Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De opgang van het groene biljet
Actualiteit Volgen De categorie volgen
16 APR

De opgang van het groene biljet

16.4.2024
Filip Smekens – Investment Communication Manager
Filip Smekens
Filip Smekens Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 16.4.2024 09:38
Gepubliceerd op 16.4.2024 09:38
Sinds begin dit jaar is de dollar al een flink pak duurder geworden. Hoe valt dit fenomeen te verklaren?

Overzicht

  • Inflatie dwingt Fed tot behoedzaamheid
  • Hogere rente maakt dollar aantrekkelijker
  • Het land van de rijzende zon en de dalende yen
  • Dollar als toevluchtsoord

Onder impuls van de hardnekkige inflatie wordt de Amerikaanse dollar almaar meer waard. Die inflatie doet twijfelen aan de mogelijkheden van de Federal Reserve om de rentetarieven te verlagen, vooral in vergelijking met andere wereldwijde centrale banken.

De US dollar-index, die de evolutie van het groene biljet tegenover een groep van belangrijke munten meet, is dit jaar al met een kloeke 4,6% gestegen en staat dichtbij zijn hoogste punt sinds november. Deze opwaartse trend is het gevolg van een markt die er meer en meer vanuit gaat dat de Fed haar huidige renteniveaus mogelijk moet behouden om een opflakkering van de inflatie te voorkomen.

Inflatie dwingt Fed tot behoedzaamheid

De hoger dan verwachte consumenteninflatie heeft dat idee van een behoedzame Fed nog versterkt. Beleggers hebben hun verwachtingen drastisch bijgesteld en voorzien nu slechts een verlaging van 50 basispunten in 2024, een schril contrast met de 150 basispunten die ze aan het begin van het jaar incalculeerden.

In contrast met die voorzichtige Amerikaanse houding, groeit de perceptie dat andere centrale banken zich misschien wel in een betere positie bevinden om hun monetaire beleid te versoepelen.

Hogere rente maakt dollar aantrekkelijker

Het verschil in obligatierendement tussen de VS en andere economieën is vergroot. En dat zorgt voor een verdere stijging van de dollar omdat het hogere rendementen van beleggingen in dollar die aantrekkelijker maken voor beleggers.

Na de hint van de Europese Centrale Bank op een mogelijke renteverlaging in juni, is het renteverschil tussen tweejaarse Amerikaanse en Duitse staatsobligaties op het hoogste niveau beland sinds 2022.

Dit uiteenlopend beleid van centrale banken maakt duidelijk dat het beteugelen van de inflatie op verschillende manieren gebeurt. Sommige, zoals de Zwitserse Nationale Bank, hebben al renteverlagingen doorgevoerd, terwijl anderen nog in dubio zijn.

 

Het land van de rijzende zon en de dalende yen

De duikvlucht van de yen tot bijna zijn laagste punt in 34 jaar ten opzichte van de dollar illustreert dat de wereldwijde valuta’s verschillende paden bewandelen. Zelfs het einde van het Japanse beleid van negatieve rentevoeten kon die neerwaartse trend niet stoppen.

Ook de euro is dit jaar al behoorlijk verzwakt tegenover de dollar. De relatieve kracht van de Amerikaanse economie t.o.v. de rest van de wereld en de stijgende rendementen in de VS laten uitschijnen dat de dollar wellicht zal blijven verstevigen.

Dit kan moeilijkheden opleveren voor andere economieën omdat een stevige dollar hun inflatieproblemen kan verergeren. Goederen die ze betalen in dollar worden immers duurder.

Dollar als toevluchtsoord

Naast al deze economische indicatoren, is de dollar ook vaak een toevluchtsoord voor beleggers tijdens geopolitieke onrust. Een effect dat duidelijker wordt door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

Al deze factoren spannen samen om de positie van de dollar te versterken. Het is dus zaak voor beleggers en beleidsmakers om behoedzaam te navigeren door dit complexe financiële landschap met aandacht voor zowel directe impact als implicaties op lange termijn.

 

Kerncijfers van 15/4/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 3853,74 0,10% 3,94%
Europa: Stoxx Europe 600 505,93 0,14% 5,62%
VS: S&P500 5061,82 -1,20% 6,12%
Japan: Nikkei 39232,80 -0,74% 17,24%
China: Shangai Composite 3057,38 1,26% 2,77%
Hongkong: Hang Seng 16600,46 -0,72% -2,62%
Euro/dollar 1,06 -0,03% -3,80%
Brent olie 89,55 -2,25% 15,27%
Goud 2346,20 -2,77% 13,59%
Belgische 10 jaarsrente 3,00
Duitse 10 jaarsrente 2,43
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,62
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Filip Smekens

Uw expert

Filip Smekens Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven