Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Keep calm and trade on
Actualiteit Volgen De categorie volgen
14 APR

Keep calm and trade on

14.4.2025
Joost de Kraker – Investment Specialist
Joost de Kraker Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 14.4.2025 08:33
Gepubliceerd op 14.4.2025 08:33
’Er zijn decennia waarin niets gebeurt en er zijn weken waarin decennia plaatsvinden’ schreef Vladimir Ilyich Lenin. Sinds begin april lijken we in zo een periode terechtgekomen te zijn.

Overzicht

  • Onzekerheid gecreëerd door een wispelturige president leidt tot volatiele markten
  • Pokerface of madman?
  • Amerikaanse regering komt terug op haar beslissing na druk van obligatiebezitters
  • Rust keert terug op de markten, maar onzekerheid blijft bestaan

Beurzen van slag

Een korte samenvatting voor wie – prijs u gelukkig – de afgelopen 2 weken niet aan tv-scherm, smartphone of radio gekluisterd zat. Op woensdag 2 april, de zelfverklaarde Liberation Day’, kwam Donald Trump met zijn gevreesde resem aan maatregelen waarbij hij een minimum invoertarief van 10% aankondigde voor alle Amerikaanse handelspartners wereldwijd. Daarnaast werden bijkomende ‘wederkerige’ handelstarieven ingevoerd voor heel wat grote economieën die volgens hem op vandaag oneerlijk handelen met de VS.

Onder andere Canada, Mexico en Europa, sinds jaar en dag cruciale economische relaties voor de VS, moesten eraan geloven. Maar het bleef niet bij de grote kleppers, ook meer exotische bestemmingen zoals het Norfolk eiland, Vietnam en Mauritius, waren een doelwit. Bijkomende belastingen van 50% (Lesotho) tot 11% (Congo) zullen worden aangerekend op producten geïmporteerd door Amerikaanse bedrijven uit deze landen.

Het is vrij duidelijk dat dit voor de Amerikaanse consument op korte tot middellange termijn voor hogere prijzen zal zorgen. De financiële markten stellen zich duidelijk vragen bij de doeltreffendheid van deze maatregelen in het versterken van de Amerikaanse economie. Als gevolg bereikten ze een dieptepunt op maandagochtend na 2 negatieve sessies op 3 en 4 april.

Madman Theory

Sinds Trump’s ‘bevrijding’ zien we dus enorme volatiliteit op beurzen wereldwijd, waarbij beleggers proberen de impact van dit alles in te schatten. Betreft het een pure onderhandelingsstrategie, zoals zelf door Trump beschreven in zijn bestseller ‘The Art of the Deal’? De ‘madman theory’, een tactiek die onder andere al door president Nixon werd toegepast in de strijd tegen Vietnam, draait erom je tegenstander te overtuigen dat je alle schroeven los hebt en tot totaal irrationele beslissingen durft over te gaan. Trump lijkt erop te rekenen dat handelspartners zoals China in dit scenario overstag gaan om een worstcasescenario te vermijden.

Burgerwacht aan zet

Helaas voor Trump viel het doek over deze visie en werd de afgelopen dagen duidelijk dat het Witte Huis iets minder doordacht te werk gaat dan men zou verwachten van een speler van dergelijk formaat. Hoewel de Amerikaanse regering zich oorspronkelijk niet leek terug te trekken na een resolute escalatie door China, dwongen de 'bond vigilantes' Trump en zijn kompanen alsnog op de knieën.

Deze vrij vertaalde ‘burgerwacht van de obligatiemarkten’ is in realiteit een combinatie van alle investeerders in Amerikaanse staatsobligaties wereldwijd. Obligatiebezitters bleken duidelijk misnoegd met het beleid en besloten massaal Treasuries te verkopen, waardoor de rente waartegen de Amerikaanse overheid zich kan financieren omhoog schoot en de zenuwachtigheid op de financiële markten ook (eindelijk) de aandacht van Amerika's president wist te trekken.

Het vervolg kennen we, de Amerikaanse regering gooide het roer om en besliste op woensdag 9 april om een uitstel van 90 dagen in te voeren waarin de nieuwe tarieven niet aangerekend zouden worden, om toe te laten onderhandelingen op te starten. Tijdens deze periode blijft het minimumtarief van 10% wel gelden.

Stand van zaken

Eind vorige week noteerde de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties nog steeds rond 4.50%, ongeveer een halve procent hoger dan een week eerder wat erop wijst dat de ‘burgerwacht’ nog een slag om de arm houdt. Om deze stijging in financieringskost te compenseren blijft Trump aansturen op een verlaging van de rentevoeten door de Amerikaanse centrale bank. Voorzitter Powell lijkt niet geneigd zijn beleid aan te passen, gezien zijn voornaamste doel is om de inflatie te bestrijden. En laat inflatie nu juist een gevolg zijn van Trump’s eigenhandige invoertarieven.

De Europese aandelenmarkten moesten een 10-tal procent weggeven sinds ‘Liberation Day’. Als we naar het grotere plaatje kijken zien we echter dat de Euro Stoxx 50 en 600 sinds de start van het jaar de verliezen goed weten te beperken met dalingen van respectievelijk 2 en 5%. De Amerikaanse S&P 500 en de technologie-gerichte Nasdaq verloren respectievelijk 10% tot 15% in 2025.

In Azië zien we vrij grote verschillen, gezien de Japanse markten duidelijk deelden in de klappen met een verlies van meer dan 10% dit jaar, terwijl de Hang Seng tech-index in Hong Kong meer dan 6% wist bij te schrijven.

Keep calm and carry on

Eind vorige week leek de rust weergekeerd en zagen we al lagere volumes en volatiliteit op de beurzen aan beide zijden van de Atlantische oceaan. Donald Trump weet echter als geen ander de mondiale aandacht naar zich toe te trekken dus verwachten we dat zijn gemoed ook de komende weken en maanden de markten zal blijven beroeren.

Desondanks zien we de meest recente ontwikkelingen als een positief signaal en alhoewel we Trump’s perikelen nog enige tijd zullen moeten accepteren, hebben de ‘bond vigilantes’ hem minstens tijdelijk kunnen intomen.

Vladimir Lenin schreef ook ‘Soms heeft de geschiedenis een duwtje nodig’. Trump lijkt op zijn minst een aantal zaken in beweging gezet te hebben, waaronder een versterkte samenwerking binnen Europa, met een focus op productiviteit en het afbouwen van te verregaande bureaucratie. Ook buiten Europa lijken opportuniteiten te liggen en spreken grote economische blokken over bilaterale handelsovereenkomsten die de economische groei zouden kunnen ondersteunen.

Samengevat, ongeziene en interessante tijden dus. We volgen het van dichtbij op en houden u, zoals steeds, geïnformeerd via onze kanalen.

Kerncijfers van 7/4/2025 tot 11/4/2025

Index Slotkoers +/- sinds begin 2025
België: Bel-20 4028,97 -1,58% -5,52%
Europa: Stoxx Europe 600 486,80 -1,92% -4,10%
VS: S&P 500 5363,36 5,70% -8,81%
Japan: Nikkei 33585,58 -0,58% -15,81%
China: Shangai Composite 3238,23 -3,11% -3,39%
Hongkong: Hang Seng 20914,69 -8,47% 4,26%
Euro/dollar 1,13 3,19% 9,50%
Brent olie 65,32 -1,30% -12,60%
Goud 3236,53 6,33% 23,28%
Belgische 10 jaarsrente 3,18
Duitse 10 jaarsrente 2,53
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,47
Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Joost de Kraker Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven