Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Stijgende obligatierentes en risico-aversie
Actualiteit Volgen De categorie volgen
23 OKT

Stijgende obligatierentes en risico-aversie

23.10.2023
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 23.10.2023 10:11
Gepubliceerd op 23.10.2023 10:11
De geopolitieke onzekerheid en verder stijgende obligatierentes wogen op de aandelenmarkten.

Overzicht

  • Beurzen spelen jaarwinsten grotendeels kwijt
  • Pijngrens van de obligatierentes stilaan bereikt
  • Obligaties verliezen hun status van veilige vluchthaven
  • Gemengde kwartaalresultaten en voorzichtige vooruitzichten

Tegelijkertijd hebben beleggers ook tal van bedrijfswinsten moeten verwerken, waarbij de eerste vooruitzichten voor 2024 vaak teleurstelden.

Beurzen spelen jaarwinsten grotendeels kwijt

De beurzen beleefden één van hun zwakste weken van het jaar. De S&P500 verloor 2,4%, de Stoxx Europe 600 zelfs 3,4%, net als de Chinese en Japanse beurzen. Sinds de hoogtepunten van eind juli lopen de beurscorrecties intussen op tot -8%, waarmee een groot deel van de winst sinds jaarbegin is kwijtgespeeld. Momenteel staat de S&P500 nog op +10%, de Stoxx Europe 600 nog slechts +2%. Erger vergaat het de BEL20 met een verlies sinds jaarbegin van -9,4%. Dat kadert in een algemene onderprestatie van de meer traditionele aandelen (bvb. ook de Dow Jones) en de small & mid caps (zoals de Russel 2000).

Pijngrens van de obligatierentes stilaan bereikt

Ten eerste was er risico-aversie door de geopolitieke onzekerheid rond het conflict in het Midden-Oosten en de vrees dat dit zich zal uitbreiden naar andere landen. Daarnaast begint het pijn te doen dat de obligatierentes, ondanks de dalende inflatiecijfers en een meer duifachtige FED, toch verder doorstijgen. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg 30 bp en flirtte met de symbolische drempel van 5%, het hoogste niveau sinds 2007. En ook de Europese obligatierentes stegen zo’n 15bp, met de Duitse tienjaarsrente op 2,9%. 

Obligaties verliezen hun status van veilige vluchthaven

Bij geopolitieke spanningen zien we gewoonlijk een vlucht naar veiligheid. De goudprijs en de Zwitserse frank profiteerden duidelijk van hun status van veilige vluchthaven. Maar van een vlucht naar de veilig geachte staatsobligaties is deze keer duidelijk geen sprake. De recente verdere stijging van de obligatierentes is mede te wijten het iets hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfer in september,  en de recente heropflakkering van de energieprijzen als gevolg van de oorlog in Israël. Daarbovenop wil de Amerikaanse economie maar niet voldoende afkoelen, getuige de sterke job-cijfers en beter dan verwachte detailhandelsverkopen en industriële productie. Maar de belangrijkste oorzaak is allicht vraag en aanbod op de obligatiemarkten: een hoge financieringsbehoefte van de overheden bij een beperkte beleggersappetijt en afwezigheid van traditionele grote kopers zoals centrale banken en buitenlandse investeerders zoals China. 

Gemengde kwartaalresultaten en voorzichtige vooruitzichten

Bij de tot nu toe gepubliceerde kwartaalresultaten waren er zowel positieve als negatieve verrassingen. De teleurstellingen worden tegenwoordig op de beurs zwaar afgestraft. Maar zelfs bij behoorlijke resultaatspublicaties zien we nu dikwijls negatieve koersreacties. Soms heeft dat te maken met een afnemend ordermomentum en voorzichtige vooruitzichten voor 2024.

Dat houdt dan weer verband met de algemene verwachting van een verder afkoelende economie. Zelfs de Amerikaanse economie, die dit jaar verrassend goed stand hield, zou in de eerste jaarhelft van 2024 in een lichte recessie kunnen duiken. Het tijdens covid opgepotte spaargeld raakt stilaan op en diverse overheids-steunmaatregelen lopen ten einde. Maar de voornaamste reden voor een economische afkoeling zijn de recent fors opgelopen lange termijn rentes, die hypotheekleningen en investeringskredieten aanzienlijk duurder maken. Normaal zou die afnemende economische activiteit uiteindelijk ook moeten leiden tot een afkoeling van de arbeidsmarkt. Dat was juist de bedoeling van de centrale banken, om de opwaartse loon/prijs spiraal te doorbreken.

In de aanloop naar een mogelijke recessie, zien we gewoonlijk hevige volatiliteit op de aandelenmarkten, door de vrees voor winstdalingen en hogere risico-premies. Maar die hevige koersdalingen bleken ook in het verleden goede instapgelegenheden te zijn.

Deze week komt het resultatenseizoen op kruissnelheid met onder meer de publicatie van heel wat Big Tech-bedrijven: Alphabet en Microsoft (dinsdag), Meta (woensdag), Amazon (donderdag)… En daarnaast is het vooral uitkijken naar de ECB-vergadering donderdag. Zo goed als zeker blijft de beleidsrente deze keer stabiel (rentepauze). Maar we zijn benieuwd of er in de commentaar nog verdere renteverhogingen in het vooruitzicht worden gesteld.

Kerncijfers van 16/10/2023 tot 20/10/2023

Index Slotkoers +/- sinds begin 2023
België: Bel-20 3352,93 -4,40% -9,41%
Europa: Stoxx Europe 600 433,73 -3,44% 2,08%
VS: S&P500 4224,16 -2,39% 10,02%
Japan: Nikkei 31259,36 -3,27% 19,79%
China: Shangai Composite 2983,06 -3,40% -3,44%
Hongkong: Hang Seng 17172,13 -3,60% -13,19%
Euro/dollar 1,06 0,81% -0,79%
Brent olie 92,23 1,37% 8,61%
Goud 1993,85 3,88% 9,82%
Belgische 10 jaarsrente 3,55
Duitse 10 jaarsrente 2,88
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,91

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven