Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
ECB doet wat moet
Actualiteit Volgen De categorie volgen
17 MRT

ECB doet wat moet

17.3.2023
Filip Smekens – Investment Communication Manager
Filip Smekens
Filip Smekens Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 17.3.2023 10:40
Gepubliceerd op 17.3.2023 10:40
Positief nieuws uit de banksector en een standvastige ECB brengen de markten tot bedaren.

Overzicht

  • De inflatie zal nog te lang te hoog blijven
  • Evenwichtsoefening voor de centrale banken
  • Goed nieuws voor de banksector
  • Instapmomenten in het verschiet
Dat de Europese Centrale Bank de rente met 0,50% ging verhogen stond al een hele tijd in de sterren geschreven. Maar dan ging Silicon Valley Bank failliet en kwam deze week het Zwitserse Credit Suisse in woelig vaarwater. Daardoor vroegen sommige marktwaarnemers zich af of de ECB haar renteverhogingscyclus misschien zou pauzeren.

De inflatie zal nog te lang te hoog blijven

Maar de reactie van de ECB was klaar en duidelijk: zij gaat door met de renteverhogingen zoals gepland, met als mantra: ‘de inflatie zal nog te lang te hoog blijven’. De topprioriteit blijft duidelijk het bestrijden van die inflatie. Maar in de rest van de commentaar was er ook aandacht voor de huidige volatiliteit op de markten.

De ECB zegt de toestand van zeer nabij op te volgen en klaar te staan om alle nodige middelen in te zetten om de financiële stabiliteit te waarborgen. Bovendien zijn de banken in de eurozone veerkrachtig, ze hebben sterke liquiditeits- en kapitaalratio’s en hogere rentetarieven zouden hun marges zelfs moeten versterken.

Evenwichtsoefening voor de centrale banken

Na een week van spanning op de financiële markten werd de Europese Centrale Bank op die manier de eerste speler in een wereldwijde test van hoe de impact van een stijgende rente op de banksector het monetaire beleid kan beïnvloeden. En gezien de globale ontspanning op de financiële markten lijkt ze het er voorlopig goed vanaf gebracht te hebben.

Volgende week is het de beurt aan de Amerikaanse centrale bank om een zelfde evenwichtsoefening te maken. Enerzijds de rente voldoende verhogen om de inflatie te bestrijden, anderzijds ze niet te veel verhogen om de economie te sparen en de financiële stabiliteit te verzekeren. Net zoals in Europa zal niet alleen de rentebeslissing maar ook en vooral de commentaar erbij belangrijk zijn.

In Europa was de marktreactie aanvankelijk licht negatief, maar algauw keerde dat en de Stoxx600 kon uiteindelijk mooi in het groen sluiten. De euro versterkte tegenover de dollar en zowel in Duitsland als in de VS steeg de tienjaarsrente en daalden dus de obligatiekoersen.

Goed nieuws voor de banksector

Ook Wall Street sloot stevig in de plus. De Amerikaanse markt kalmeerde door berichten dat een aantal bankgiganten zoals Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Goldman Sachs ettelijke tientallen miljarden aan deposito’s gaan plaatsen bij First Republic Bank, de middelgrote bank die al een paar dagen onder druk staat.

Ook uit Europa kwam er goed bankennieuws. Credit Suisse kan rekenen op de Zwitserse nationale bank om zijn liquiditeit te ondersteunen. De bank was al bezig met een herstructurering die nu ongetwijfeld versneld zal doorgaan.

Instapmomenten in het verschiet

Het is duidelijk dat de financiële markten de komende weken en maanden nog heel wat schommelingen zullen meemaken. Maar stilaan beginnen de effecten van de renteverhogingen zich te laten voelen in een dalende inflatie en een lichtjes afkoelende economie. Op langere termijn blijven de vooruitzichten positief en tussentijdse inzinkingen kunnen zich ontpoppen tot interessante instapmomenten.

Kerncijfers van 16/3/2023

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2023
België: Bel-20 3652,55 0,62% -1,31%
Europa: Stoxx Europe 600 441,64 1,19% 3,94%
VS: S&P500 3960,28 1,76% 3,15%
Japan: Nikkei 27010,61 -0,80% 3,51%
China: Shangai Composite 3226,89 -1,12% 4,46%
Hongkong: Hang Seng 19203,91 -1,72% -2,92%
Euro/dollar 1,06 0,82% -0,49%
Brent olie 74,61 -0,39% -12,14%
Goud 1918,06 -0,57% 5,64%
Belgische 10 jaarsrente 2,97
Duitse 10 jaarsrente 2,24
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,58
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Filip Smekens

Uw expert

Filip Smekens Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven