Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Koelen zonder blazen
Actualiteit Volgen De categorie volgen
19 JUL

Koelen zonder blazen

19.7.2023
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 19.7.2023 09:44
Gepubliceerd op 19.7.2023 09:44
Beter dan verwachte kwartaalrapportjes en de stiekeme hoop op een wat mildere rentepolitiek bezorgden de Europese en vooral de Amerikaanse beurzen een mooie zomerdag.

Overzicht

  • Zakenbanken oogsten applaus
  • Wat met AI te verdienen valt
  • Worden centrale banken milder
  • Vlot over de horde

Zakenbanken oogsten applaus

In de VS trekt het resultatenseizoen zich op gang. Deze week komen heel wat grote zakenbanken met hun tweede kwartaal-rapport op antenne. En die weten de belegger best te bekoren. De zakenbankactiviteiten doen het beduidend beter dan verwacht. En de vooruitzichten die hun CEO’s daaraan koppelen ogen evenmin slecht. Al past hier wel enige zin voor relativiteit. De fusie- en overnamebusiness bijvoorbeeld blijft ondermaats presteren. Maar de begeleiding van kapitaaluitgiften zit dan weer in de lift.

Wat met AI te verdienen valt

De goede prestaties van de zakenbanken waren niet de enige factor die de Amerikaanse beurzen gisteren aan winst hielpen. Ook de opwindende nieuwsstroom rond artificiële intelligentie deed zijn duit in het zakje. Dat de toepassingen hiervan kunnen omschreven worden als een regelrechte revolutie, weten we al lang.

Maar nu krijgen we ook geleidelijk een concreter beeld van wat bedrijven voor AI-diensten kunnen vragen en wat het hen dus aan extra-inkomsten oplevert. Zo had Microsoft het gisteren over de prijs die het wil vragen voor Copilot. Dat is een AI-toepassing die werkt in de klassieke Office-omgeving en als bron niet alleen het internet gebruikt maar ook de info beschikbaar binnen een bedrijf. Het nieuws hielp het Microsoft-aandeel aan een winst van bijna 4%.

Worden centrale banken milder?

Globaal toont de Amerikaanse beurs en in haar zog de Europese zich opvallend robuust te midden van een economische context die toch moeilijker geworden is. Beleggers gaan er stiekem vanuit dat de renteverhogingen die de Amerikaanse centrale bank deze maand nog wil doorvoeren, misschien wel de laatste zouden kunnen zijn, en dat ondanks het verbaal geweld van Fed-leden zelf die het tegendeel beweren.

Ook in Europa hopen ze dat Lagarde na de renteverhoging van juli misschien wel een pauze zal inlassen. Want al bij al zijn die inflatiecijfers toch duidelijk naar beneden aan het komen en hoeven ze mogelijk geen extra tik te krijgen van de monetaire instanties. M.a.w. misschien koelt de soep wel zonder te blazen. En kan de economie zachtjes landen en hoeft ze niet  met de molensteen van een hoge intrestvoet om de nek kopje onder, en dat om de inflatie te beteugelen.  

Vlot over de horde

Last but not least zijn er natuurlijk de kwartaalresultaten. Bedrijven zijn er zo behendig in geworden om de verwachtingen van analisten naar beneden te praten, dat ze bij de publicatie van het eigenlijke kwartaalrapport vlot over de horde springen. En met een paar zorgvuldig geformuleerde prognoses voor de nabije toekomst zelfs nog wat applaus oogsten ook. Ook dat kan de beurspret alvast tijdelijk ondersteunen.

Kerncijfers van 18/7/2023

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2023
België: Bel-20 3694,40 0,25% -0,18%
Europa: Stoxx Europe 600 460,76 0,62% 8,44%
VS: S&P500 4554,98 0,71% 18,63%
Japan: Nikkei 32493,89 0,32% 24,52%
China: Shangai Composite 3197,82 -0,37% 3,51%
Hongkong: Hang Seng 19015,72 -2,05% -3,87%
Euro/dollar 1,12 0,04% 5,28%
Brent olie 78,50 0,00% -7,56%
Goud 1982,75 1,51% 9,20%
Belgische 10 jaarsrente 3,02
Duitse 10 jaarsrente 2,35
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,79
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven