Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Was Amerikaans arbeidsrapport echt zo slecht?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
8 AUG

Was Amerikaans arbeidsrapport echt zo slecht?

8.8.2024
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 8.8.2024 08:15
Gepubliceerd op 8.8.2024 08:15
Augustus kende een woelige start, met een forse uitschuiver van de Japanse beurs als orgelpunt. Een tweede lezing van het arbeidsrapport dat de VS ons vorige week voorschotelde, nuanceert het pessimisme, maar gomt het voorlopig niet helemaal uit.

Overzicht

  • Bank of Japan kalmeert gemoederen
  • Amerikaans arbeidsrapport krijgt tweede lezing
  • De ene zijn dood is de ander zijn brood…
  • Federal Reserve goed gewapend om economie te helpen

Bank of Japan kalmeert gemoederen

Veel van de plotse koersdalingen in het begin van deze week werden toegeschreven aan het terugdraaien van zogenaamde carry trades. Beleggers die hun activa kochten met geld dat ze tegen een lage intrestvoet in yen geleend hadden, werden verrast door een Japanse centrale bank, die zich plots bijzonder strijdvaardig toonde om met renteverhogingen de wegglijdende yen er terug bovenop te krijgen. Dit laatste lukte wonderwel, maar het maakte de financiering van de betrokken beleggers plots  veel duurder. En dus zagen een aantal onder hen zich verplicht om de activa die ze gekocht hadden, massaal terug te verkopen. Met de gekende gevolgen.

De voorbije dagen leefde de vrees dat nog andere beleggers misschien tot een verkoop zouden moeten overgaan, als de centrale bank haar beleid verder zou verstrakken. Maar gisteren liet een ambtenaar van die centrale bank weten dat, gelet op de onrust op de markten, zulks niet meteen te verwachten valt.

Amerikaans arbeidsrapport krijgt tweede lezing

Ook het zwakke Amerikaanse  arbeidsrapport krijgt nu een tweede lezing. Daarbij komt aan het licht dat het vooral de stopzetting van tijdelijke contracten was, die de werkloosheidscijfers de hoogte indreef. Ook de weersomstandigheden in bepaalde delen van de VS droegen daar hun steentje toe bij. En dat is een incidenteel,  geen structureel gegeven. Onder de mensen met een vast contract ligt het aantal ontslagen bovendien nog steeds historisch laag.

De ene zijn dood is de ander zijn brood…

De pessimistische geluiden die hier en daar opborrelen uit de Amerikaanse kwartaalresultaten, worden vaak geïnterpreteerd als een versterking van de boodschap  die het zwakke arbeidsrapport bracht. Dat was gisteren niet anders toen Disney waarschuwde voor teruglopende bezoekersaantallen in zijn pretparken en daarmee de late handel op Wall Street verpestte.

Toch is dit slechte nieuws niet altijd zo eenduidig te extrapoleren naar de hele economie. Vaak spelen heel bedrijfsspecifieke factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die met de oplopende inflatie als riedel hun prijzen de voorbije jaren fors opgetrokken hebben. Misschien zelfs te fors, in de zin dat ze dit nu beginnen voelen in hun verkoopvolumes.

In hun communicatie hebben zij vaak de neiging dit toe te schrijven aan een verzwakkend consumentenvertrouwen. Terwijl in werkelijkheid die consument gewoon voor een goedkopere concurrent kiest. Hier speelt dus het oude adagio: de ene zijn brood is de ander zijn dood. Wat mee kan verklaren waarom in hun totaliteit, de Amerikaanse kwartaalresultaten in harde cijfers eigenlijk best OK zijn.

Federal Reserve goed gewapend om economie te helpen

Ja, er zijn tekenen dat de Amerikaanse economie afkoelt, (sommigen zullen zeggen “normaliseert”) maar daarom direct van  een recessie spreken, is misschien wat voorbarig. Ook al omdat de Amerikaanse centrale bank, nu de inflatie onder de 3% zit, over de mogelijkheid beschikt om de rente zo nodig fors naar beneden te halen en zo de economie van extra zuurstof te voorzien.

Kerncijfers van 7/8/2024

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2024
België: Bel-20 3994,30 2,73% 7,73%
Europa: Stoxx Europe 600 495,96 1,54% 3,54%
VS: S&P500 5199,50 -0,77% 9,01%
Japan: Nikkei 35089,62 1,19% 4,86%
China: Shangai Composite 2869,83 0,09% -3,53%
Hongkong: Hang Seng 16877,86 1,38% -0,99%
Euro/dollar 1,09 -0,01% -1,03%
Brent olie 78,85 2,90% 1,49%
Goud 2400,38 0,61% 16,22%
Belgische 10 jaarsrente 2,88
Duitse 10 jaarsrente 2,27
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,90
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven