Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Kies het beleggingsfonds dat bij u past
#MyFuture Trends Volgen De categorie volgen
9 FEB

Kies het beleggingsfonds dat bij u past

9.2.2022
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 8.2.2022 11:38
Gepubliceerd op 9.2.2022 06:38
Loopt u soms verloren in het grote aanbod van beleggingsfondsen? De keuze tussen thematische fondsen, strategiefondsen, trackers, tak 23-fondsen, enzovoort, is niet eenvoudig. 5 vragen om u te helpen.

Overzicht

  • Beleggers delen in de waardestijging of -daling van de beleggingen in het fonds
  • Via het fonds belegt u in een ruim gespreide portefeuille
  • Kiezen voor een fonds betekent eigen accenten leggen of een strategie volgen
  • Passieve fondsen volgen een index; actieve fondsen worden actief beheerd
  • Verzekeringsfondsen zijn beleggingsfondsen in een andere juridische vorm

Wat is een beleggingsfonds?

Het principe van een beleggingsfonds is eenvoudig: veel beleggers steken hun geld samen in een pot en krijgen deelbewijzen in verhouding tot hun inbreng. Ze delen allemaal in de waardestijging of -daling van de beleggingen die met hun geld worden aangekocht. De pot is meestal open. Iedereen kan er geld bijsteken of uithalen door deelbewijzen bij te kopen of terug in te leveren. Dat gebeurt tegen de waarde van de deelbewijzen op dat moment. Die waarde hangt af van de koers van de beleggingen die in het fonds zitten. Meestal zijn dat aandelen of obligaties.
Als u in een fonds belegt, doet u beroep op de kennis van de beheerder en bespaart u tijd.Geert Ruysschaert.

Kan ik niet beter rechtstreeks beleggen?

Dat kan, maar aandelen- en obligatiemarkten opvolgen, vraagt wel wat huiswerk. Als u in een fonds belegt, doet u beroep op de kennis van de beheerder en bespaart u tijd. Bovendien krijgt u voor weinig geld meteen een goed gespreide portefeuille. Dat is belangrijk voor aandelen, en nog meer voor obligaties. Het minimumbedrag voor veel obligaties is de laatste jaren geëvolueerd naar 100.000 euro. De markt richt zich in toenemende mate op institutionele beleggers. Via fondsen kunt u ook als particulier een mooie spreiding bekomen.
Laat u de spreiding van uw portefeuille liever volledig over aan specialisten, kies dan voor een strategiefonds.

Welk fonds kies ik?

Wilt u persoonlijke accenten leggen in uw aandelenportefeuille, dan kiest u best voor fondsen die in een specifieke regio beleggen, of voor thematische fondsen. Die mikken bijvoorbeeld op nieuwe technologieën of op de klimaatverandering. Voor obligatiebeleggers zijn er dan weer specifieke munten, obligaties van groeilanden, junk bonds, ...

Laat u de spreiding van uw portefeuille liever volledig over aan specialisten, kies dan voor een strategiefonds. U belegt dan met één fonds in obligaties, aandelen én cash. Het gekozen risicoprofiel en de marktvooruitzichten bepalen de verhouding tussen de activaklassen. Wilt u nog meer spreiding? Dan is een fonds dat belegd is in fondsen een goede keuze.

Actieve of passieve fondsen?

Passief beheerde fondsen volgen de evolutie van een bepaalde index, zoals de S&P 500 of een thematische index. Het zijn vaak beursgenoteerde ETF’s of trackers. Het beheer ervan vraagt relatief weinig tijd en energie, waardoor de kosten laag blijven. Bij een actief beheerd fonds gaat de beheerder op zoek naar de beleggingen met het meeste potentieel. Dat vergt meer research, waardoor ze over het algemeen een hogere beheerskost hebben. Ze hebben allebei voordelen. Kies voor een actief fonds als u belegt in markten waar een goed geïnformeerde beheerder het verschil kan maken.

Bank- of verzekeringsfonds?

Al deze voor- en nadelen gelden ook voor tak 23-verzekeringen. Alleen de juridische vorm, de fiscaliteit en de kostenstructuur verschillen. Met beide vormen kunt u even comfortabel beleggen op de wereldwijde financiële markten. Uw beleggingsadviseur zoekt graag samen met u uit welke juridische vorm het best afgestemd is op uw noden en wensen.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven