Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Dan toch Jerome Powell
Actualiteit Volgen De categorie volgen
23 NOV

Dan toch Jerome Powell

23.11.2021
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 23.11.2021 10:38
Gepubliceerd op 23.11.2021 10:38
De afgelopen weken was er wat onzekerheid gerezen over de opvolging van Fed-voorzitter Jerome Powell. Met name Lael Brainard kwam steeds nadrukkelijker in beeld.

Overzicht

  • Continuïteit in de Fed
  • Sterke dollar, zwak goud
  • Gemengd beeld bij de aandelen
  • Inflatie iets minder tijdelijk dan eerst gezegd
  • Weinig aandelen in Amerikaanse rally
Er werd dus gespeculeerd over wat dat zou betekenen voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank. De soepele monetaire politiek van de Federal Reserve heeft immers een enorm aandeel gehad in de stijging van de markten vanaf de bodem van februari/maart vorig jaar. De consensus leek meer en meer te worden dat Lael Brainard mogelijk nog duifachtiger zou zijn dan Jerome Powell en dat zij de rente nog langer extreem laag zou houden en het tempo van de tapering (terugschroeven van de steunaankopen) zeker niet de hoogte zou injagen.

Continuïteit in de Fed

Maar het werd dus uiteindelijk toch Jerome Powell die zichzelf voor een tweede termijn van 4 jaar opvolgt. Daarmee kiest president Biden duidelijk voor de continuïteit, terwijl Lael Brainard de post van vicevoorzitter krijgt. Voor elk wat wils dus. De initiële markreactie duwde de Amerikaanse rente wat de hoogte in, waardoor ook de dollar verder versterkte.

Sterke dollar, zwak goud

De greenback was trouwens in de voormiddag ook al sterk, of moeten we zeggen de euro was zwak nadat Angela Merkel verklaarde dat de covid-pandemie in Duitsland nog nooit zo erg is geweest. Dat deed de angst voor nieuwe maatregelen en lockdowns weer de hoogte inschieten. Door de stijgende rente en de sterke dollar moest goud ook zowat twee procent prijsgeven. De afgelopen weken was het nochtans in goeden doen.

Gemengd beeld bij de aandelen

De aandelenmarkten lijken zich voorlopig van het hele verhaal niet te veel aan te trekken en sloten bijna onveranderd. Onder het wateroppervlak hadden een aantal technologiewaarden het wat moeilijker. Zij hebben immers heel wat van hun winsten in de toekomst zitten en zijn bijgevolg gevoelig voor stijgende rentes. De markt prijst nu een renteverhoging in van 25 basispunten in juni en nog eens 25 basispunten in september van volgend jaar.

Financiële waarden konden dan weer garen spinnen bij de hogere rente. En ook de olieaandelen konden profiteren van een lichte heropleving in de olieprijs. Die kwam er nadat OPEC+ te kennen gaf dat ze het eventueel op de markt brengen van oliereserves door landen zoals de Verenigde Staten en China, zullen beantwoorden met een lagere productie.

Inflatie iets minder tijdelijk dan eerst gezegd

Het valt nu vooral te bezien wat Mister Market met dit hele verhaal zal doen na een nachtje slapen. Jerome Powell is uiteraard geen havik geworden omdat er iemand beschikbaar was die nog een grotere duif is. Aan de andere kant begint Powell nu toch zachtjesaan toe te geven dat de inflatie misschien van iets minder voorbijgaande aard is dan eerst beweerd. Daardoor zou het tempo van de tapering wat omhoog kunnen gaan en daarmee ook de volatiliteit in de markten. Met de feestdagen in het verschiet, donderdag is het Thanksgiving, trekt de markt zich hier allemaal niet te veel van aan.

Weinig aandelen in Amerikaanse rally

Het blijft natuurlijk een feit dat in de VS steeds minder aandelen deel nemen aan de rally. Op dit moment staat het percentage van Amerikaanse aandelen dat boven zijn 200-daags gemiddelde noteert amper op 55 procent. Met andere woorden, slechts 55 procent van de aandelen doet mee aan de rally, wat gezien de recordreeks bijzonder weinig is. Waakzaamheid blijft dus geboden. Ook al lijken er in de Federal Reserve steeds meer duiven te zitten.

Kerncijfers van 22/11/2021

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2021
België: Bel-20 4203,53 -0,65% 16,08%
Europa: Stoxx Europe 600 485,46 -0,13% 21,66%
VS: S&P500 4682,94 -0,32% 24,68%
Japan: Nikkei 29774,11 0,10% 8,49%
China: Shangai Composite 3582,08 0,61% 3,14%
Hongkong: Hang Seng 24951,34 -0,39% -8,37%
Euro/dollar 1,12 -0,63% -8,08%
Brent olie 79,77 0,94% 53,73%
Goud 1821,00 -2,08% -4,05%
Belgische 10 jaarsrente 0,04
Duitse 10 jaarsrente -0,30
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,63
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven