Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Een stevig eerste kwartaal, maar wat nu?
Actualiteit Volgen De categorie volgen
17 APR

Een stevig eerste kwartaal, maar wat nu?

17.4.2024
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 17.4.2024 09:41
Gepubliceerd op 17.4.2024 09:41
De beurzen hebben er een sterk eerste kwartaal opzitten. Opmerkelijk, want in Amerika groeit de onzekerheid rond de timing van de vooropgestelde renteverlagingen. En precies het vooruitzicht op die renteverlagingen werd beschouwd als een belangrijke steun voor de aandelenmarkten. De vraag rijst dan ook: wat nu?

Overzicht

  • Goudlokje-scenario
  • Pas op voor voorbarige conclusies
  • Geopolitiek kluwen
  • Voorzichtigheid op korte termijn, opportuniteiten op langere termijn

Goudlokje-scenario

De maanden november en december kenden mooie beursstijgingen en ook in het eerste kwartaal van dit jaar toonden de aandelenmarkten zich van hun beste kant. Ze vonden inspiratie in het zogenaamde  goudlokje-scenario. Daarbij mikten beleggers op een economie die enerzijds voldoende afkoelt om de inflatie en de rente te laten zakken, maar anderzijds toch sterk genoeg blijft om niet in een recessie te belanden.

De afgelopen weken beginnen er wat deuken in dat goudlokje-scenario te komen. De geschiedenis leert ons dat het voor een centrale bank geen makkelijke klus is om de economie zachtjes te laten landen. En dat geldt ook voor de Federal Reserve. Ondanks de doorgevoerde renteverhogingen vertoont de Amerikaanse economie weinig tekenen van zwakte. De kleinhandelsverkopen blijven verbazen en de inflatiecijfers liggen nu  al drie keer op rij stevig boven de verwachtingen. Tegen die achtergrond deden vooral reflatiethema’s het de voorbije weken goed. Energie, goud en meer cyclische, industriële aandelen, zagen hun prijzen stijgen.

Tegelijkertijd ging ook de Amerikaanse tienjaarsrente fors hoger. Aan de korte kant van de curve werd het aantal dit jaar verwachte renteverlagingen in de Verenigde Staten teruggeschroefd van 6 naar amper twee.

In Europa liggen de kaarten enigszins anders. De economie doet het minder goed, de inflatie komt sneller naar beneden en de ECB heeft dus meer manoeuvreerruimte om de rente te verlagen. Maar ook hier moeten we realistisch zijn. Het uitblijven van renteverlagingen in Amerika zal op termijn ook de bewegingsruimte van de ECB beperken. De uiteenlopende economische evolutie in Europa en Amerika  en het iets andere rentebeleid resulteren nu al in een sterkere dollar..

Pas op voor voorbarige conclusies

Toch is het te vroeg om nu al het goudlokje-scenario met zijn dalende inflatie en dalende rentes naar de prullenmand te verwijzen. De inflatie doen dalen van zijn piek tot pakweg 3% kon je het makkelijke deel van de oefening noemen. Ze verder terugdringen tot de door centrale banken vooropgestelde 2 procent, blijkt een moeilijker te kraken noot.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met volatiele voedsel- en energieprijzen, tikt in de Verenigde Staten momenteel nog steeds tegen 3,8% aan. Maar dat is voor een heel groot stuk te wijten aan de sterk oplopende prijzen voor wat ze in de Verenigde Staten “shelter” noemen ( de huisvestingkost). Zonder die component zou de kerninflatie 2,4% bedragen, wat al een heel stuk dichter bij de doelstelling zit. En als we naar een aantal vooruitlopende indicatoren van de huurmarkt kijken, dan zou het best wel eens kunnen dat die “shelter” component de komende maanden gevoelig naar beneden komt. Hetzelfde kan gezegd worden over al de indicatoren die betrekking hebben op de arbeidsmarkt, die overduidelijk aan het afkoelen is.

Besluit: uitstel betekent in deze geen afstel. De renteverlagingen komen eraan, al zullen we er mogelijk in de VS wat langer op moeten wachten dan eerder vooropgesteld.  Gespreid over dit en volgend jaar kunnen ze zowel obligatie- als aandelenmarkten steun bieden.

