Overzicht
- De eerste pensioenpijler is het wettelijke pensioen
- Als tweede pijler is er het aanvullende bedrijfspensioen via de werkgever of als zelfstandige/bedrijfsleider
- Derde pijler: individueel pensioen- en langetermijnsparen met een belastingvermindering
- De vierde pijler is het vrije sparen zonder belastingvermindering
Het wettelijke pensioen is de eerste pensioenpijler. Welk bedrag u later mag verwachten, hangt af van verschillende factoren. De lengte van uw loopbaan en uw loon spelen uiteraard een rol. Maar ook uw statuut is belangrijk voor de pensioenberekening. Het gemiddelde werknemerspensioen bedraagt in ons land 1.255 euro netto. Voor een zelfstandige is dat slechts 904 euro netto en voor een ambtenaar 2.072 euro. Veel mensen kunnen hun huidige levensstandaard niet behouden met hun wettelijke pensioen. Vandaar de noodzaak om ook in te zetten op de drie andere pensioenpijlers. Hoe vroeger u daarmee start, hoe beter. Met kleine bedragen kunt u dan een mooi aanvullend pensioen opbouwen. Maar ook voor vijftigers zijn er nog heel wat mogelijkheden.
Via de pensioenspaarformules voor zelfstandigen combineert u pensioenopbouw met een belastingvermindering.
Pensioensparen via uw werk
De tweede pensioenpijler is het aanvullende bedrijfspensioen. Die wint sterk aan belang: 72% van de beroepsbevolking heeft minstens één tweedepijlerpensioen en voor 55% worden er nog actief bijdragen betaald. Voor loontrekkenden ligt het initiatief bij de werkgever of sector. Als zelfstandige moet u zelf het heft in handen nemen. Uw eerste keuze is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Hebt u daarna nog fiscale ruimte over, dan kunt u via een Individuele Pensioentoezegging (IPT) bijkomend sparen met geld van uw vennootschap. Zelfstandigen zonder vennootschap kunnen een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen afsluiten (POZ). Via deze formules combineert u pensioenopbouw met een belastingvermindering.
Ruim 3 miljoen Belgen doen aan pensioensparen, ongeveer 50/50 verdeeld over pensioenspaarfondsen en -verzekeringen.Eric Vanbrusselen
Individueel pensioensparen
Het individuele pensioensparen staat op nummer drie. Ruim 3 miljoen Belgen doen dit, ongeveer 50/50 verdeeld over pensioenspaarfondsen en -verzekeringen. Stortingen tot 1.020 euro per jaar geven recht op een belastingmindering van 30%. Wilt u meer sparen, dan kunt u 1.310 euro storten met 25% belastingvermindering.
Ook via het langetermijnsparen kunt u fiscaal voordelig sparen voor uw pensioen. Het stortingsplafond hangt samen met uw netto belastbaar inkomen (maximaal 2.450 euro in 2024). In combinatie met de woonbonus is uw fiscale ruimte beperkt, waardoor deze formule vooral populair is bij 50-plussers. Maar ook jonge mensen kunnen er hun voordeel mee doen.
De vierde pensioenpijler omvat alle spaarreserves die u opbouwt zonder fiscale stimulans, van uw spaarboekje tot levensverzekeringen en vastgoed.Eric Vanbrusselen
Sparen zonder belastingvoordeel
Hebt u alle fiscale mogelijkheden benut, dan komt het vrije sparen in het vizier. Dit wordt meestal de vierde pensioenpijler genoemd. Deze omvat alle spaarreserves die u opbouwt zonder fiscale stimulans, van uw spaarboekje tot levensverzekeringen, beleggingsfondsen en vastgoed. Hoe later u start met de voorbereiding van uw pensioen, hoe belangrijker de vierde pijler wordt. Met de begrensde tweede en de derde pijler alleen kunt u vanaf een zekere leeftijd immers geen volwaardig aanvullend pensioen meer opbouwen.
Tip: met de tool
Bereken je pensioen kunt u inschatten welk wettelijk pensioen u later mag verwachten en hoeveel u maandelijks moet sparen om uw levensstandaard te behouden na uw pensioen.
U vond dit artikel de moeite?
Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief
Ik schrijf mij in
De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie.
Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.