Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Tarieven en volatiliteit: blik op enkele sectoren
Actualiteit Volgen De categorie volgen
16 APR

Tarieven en volatiliteit: blik op enkele sectoren

16.4.2025
Yannick Verloove – Global Equity Specialist
Yannick Verloove
Yannick Verloove Global Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 16.4.2025 08:17
Gepubliceerd op 16.4.2025 08:17
De aankondiging van de importtarieven op ‘Liberation Day’ hebben een periode van verhoogde volatiliteit gestart op de beurzen. Het uitstel van 90 dagen heeft wat rust gebracht, maar de volatiliteit zou de komende maanden wel volharden.

Overzicht

  • De vastgoedsector houdt stand
  • De gezondheidszorgsector: (voorlopig) gespaard
  • Nutsbedrijven: spelen hun defensieve rol
  • Financiële sector: doorstaat de storm
We nemen enkele Europese sectoren onder de loep en bekijken hoe zij hebben standgehouden tijdens deze periode.

De vastgoedsector houdt stand

Sinds Liberation Day houdt de Europese Real Estate sector goed stand. In maart stond de sector nog onder druk omwille van de stijging van de lange termijn rentes in Europa. Dit hing in het kielzog van de aankondiging van de Duitse investeringen in defensie en infrastructuur. In april heeft recessievrees deze renteopstoot weggewerkt en kan de sector terug ademen.

Maar er is meer: de sector heeft geen directe blootstelling aan de tarieven en heeft quasi geen last van de zwakkere USD. Dankzij de contractueel gegarandeerde huurinkomsten zullen er voor 2025 normaalgezien geen verwachte negatieve herzieningen van de winst per aandeel zijn.

Tot slot biedt ook het hoge dividendrendement bescherming. Binnen de sector doen evenwel de segmenten met niet-cyclische huurinkomsten het beter en dan kijken we naar het residentieel vastgoed en het zorgvastgoed.

De gezondheidszorgsector: (voorlopig) gespaard

De gezondheidssector staat gekend als een defensieve sector die het tijdens periodes van verhoogde volatiliteit beter doet dan andere, meer cyclische sectoren.

De gezondheidssector kon tot nu toe haar rol van relatief veilige haven spelen. Toch loont het binnen de sector het onderscheid te maken tussen farmaceutische spelers en zogenaamde bedrijven actief in sub-sectoren zoals ‘medtech’ en ‘distributie’.

Voornamelijk de Farmaceutische sector kan in de komende maanden namelijk nog in woelig water komen omwille van bijkomende importheffingen in de VS. Gisteren lanceerde de Trump-administratie onderzoeken in de sector. Doel hiervan is om de uiteindelijke tarieven te bepalen die de sector boven het hoofd hangt. Dit had een reactie op de koersen van meerdere betrokken spelers in de sector. Naar toekomstige prestaties toe zal veel afhangen van de hoogte van de aangekondigde tarieven: liggen deze hoger of lager dan de verwachtingen?

De tarieven nemen overigens niet weg dat 2025 een zeer belangrijk jaar is voor meerdere spelers omwille van de zeer goed gevulde pijplijn van nieuwe medicijnen.

Nutsbedrijven: spelen hun defensieve rol

Te midden van de huidige marktbrede onrust, is de sector van de nutsbedrijven één van de sectoren die zijn defensieve waarde bewijst. Toch blijft selectiviteit binnen de sector belangrijk.

De directe impact van nieuwe Amerikaanse tarieven op de sector in Europa zal naar verwachting laag zijn, maar beleggers moeten zich bewust zijn van mogelijke secundaire effecten in de toeleveringsketens van hernieuwbare energie. Dit is een fenomeen dat we herkennen van tijdens de covidcrisis.

Binnen de sector worden de spelers die actief zijn in uitbreiding en modernisering van het elektriciteitsnet gezien als de meest defensieve keuzes. Zij blijven gespaard van de impact van tarieven en worden ondersteund door de Europese infrastructuurplannen.

Financiële sector: doorstaat de storm

Banken en financiële instellingen ondervinden in principe geen directe gevolgen van de invoering van tarieven. Wel kunnen er negatieve effecten in de tweede lijn voorkomen, bijvoorbeeld een negatief markt- en economisch sentiment.

Mede dankzij een positief rendement van 12% toont de goede prestatie van de Europese financiële sector dat beleggers ook worden aangetrokken door de aantrekkelijke waarderingen (circa 8 maal de K/W) en hoge kapitaalrendementen (circa 10%).

Ook de sub-sector van de Verzekeringen wordt als relatief defensief beschouwd en wordt quasi niet geïmpacteerd door de tarieven. Een scenario met een hoger rendement (gedreven door een hogere wereldwijde inflatie) zou de sector kunnen helpen. Bovendien zijn verzekeraars minder blootgesteld aan de economie dan banken. Dit vertaalt zich eveneens in een positief rendement van 12% dit jaar voor de Europese verzekeraars. Hiermee behoort de sub-sector tot de uitschieters.

Kerncijfers van 15/4/2025

Index Slotkoers +/- sinds begin 2025
België: Bel-20 4195,30 1,47% -1,62%
Europa: Stoxx Europe 600 508,06 1,63% 0,09%
VS: S&P 500 5396,63 -0,17% -8,25%
Japan: Nikkei 34267,54 0,84% -14,10%
China: Shangai Composite 3267,66 0,15% -2,51%
Hongkong: Hang Seng 21466,27 0,23% 7,01%
Euro/dollar 1,13 -0,35% 9,40%
Brent olie 64,71 -1,16% -13,42%
Goud 3219,26 0,31% 22,62%
Belgische 10 jaarsrente 3,16
Duitse 10 jaarsrente 2,55
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,34
Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Yannick Verloove

Uw expert

Yannick Verloove Global Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven