Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Onroerend goed schenken: fiscaal een goed idee?
Successie Volgen De categorie volgen
20 FEB

Onroerend goed schenken: fiscaal een goed idee?

20.2.2023
Anne-Catherine Wauthoz – Estate Planner
Anne-Catherine Wauthoz
Anne-Catherine Wauthoz Estate Planner
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 10.2.2023 09:09
Gepubliceerd op 20.2.2023 09:09
Onroerende goederen schenken, doet u niet zomaar. U verlicht er mogelijk de fiscale factuur van uw nalatenschap wel stevig mee. Met bepaalde clausules past u de verrichting aan uw behoeften aan.
U wilt uw (klein)kinderen een duwtje in de rug geven? Of de fiscale factuur die zij bij uw overlijden moeten betalen, tot een minimum beperken? De schenking van onroerende goederen vraagt om een goede voorbereiding. Belangrijke vragen zijn:

  • Is het in uw belang om uw pand/vermogen tijdens uw leven door te geven?
  • Hoeveel kost een schenking?
  • Is zo’n schenking echt interessanter voor uw toekomstige erfgenamen? Betalen zij uiteindelijk minder kosten en belastingen?
Dit zijn vragen waarover u goed moet nadenken, want zoals het gezegde luidt: ‘Gegeven is gegeven’. In juridische termen betekent een schenking dat u ‘onmiddellijk en definitief’ afstand doet van de zaak.

Familiale en vermogenssituatie

De eerste stap is: uw familiale en vermogenstoestand in kaart brengen. Een woning schenken die u verhuurt, is iets heel anders dan uw gezinswoning weggeven. Als u een opbrengsteigendom doorgeeft, hebt u dan nog voldoende inkomsten om uw levensstandaard te handhaven?

Daarnaast is ook de familiale verstandhouding belangrijk. Een woning schenken aan een broer, zus of kind met wie de relatie later vertroebelt, leidt vaak tot praktische problemen.

Hebt u geen kinderen, dan is het belangrijk om na te gaan wie uw toekomstige erfgenamen zijn.
Aan uw schenking van een onroerend goed zijn bepaalde voorwaarden te koppelen, zoals schenken met voorbehoud van vruchtgebruik.Anne-Catherine Wauthoz

Schenking op maat

Aan uw schenking van een onroerend goed zijn bepaalde voorwaarden te koppelen, zoals schenken met voorbehoud van vruchtgebruik. Daarbij schenkt u alleen de blote eigendom. Dit betekent dat u het genot van het goed behoudt. Zo blijftt u het huis bewonen, of er huurinkomsten uit ontvangen.

De schenkingsakte moet hier uitdrukkelijk bepalen dat de schenking gebeurt onder voorbehoud van vruchtgebruik, ten gunste van de schenker(s). Andere mogelijke clausules zijn: een (optionele) last van lijfrente, de verplichting om het goed te onderhouden en het verbod om het goed te verkopen.

Successierechten vermijden

Wilt u de fiscale voordelen van de schenking van een onroerend goed inschatten? Dan evalueert u best in eerste instantie de theoretische successierechten (dus bij een eventuele erfenis) voor en na de geplande schenking.

De successietarieven zijn afhankelijk van het gewest waar de overledene woont. Ze zijn progressief en variëren ook naargelang de verwantschap met de overledene. Hoe verder de band, hoe hoger het tarief. Maar zelfs in rechte lijn zijn de successierechten heel hoog als het marginale tarief van 27% (Vlaanderen) of 30% (Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) wordt bereikt.
In Wallonië en Vlaanderen valt geschonken eigendom pas na drie jaar buiten de nalatenschap.Anne-Catherine Wauthoz

Schenkingsrechten

De schenkingsrechten voor onroerende goederen zijn gelijk in de drie gewesten, ongeacht de aard ervan (grond, huis, handelspand, …).

Ze zijn progressief (zie tabel). De grootte van de eerste schijf maakt vermogensplanning mogelijk. Elke ouder mag tot 150.000 euro aan elk kind schenken, tegen een tarief van 3%, exclusief de kosten voor de notariële akte. Die akte is verplicht.

U mag de kosten van de schenking voor uw kinderen betalen. Voor de fiscus is dit geen extra schenking. Dat moet u wel in de akte vermelden.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er geen progressievoorbehoud voor een schenking in extremis (als u door ziekte vermoedt dat u binnenkort zult overlijden). In Wallonië en Vlaanderen valt geschonken eigendom pas na drie jaar buiten de nalatenschap.

Voorbeeld

Claire woont in Bergen. Ze bezit een verhuurd appartement van 300.000 euro. Ze is gescheiden, met twee kinderen.

Ze schat de successierechten en ziet dat het marginale belastingtarief van 30% van toepassing is. Daarom schenkt ze het appartement aan haar kinderen. Daarbij behoudt ze het vruchtgebruik: zo blijft ze de huurinkomsten optrekken.

Voor elke transactie geldt 3% schenkbelasting. Wat neerkomt op een besparing van ongeveer 80.000 euro.

Bezit Claire een opbrengsteigendom van 600.000 euro, dan optimaliseert ze haar nalatenschapsplanning door het in twee stappen weg te geven, met een tussenpoos van ten minste drie jaar. Alles wordt belast tegen 3% (na drie jaar gaan de tellers op nul). Hierdoor komt ze niet in een hogere belastingschijf terecht.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Anne-Catherine Wauthoz

Uw expert

Anne-Catherine Wauthoz Estate Planner
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven