Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
S&P500 op 5000
Actualiteit Volgen De categorie volgen
9 FEB

S&P500 op 5000

9.2.2024
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 9.2.2024 11:01
Gepubliceerd op 9.2.2024 11:01
Gisteren tikte de S&P500 voor het eerst het magische niveau van 5000 punten aan, om er net beneden af te sluiten.

Overzicht

  • Hoe moet het verder?
  • Economische cijfers bepalen rentepad
  • Aandelen zijn toe aan een technische rustpauze
  • Positief momentum bij recordniveaus
  • Marktsteun door inkoop van eigen aandelen
In onze wereld zijn ronde cijfers speciaal. En als een index of een grondstof in het zwaartekrachtveld van zo’n getal komt, begint het aan te trekken als een magneet. Er wordt over gesproken, het krijgt persaandacht en het bereiken van het niveau wordt bijna een selffulfilling prophecy. Dan gebeurt het onvermijdelijke. En dat moment was gisteren.

Hoe moet het verder?

Vraag is nu hoe het vanaf hier verder gaat. Als je kijkt naar de koersgrafiek van de S&P500 en van zowat alle westerse indexen, zie je welke verschroeiende rit het sinds eind oktober is geweest. Een groot deel van deze rit wordt bepaald door het Goudlokje-scenario voor de Amerikaanse economie waarop de marktparticipanten inzetten. Een economie die niet te heet en niet te koud is, maar juist goed.

Met andere woorden een economie waarbij de inflatie afneemt en bijgevolg ook de rente daalt, maar zonder in een recessie te belanden. Wat natuurlijk veel gevraagd is. Want die economie moet dan precies op het groeipad blijven dat dit mogelijk maakt. De afgelopen weken zijn de economische cijfers, vooral van de arbeidsmarkt en de consumptie eerder aan de sterke kant. Daardoor daalt de lange rente niet langer (de Amerikaanse tienjaarsrente staat nu op 4,15%). Ook de centrale banken, met de Federal Reserve op kop, zwakken het traject wat af van de dalingen van de kortetermijnrente. Daar gaat de markt uit van een hele reeks renteverlagingen.

Economische cijfers bepalen rentepad

Gisteren kwam Thomas Barkin van de Fed als zoveelste in de rij vertellen dat de Amerikaanse centrale bank tijd heeft om tot renteverlagingen over te gaan. In Fedspeak betekent dit: naar alle waarschijnlijkheid geen verlaging in maart, maar eerder in juni.

Vandaag en ook begin volgende week zijn er een aantal belangrijke Amerikaanse inflatiecijfers. De Fed is meer dan ooit afhankelijk van de data. Het rentepad hangt dus af van de binnenkomende Amerikaanse cijfers. En in dit opzicht zijn de inflatiecijfers bovengemiddeld belangrijk.

Aandelen zijn toe aan een technische rustpauze

Na de sterke stijging van de afgelopen 3 maanden zijn de aandelenmarkten technisch gezien heel sterk overgekocht en toe aan een rustpauze. Misschien is het bereiken van het 5000-niveau hiervoor een goed moment. Maar op een recordkoers staat iedereen die geïnvesteerd in de index op winst. Hetzelfde geldt voor individuele aandelen. De enige marktparticipanten die verkopen, zijn winstnemers.

Positief momentum bij recordniveaus

Er zijn grosso modo twee types van verkopers: de winstnemers en de beleggers die in het verleden op een hoger niveau hebben gekocht en wachten tot het niveau terug komt om geen verlies te hebben of zelfs op een bepaald moment de handdoek in de ring gooien en hun verlies incasseren. Maar op recordniveaus zijn er dus alleen maar winstnemers.

Dat is de reden waarom er bij nieuwe hoogtepunten minder weerstand is om hoger te gaan. Er zijn geen ontgoochelde verkopers meer. Daarom zien we bij indexen, grondstoffen en individuele aandelen, vanaf het punt dat ze een nooit gezien niveau bereiken, een positief opwaarts momentum en zelfs vaak een versnelling.

Marktsteun door inkoop van eigen aandelen

Dit neemt natuurlijk niet weg dat de markt nog steeds kwetsbaar is voor stijgende rentes en economische ontgoochelingen. Maar de aandelenmarkten hebben de wind in de rug. En de FOMO (fear of missing out) wordt steeds groter, wat steeds nieuwe kopers aantrekt.

Die kopers concurreren trouwens met de bedrijven die massaal hun eigen aandelen blijven inkopen. In februari alleen al werden er in de Verenigde Staten voor 105 miljard USD aan nieuwe aandeleninkoopprogramma’s aangekondigd. Niet het minst bij de technologiereuzen, die gigantische hoeveelheden cash blijven produceren en daardoor een enorme oorlogskas hebben om die aankopen te blijven doen.

Ondertussen blijven we hopen op een verbreding van de markt. Hoewel de S&P500 record na record neerzet, is dit momenteel helemaal niet het geval voor het gros van de individuele aandelen. Misschien wordt dit de volgende fase van de stijging: de Magnificent 7 die wat minder hard gaan en de andere die de kans krijgen om aan te sluiten. Maar eerst is het uitkijken naar de inflatiecijfers.
Elke dag vindt u onze marktanalyses op de site 'MyExperts' onder 'Markten', of in uw mailbox via de dagelijkse nieuwsbrief van MyExperts.

Kerncijfers van 8/2/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 3665,65 1,09% -1,14%
Europa: Stoxx Europe 600 485,27 -0,07% 1,30%
VS: S&P500 4997,91 0,06% 4,78%
Japan: Nikkei 36863,28 2,06% 10,16%
China: Shangai Composite 2865,90 1,28% -3,67%
Hongkong: Hang Seng 15878,07 -1,27% -6,86%
Euro/dollar 1,08 0,04% -2,58%
Brent olie 81,27 2,63% 4,61%
Goud 2030,71 -0,50% -1,68%
Belgische 10 jaarsrente 3,00
Duitse 10 jaarsrente 2,36
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,16
Bron: Refinitiv Datastream
 

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven