Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De bevrijding waar niemand op zat te wachten
Actualiteit Volgen De categorie volgen
7 APR

De bevrijding waar niemand op zat te wachten

7.4.2025
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 7.4.2025 08:31
Gepubliceerd op 7.4.2025 08:31
Trumps “Liberation Day” zadelt de wereld op met een tarievenoorlog en de beurzen met een stevige kater. Hoe moet dit nu verder?

Overzicht

  • Chinese tegenmaatregelen overschaduwen goed arbeidsrapport
  • Beurzen kennen tweede zware verliesdag op rij
  • Zal Trump zijn positie bijstellen en zo ja, wanneer?
  • Dalende intrestvoeten bieden enig soelaas 

Chinese tegenmaatregelen overschaduwen goed arbeidsrapport

Het vrijdag gepubliceerde Amerikaanse arbeidsrapport mocht best gezien worden.  Er bleken in maart zo’n  228.000 jobs bijgekomen te zijn. Dat was ruim de helft meer dan verwacht. Trump stak meteen de pluim op eigen hoed. Maar op Wall Street  waren ze niet onder de indruk. Voor de tweede dag op rij maakten de beurzen stevig water. En dat had alles te maken met de Chinese reactie op de door Trump aangekondigde importtarieven.

De Amerikaanse president had nog even gesuggereerd dat die eventueel voor China verzacht konden worden als Peking bereid was de Amerikaanse activiteiten van het populaire Tik Tok te verkopen. Maar daar lieten de Chinezen zich niet door vangen. Integendeel, ze sloegen keihard terug met de aankondiging van een importtarief van 34% op alles wat uit de VS komt. Plus nog een hele resem andere maatregelen, waaronder een inperking van de uitvoer van een aantal zeldzame grondstoffen, nodig voor onder meer windturbines en het gebruik van MRI-scans.

Beurzen kennen een barslechte week

Met de aankondiging werd de vrees van de markten bewaarheid: de door Trump gelanceerde tsunami van importtarieven dreigt wereldwijd tegenmaatregelen uit te lokken. Onder meer de grote Amerikaanse tech-bedrijven, riskeren daar op de beurs het slachtoffer van te worden. Temeer omdat vele van hen nog steeds niet echt goedkoop staan. De Nasdaq ging op weekbasis 8,55% lager, de S&P 500 8,21%. En ook elders deelden de beurzen in de brokken. Zo leverde de Stoxx Europe 600 8,13% in. De Hang Seng index in Hongkong zakt vanmorgen ruim 12%, wat deels te verklaren is  aan feit dat de beurs vrijdag dicht was en dus pas nu volop reageert.

Trump mag zijn tarievenfeestje dan wel “Liberation Day” genoemd hebben, op Wall Street vroegen velen zich af waar ze dan wel precies van bevrijd werden. Tenzij dan van wat gulle aandelenprijzen.

Wie wordt hier beter van?

De Amerikaanse markt is nu in Trumps ogen netjes afgeschermd van de buitenwereld met een tolmuur van naar schatting 20%-25%, de hoogste in een eeuw tijd. Maar voor de doorsnee Amerikaan dreigen hierdoor stevige prijsverhogingen voor heel wat goederen. En Amerikaanse bedrijven, die de gestegen kosten van geïmporteerde goederen en grondstoffen niet volledig kunnen doorrekenen, riskeren druk op de winstmarges. Zelfs bedrijven die daar geen last van hebben, kunnen impact voelen op hun omzet, gewoon omdat de Amerikanen door het duurdere leven minder kunnen kopen.

Ook voor buitenlandse bedrijven zijn de tarieven vanzelfsprekend geen cadeau. De Amerikaanse afzetmarkt blijft één van de aantrekkelijkste ter wereld. Iedereen wil daar zijn waar verkopen. Maar dan liggen die importtarieven wel als serieuze struikelblokken in de weg.

Hoe moet dit verder?

