Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Positief in de achteruitkijkspiegel, mist door de voorruit
Actualiteit Volgen De categorie volgen
25 APR

Positief in de achteruitkijkspiegel, mist door de voorruit

25.4.2025
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 25.4.2025 08:35
Gepubliceerd op 25.4.2025 08:35
De aandelenmarkten zetten hun rebound verder, gedreven door rentehoop en de hoop op handelsdeals. In de achteruitkijkspiegel blijft het zicht op de economie en de resultaten scherp. Door de voorruit is er vooral mist.

Overzicht

  • Fed optimisme
  • Hoop op een paar deals
  • Voorspellen is nogal moeilijk, vooral als het over de (resultaten) toekomst gaat  

Toch een Amerikaanse renteverlaging in juni?

Nadat Donald Trump zich op zijn zachtst gezegd niet al te positief uitliet over de voorzitter van de Federal Reserve, is de polemiek rond het al dan niet aanblijven van Jerome Powell wat gaan liggen, nu de Amerikaanse president aangaf niet van plan is om hem te ontslaan. Andere geruchten zeggen dat hij toch wettelijke mogelijkheden onderzoekt om vervroegd van de man af te geraken.

Wat er ook van zij, kritiek op de voorzitter van de Fed en een ondermijning van de onafhankelijkheid van de instelling is iets waar de financiële markten niet op zitten te wachten. Iets wat duidelijk werd door de daling van de aandelenmarkten op maandag. Maar het hele verhaal is een beetje uitstel van executie omdat de ambtstermijn van Powell volgend jaar mei afloopt. Op dat moment zal Donald Trump waarschijnlijk iemand in stelling brengen die hem gehoorzaamt.

Dat is geen goed nieuws voor het vertrouwen in het Amerikaanse systeem en voor de dollar. Het betekent waarschijnlijk ook meer opwaartse druk op de inflatie en mogelijk op de lange rente.

De inzet is natuurlijk het rentebeleid waarvan Donald Trump en zijn entourage vinden dat het niet snel genoeg wordt versoepeld. Gisteren gaven echter zowel de voorzitter van de Cleveland Fed Beth Hammack als Fed Gouverneur Christopher Waller aan dat er nu toch een renteverlaging voor juni op tafel ligt. Dat ondersteunde zeker de aandelenmarkten.

Hoop op een paar deals

Maar dat er mogelijk wat handelsdeals in de pijplijn zitten, toch als we de entourage van Trump mogen geloven, zorgde ook voor wat optimisme. Er werd zelfs gesuggereerd dat er onderhandelingen zijn met China, alhoewel  Beijing dit ontkende. De komende dagen zal moeten blijken wat hier allemaal van aan is.

En op een bepaald moment zal de markt toch resultaten willen zien. Technisch gezien heeft de S&P 500 een mooie rebound gemaakt vanuit zijn sterk oververkocht niveau. Dat is typisch het meer gemakkelijke deel. Vanop het huidige niveau wordt het wat moeilijker…

De achteruitkijkspiegel en de mistige voorruit

Naast positief monetair en geopolitiek nieuws, is wat optimisme over de economie en de bedrijfscijfers meer dan welkom. Want uiteindelijk zijn het toch de bedrijfsresultaten die voor een groot stuk het lange termijn lot van de aandelenmarkten bepalen.

Op economisch vlak is er nog steeds een afwisseling van positieve en minder positieve cijfers. Maar dat is eerst en vooral de achteruitkijkspiegel. En ten tweede zijn een deel van de cijfers nog steeds vertekend door het tarievenverhaal. Zo zullen een aantal cijfers beter zijn omdat bedrijven op de tarieven probeerden te anticiperen door op voorhand meer aan te kopen. De negatieve impact zal dus waarschijnlijk pas de komende maanden duidelijk worden.

Door de voorruit is er dus weinig visibiliteit en veel mist. Hetzelfde geldt logischerwijze voor de bedrijfsresultaten die een weerspiegeling zijn van wat er in de economie gebeurt. Goede resultaten, zoals gisteren nog van techgigant Alphabet, worden afgewisseld met mindere cijfers zoals bij Intel.

Maar bijna alle bedrijfscommentaren hebben gemeen dat er ook door hun voorruit weinig te bespeuren valt. We blijven dus met de onzekerheid zitten en dat garandeert voor de komende weken volatiliteit op de markten. Maar zoals we ook deze week weer hebben gezien, werkt die in twee richtingen.

Kerncijfers van 24/4/2025

Index Slotkoers +/- sinds begin 2025
België: Bel-20 4290,14 0,09% 0,60%
Europa: Stoxx Europe 600 518,61 0,36% 2,16%
VS: S&P 500 5484,77 2,03% -6,75%
Japan: Nikkei 35039,15 0,49% -12,17%
China: Shangai Composite 3297,29 0,03% -1,63%
Hongkong: Hang Seng 21909,76 -0,74% 9,22%
Euro/dollar 1,14 0,21% 9,84%
Brent olie 66,60 0,71% -10,89%
Goud 3325,65 1,31% 26,67%
Belgische 10 jaarsrente 3,02
Duitse 10 jaarsrente 2,44
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,31
Bron: LSEG Datastream
Elke dag vindt u onze marktanalyses op de site 'MyExperts' onder 'Markten', of in uw mailbox via de dagelijkse nieuwsbrief van MyExperts.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven