Overzicht
- U heeft een EPB-attest nodig om een pand te verkopen of te verhuren
- Werken met stedenbouwkundige vergunning moeten aan de EPB-vereisten voldoen
- Zorg ervoor dat u de isolatie en de ventilatie optimaliseert
- Investeren in renovatie van uw huis is beter dan uw geld op een spaarrekening te zetten
- U krijgt energiepremies en in bepaalde gevallen ook subsidies
Als u werkzaamheden plant om de energieprestaties van een gebouw te verbeteren, moet u zeker aandacht besteden aan isolatie en ventilatie.
In België evalueert het EPB-certificaat de energieprestaties van gebouwen. Het geeft informatie over de bouwschil (thermische isolatie) en de verschillende systemen (voor verwarming, warm water, ventilatie, enz.). Alleen een erkende instantie kan dit certificaat afleveren. Het is verplicht voor de verkoop of de verhuur van een gebouw.
Plant u werkzaamheden met een stedenbouwkundige vergunning? Dan moet u sowieso voldoen aan de EPB-voorschriften om het energieverbruik te beperken. Die voorschriften helpen u om de volgende EPB-beoordeling van het gebouw te verbeteren. Deskundig advies is daarom waardevol. Hierdoor krijgt u meer inzicht in de kenmerken van uw huis, maakt u de woning aantrekkelijker en bespaart u geld op lange termijn.
Comfort en verbruik
De jacht op energiebesparing is een heuse maatschappelijke uitdaging geworden. Zowel huishoudelijke apparaten, mobiliteit, als verwarming maken er deel van uit. Als u werkzaamheden plant om de energieprestaties van een gebouw te verbeteren, moet u zeker aandacht besteden aan isolatie en ventilatie. Installeer dubbele of driedubbele beglazing, verbruiksmeters en eventueel zonnepanelen. Met domotica kunt u de verwarming, de airconditioning of de verlichting op afstand regelen. Zo maakt u van uw huis de ideale woning: modern, comfortabel en energiezuinig.
Veel mensen twijfelen aan dergelijke werkzaamheden vanwege de kosten die ermee gepaard gaan. Maar dat is onterecht.
Een engagement op lange termijn
Of u nu eigenaar of huurder bent, de EPB van uw gebouw geeft belangrijke informatie, die ook financiële gevolgen heeft.
Als u eigenaar bent, zal een verbetering van de energieprestaties en van de energieklasse de waarde en de aantrekkelijkheid van uw eigendom op de markt verhogen. Het geld dat u aan de ingrepen besteedt, ziet u dan best als een investering. BENOveren is een interessant alternatief voor een spaarrekening die almaar minder opbrengt. U krijgt het geld op lange termijn meer dan terug door de energiebesparingen en/of hogere huurinkomsten.
Ook als huurder is het beter om te kiezen voor een energie-efficiënt gebouw. Dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu, want een modernere woning stoot ook minder broeikasgassen uit. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn gebouwen verantwoordelijk voor 70% van de CO2-uitstoot!
BENOveert u op de correct manier, dan hebt u recht op subsidies.Nicolas van der Straten
Subsidies en fiscale voordelen
BENOveert u op de correcte manier, dan hebt u recht op subsidies. De voorwaarden verschillen naargelang uw eigendom zich in
Wallonië,
Vlaanderen of
Brussel bevindt.
Particulieren profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 21%). De voorwaarden zijn dezelfde in de drie regio's: een erkende aannemer in de arm nemen en het pand gedurende minstens tien jaar bezitten of huren. De belastingvermindering van 30% voor het isoleren van het dak van een woning is helaas afgeschaft.
Het EPB-certificaat kan u vertellen welke werken u het best uitvoert. Op die manier draagt het bij tot de energiezuinigheid, het comfort en de vergroening van ons patrimonium.
U vond dit artikel de moeite?
Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief
Ik schrijf mij in
De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie.
Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.