Het Trump-beleid is notoir wispelturig. Dus wat vandaag een realiteit is, hoeft dat morgen niet meer te zijn. Een verzwakkende economische activiteit en een dalende populariteit zouden  Trump onder druk kunnen zetten om de zeilen bij te stellen. Musk liet al weten liever nultarieven te hebben tussen de VS en Europa. En in het Republikeinse kamp zijn er ook al stemmen opgegaan om de tarieven uit te stellen en voor een afkoelingsperiode te opteren. Dit zou voor de beurzen zeker een opsteker zijn.

De andere grote vraag is of iedereen even fors uit de hoek zal komen als China. En hoe Trump hierop zal reageren. Op korte termijn is duidelijk voorzichtigheid geboden. Anderzijds kan ieder bericht dat het minder erg wordt dan gevreesd, de markt opnieuw moed geven. Wat we weten uit het verleden is dat de slechtste en beste beursdagen vaak dicht bij elkaar liggen. En die laatste willen we natuurlijk niet missen. Het is alvast hoopgevend dat Japan en India op het eerste zicht  het hoofd koel houden en  minder geneigd zijn  tot forse tegenactie.

Minder economische groei

De importtarieven op zich en de onzekerheid hoe ze verder zullen evolueren, doen economische actoren de kat uit de boom kijken. Plannen worden tijdelijk on hold gezet, en dat alleen al verlamt voor een stuk de economische groei. Over die groei waren in de VS trouwens al eerder twijfels gerezen. Reden waarom de Amerikaanse Centrale bank, in navolging van de Europese, begonnen was de basisrente te verlagen en zo de economie in de vorm van goedkopere kredieten wat zuurstof te geven. Daar zal ze wellicht mee doorgaan, al moet ze daarbij wel nauwlettend de prijsstijgingen in het oog houden, die het gevolg zijn de hogere importheffingen.

Enige hulp van het rentefront

Ook de Europese centrale bank zal verder gaan met renteverlagingen. Want ook voor onze economieën zijn de Amerikaanse tolbarrières een bijkomende uitdaging. Ze kunnen voor een belangrijk stuk de extra groei neutraliseren die de Europese en vooral Duitse defensie- en infrastructuurinvesteringen in het vooruitzicht stellen. Dit verklaart waarom  bij ons ook de langetermijnrente op enkele  dagen tijd een stuk naar beneden is gekomen. Ook zij anticipeert op een moeilijkere economische context.

Die dalende langetermijnrente zorgt ervoor dat bestaande obligaties meer waard worden. Vandaag spelen die obligaties in een portefeuille dus weer volop de rol van buffer. Ze zijn niet alleen het veilige deel, maar temperen voor een stuk ook de negatieve impact van de beurscorrectie.  In de correctie van 2022, was dat helemaal anders.

De dalende kortetermijnrente betekent dat wie vandaag zijn toevlucht zoekt tot cash, daar wellicht niet lang zal blijven. Zeker in Amerika, waar door de tolmuren ook nog eens de inflatie dreigt te stijgen en de reële intrestvoeten onder druk komen te staan. Ieder stukje hoop op het aandelenfront, kan voor deze beleggers een reden zijn om terug te keren naar de beurs en daar de koersen te ondersteunen. Veel zal daarbij afhangen van de man in het Witte Huis. Die liet in een eerste reactie weten dat de Chinezen hadden moeten onderhandelen in plaats van tegenmaatregelen te treffen…    

Kerncijfers van 31/3/2025 tot 4/4/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4093,59 -7,10% -4,01%
Europa: Stoxx Europe 600 496,33 -8,44% -2,22%
VS: S&P 500 5074,08 -9,08% -13,73%
Japan: Nikkei 33780,58 -9,00% -15,33%
China: Shangai Composite 3342,01 -0,28% -0,29%
Hongkong: Hang Seng 22849,81 -2,46% 13,91%
Euro/dollar 1,10 1,53% 6,12%
Brent olie 66,18 -10,01% -11,45%
Goud 3043,80 -1,30% 15,94%
Belgische 10 jaarsrente 3,19
Duitse 10 jaarsrente 2,57
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,01
Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven