Trump, op nieuw via sociale media, de hint gaf dat het een goed moment was om aandelen te kopen, ongeveer drie uur erna de ‘cooldown period’ van 90 dagen werd ingelast en de Nasdaq op een handvol minuten 12 procent omhoog vloog. Het is bijna Pavloviaanse conditionering.
We kunnen ons levensgrote vragen stellen bij het feit dat we een Amerikaanse president hebben die de markten stuurt. En op termijn is dit geen goed nieuws voor het vertrouwen en de gezondheid van de markt. Maar we moeten er mee verder. En de belangrijkste les is wel dat het onverstandig is om op slecht nieuws en sterke dalingen zoals we kregen na ‘Liberation Day’ op 2 april in paniek te verkopen en vervolgens de aandelenmarkten in een rechte opwaartse lijn hun verliezen te zien goedmaken. Met andere woorden, in de investeringswereld waar we vandaag in leven is het meer dan ooit belangrijk om door de volatiliteit heen te kijken.
Op korte termijn lijkt de deur nu wel stevig open te staan voor wat ontgoochelingen. Want nu is de verwachting gewekt dat het in een rechte lijn beter zal gaan en dat één voor één de fantastische handelsakkoorden zullen blijven binnen rollen. Vooral met China is dat verre van zeker. Als er in het weekend geen witte rook van over de Zwitserse bergen binnenwaait kijken we maandag misschien wel naar ontgoochelde stieren. Maar we zullen zien.
Dit hele verhaal doet me denken aan dat wereldberoemde filmpje waarbij Charlie Chaplin een ruitenmaker speelt en een klein jongetje zijn kompaan de ruiten gaat ingooien die de filmheld vervolgens hersteld. Sinds 2 April heeft Donald Trump alle ruiten ingegooid. En iedere keer als er een ruitje hersteld wordt, hoe klein ook, zelfs met derde kwaliteitsglas gaat de markt omhoog. ‘May you live in interesting times’ zeker. Enfin, de ogen zijn nu gericht op de Chinezen en de Zwitserse bergen en op de vraag of we voor een derde keer witte rook zien op een week tijd…
Elke dag vindt u onze marktanalyses op de site 'MyExperts' onder 'Markten', of in uw mailbox via de dagelijkse nieuwsbrief van MyExperts.