Geopolitiek kluwen

Maar dan is er natuurlijk nog de geopolitiek die roet in het eten kan gooien. Met de aanval van Iran op Israël, kondigt zich een nieuw hoofdstuk aan in een weinig opbeurend  verhaal. Toch geven alle betrokken landen aan  niet uit zijn op een verdere escalatie. Mogelijk wordt het dus koelen zonder blazen.

Neil Howe omschrijft in zijn gelijknamige boek de situatie momenteel in de wereld als de Fourth Turning, een periode gekenmerkt door populisme en opvallend veel spanningen en conflicten in en tussen landen. Ons basisscenario is er één van gewapende vrede en de-escalatie. Maar een alternatief scenario van verdere escalatie met in het zog daarvan een stijgende olieprijs, minder groei, een hogere inflatie en een hogere rente kan nooit worden uitgesloten. En jammer genoeg zien we het aantal mogelijke geopolitieke conflicthaarden in de wereld eerder toenemen dan afnemen. Rusland lijkt in het Oosten van Oekraïne op een aantal plaatsen de overhand te krijgen. En niemand weet hoe de relatie tussen China en de Verenigde Staten met een mogelijke uitloper naar Taiwan zal evolueren, zeker als Donald Trump terug als president zou worden verkozen.

Of anders gezegd, het risico lijkt op dit moment eerder asymmetrisch. Het risico voor de aandelenmarkten lijkt op korte termijn groter naar beneden toe dan het potentieel op een verdere stijging. Waarbij dient opgemerkt te worden dat, in tegenstelling tot vorig jaar, de aandelenmarkten de rentestijgingen momenteel zeer goed verteren. 

Voorzichtigheid op korte termijn, opportuniteiten op langere termijn

Als we alles optellen en daaraan toevoegen dat we tussen nu en eind oktober met de traditioneel mindere periode van het jaar voor de aandelenmarkten zitten (gemiddeld gezien worden de grootste winsten gemaakt tussen begin november en eind april) is het misschien geen slecht idee om hier en daar wat aan winst nemen te denken.

Daarbij mogen we natuurlijk niet overdrijven. De bruuske en plotse heropleving van de aandelenkoersen vanop hun dieptepunt in oktober vorig jaar heeft nog maar eens aangetoond dat het niet zonder gevaar is helemaal of te veel uit de markt te stappen. Markttiming is en blijft een moeilijke oefening.

Naast hier en daar wat winst veilig te stellen, is het ook altijd een goed idee om al wat kooplijstjes van beloftevolle thema’s en bedrijven aan te leggen om van een mogelijke appelflauwte gebruik te maken. Heel veel van de sterke groeiers en interessante langetermijnideeën zijn de afgelopen maanden fors in waarde gestegen. Een correctie/consolidatie zal ongetwijfeld weer mogelijkheden bieden om tegen meer voordelige niveaus in te stappen.

Hoeveel er kan worden afgebouwd zal van belegger tot belegger verschillen. Uiteindelijk gaat het hierbij ook voor een stuk over gemoedsrust. Maar de langetermijnvooruitzichten voor meer risicovolle activa blijven goed. En hogere rentes kunnen weer mogelijkheden bieden aan de obligatiekant. De uitdagingen die op ons afkomen zijn niet gering. Daar moeten we niet flauw over doen. Maar dat maakt dat de opportuniteiten mogelijk nog groter zijn.

Kerncijfers van 16/4/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 3796,92 -1,47% 2,40%
Europa: Stoxx Europe 600 498,21 -1,53% 4,01%
VS: S&P500 5051,41 -0,21% 5,90%
Japan: Nikkei 38471,20 -1,94% 14,96%
China: Shangai Composite 3007,07 -1,65% 1,08%
Hongkong: Hang Seng 16248,97 -2,12% -4,68%
Euro/dollar 1,06 0,04% -3,76%
Brent olie 90,25 0,78% 16,17%
Goud 2386,23 1,71% 15,53%
Belgische 10 jaarsrente 3,06
Duitse 10 jaarsrente 2,49
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,66
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven