Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Tussen toegenomen recessievrees en dalende obligatierentes
Actualiteit Volgen De categorie volgen
20 MRT

Tussen toegenomen recessievrees en dalende obligatierentes

20.3.2023
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 20.3.2023 10:21
Gepubliceerd op 20.3.2023 10:21
De vertrouwens- en liquiditeitscrisis in de banksector doet de recessievrees toenemen, maar neemt een andere zorg voor de aandelenmarkten weg. De trend van stijgende rente heeft immers plaatsgemaakt voor fors dalende obligatierentes.

Overzicht

  • Algemene risk-off beweging door banken- en recessievrees
  • Centrale banken snellen te hulp om vertrouwen in banksector te stutten
  • Monetaire verkrapping heeft uiteindelijk effect
  • Heel wat verschillen met bankencrisis van 2008

Algemene risk-off beweging door banken- en recessievrees

Na de forse correctie van Amerikaanse beurzen door het faillissement van 3 regionale banken, deelden de jongste week vooral de Europese beurzen in de klappen, vermits nu ook Credit Suisse ten prooi viel van een vertrouwenscrisis. De Stoxx Europe 600 verloor 3,8%, met de scherpste daling voor financiële en cyclische aandelen. De Amerikaanse S&P500, die vorige maandag zijn jaarwinst volledig had prijsgegeven, kon de dagen daarop wat herstellen om de week per saldo 1% hoger af te sluiten.

Nog opvallender was de weekwinst voor de Nasdaq: +4%. Vorig jaar hadden de groeiwaarden het meest geleden van de stijgende rente. En nu profiteren zij het meest van de forse terugval van de obligatierentes. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde de jongste 8 dagen immers van 4 naar 3,4% en Duitse van 2,7 naar 2,1%, als gevolg van toegenomen recessievrees en een algemene vlucht naar veiligheid. In diezelfde context steeg ook de goudprijs, maar daalden de overige grondstoffenprijzen en olieprijs (-12%).

Centrale banken snellen te hulp om vertrouwen in banksector te stutten

De Amerikaanse overheid en centrale bank waren er snel bij om de klantendeposito’s van de 3 problematische banken te garanderen, dit om verdere bankruns te vermijden. Ze hebben geleerd uit het Lehman-faillissement van 2008, dat toen een serieuze kettingreactie teweeg bracht. Ook de Zwitserse centrale bank kwam snel Credit Suisse te hulp met liquiditeitslijnen.

De ECB liet zich voorlopig niet van zijn stuk brengen en verhoogde zoals gepland de beleidsrente met 0,50% tot 3,50%. De Europese beleidsrente had immers nog wat in te halen en allicht gaat deze de komende maanden nog tot 4%. Voorzitster Lagarde voegde er wel aan toe dat de centrale bank klaar staat om indien nodig het financiële systeem te stutten.

Monetaire verkrapping heeft uiteindelijk effect

Tot voor kort was de grootste bedreiging voor de aandelenmarkten de hoge inflatie en stijgende rente. De renteverhogingen door de centrale banken leken nog geen voldoende effect te hebben, want de Amerikaanse arbeidsmarkt bleef zeer sterk en de financieringscondities te soepel. En vermits de kerninflatie nog te hoog bleef, was voorzitter Powell de markten al aan het voorbereiden dat de Fed mogelijks terug wat sneller moet gaan met verdere renteverhogingen (stappen van 0,50% i.p.v. 0, 25%).

Maar dat 3 regionale banken in de problemen kwamen door de fors gestegen rente, heeft het scenario plots veranderd. Blijkbaar zijn er toch limieten aan de renteverhogingen. Voortaan moet de Fed niet alleen rekening houden met de inflatie, maar ook met de liquiditeit en stabiliteit van het financiële systeem. Bovendien heeft de vertrouwenscrisis in de banksector misschien nog een sterker verkrappend effect dan de verhogingen van de beleidsrente. Banken zijn immers plots veel voorzichtiger en selectiever geworden bij het uitlenen aan bedrijven of andere banken. En de marges op bedrijfs- of interbancaire kredieten zijn gestegen. Dus misschien is het streefdoel van de Fed tot krappere financieringscondities nu bereikt, en hoeft ze niet veel verder meer te gaan met het optrekken van de beleidsrente.

We denken dat de Fed op zijn beleidsvergadering deze week de rente nog met een stapje van 0,25% zal optrekken. De inflatie is weliswaar al gedaald van 9,1% naar 6%, maar de kerninflatie van 5,5% blijft nog te hoog. En nu al volledig stoppen met renteverhogingen kan ook de indruk wekken dat ze panikeert over de gezondheid van het financiële systeem. Maar veel renteverhogingen hoeven er niet meer bij te komen. En sommige economen beginnen al te speculeren over de eerste renteverlagingen later dit jaar, als de Amerikaanse economie door de krappere kredietverlening effectief in een recessie duikelt.

Heel wat verschillen met bankencrisis van 2008

De huidige vertrouwens- en liquiditeitscrisis in de banksector doet beleggers terugdenken aan de grote bankencrisis van 2008. Maar zo erg zal het waarschijnlijk niet worden. De gemiddelde solvabiliteitsratio’s van banken zijn nu dubbel zo hoog als toen, er is minder hefboomwerking of CDO-achtige spreiding van risico's, en de autoriteiten reageren snel met depositogaranties of liquiditeitslijnen om verdere bankruns te vermijden. Bovendien ligt de oorzaak van het probleem nu niet bij kredietverliezen, maar enkel bij de fors gestegen rentes (waartegen sommige regionale banken zich niet goed hadden ingedekt). Anders dan in 2008 heeft de huidige bankencrisis zelf-stabiliserende kenmerken: de vlucht naar veiligheid doet de obligatierentes fors dalen en verbetert het probleem dat aan de basis lag.

Vermits de arbeidsmarkt tot nu toe nog te sterk en te krap bleef, was het bijna onvermijdelijk dat we nog door een recessie moesten om de inflatie definitief onder controle te krijgen. Met de huidige verkrapping van de financieringscondities zijn we allicht in die fase beland. Maar het voordeel is dat de inflatie nu wel sneller zal dalen en de rentes hier al op anticiperen, wat dan weer niet zo slecht is voor de aandelenmarkten.

Bij de start van de nieuwe week gaat de aandacht weer voluit naar de banksector, na het nieuws dit weekend dat Credit Suisse overgenomen wordt door landgenoot UBS. De aandeelhouders van Credit Suisse krijgen nog een marginale waarde (belangrijke décote t.o.v. de al lage koers van eind vorige week). Nog opvallender is dat de houders van de meest risicovolle obligaties niets overhouden. Vandaar de negatieve beursreactie vandaag, met vooral nieuwe druk op de bankaandelen.

Kerncijfers van 13/3/2023 tot 17/3/2023

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2023
België: Bel-20 3602,80 -3,84% -2,66%
Europa: Stoxx Europe 600 436,31 -3,85% 2,69%
VS: S&P500 3916,64 1,43% 2,01%
Japan: Nikkei 27333,79 -2,88% 4,75%
China: Shangai Composite 3250,55 0,63% 5,22%
Hongkong: Hang Seng 19518,59 1,03% -1,33%
Euro/dollar 1,06 -0,39% -0,25%
Brent olie 72,63 -12,32% -14,47%
Goud 1961,15 5,49% 8,01%
Belgische 10 jaarsrente 2,86
Duitse 10 jaarsrente 2,12
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,40
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven