Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Geen eenvoudige verderzetting
Actualiteit Volgen De categorie volgen
3 FEB

Geen eenvoudige verderzetting

3.2.2025
Joost de Kraker – Investment Specialist
Joost de Kraker Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 3.2.2025 09:35
Gepubliceerd op 3.2.2025 09:35
Eind 2024 schreven we al dat we in 2025 geen eenvoudige verderzetting verwachtten van de tendensen van vorig jaar. Januari wist deze verwachting alvast in te lossen.

Overzicht

  • De ontwikkeling van een AI model in China weegt tijdelijk op technologie
  • Regering Trump schiet uit de startblokken
  • Belgische regeringsvorming wordt beklonken
  • En deze week?

China zet AI-inhaalbeweging in

We begonnen de week met een verrassing op technologisch vlak. Het Chinese DeepSeek legt de concullega’s in Silicon Valley het vuur aan de schenen nu het een ‘reasoning model’ wist te ontwikkelen tegen een fractie van de ontwikkelingskosten. De Chinese spin-off van een lokaal hedge fonds wist een state-of-the-art model te ontwikkelen voor minder dan 6 miljoen USD, ten opzichte van honderden miljoenen bij zijn Amerikaanse tegenhangers. 

Gezien het Chinese model gelijkaardige resultaten weet te behalen op een framework van technologisch minderwaardige chips, gooiden beleggers halfgeleidersbedrijven buiten en kozen ze voor Chinese alternatieven in de vorm van Alibaba en Baidu.

De Amerikaanse giganten, Apple, Microsoft en Meta (Facebook), wisten wel te herstellen na de publicatie van hun resultaten later in de week. Zowel de omzet als winst van dit trio kwam boven de verwachtingen uit, wat beleggers de Aziatische inhaalbeweging op technologisch vlak deed vergeten.

Op bredere schaal wordt een winstgroei verwacht van 10 à 15% over het laatste kwartaal alsook voor het komende jaar 2025. Deze winstgroei is cruciaal om de relatief hoge waardering van de VS te verantwoorden.

Een erg positief teken voor de S&P500 is de verbreding van de beursrally. De afgelopen 6 maanden deden de financiële en industriële sectoren het beter dan technologie en in januari deed de gelijkgewogen S&P index het beter dan de traditionele versie. We hebben al heel wat valse uitbraken gekend van de kleinere waardeaandelen maar we houden dit toch nauw in de gaten.

Trump geeft het startschot

Zoals beloofd, en verwacht, nam Trump meteen het heft in handen en kondigde hij een resem ‘executive orders’ aan waarmee hij met enkele pennenstreken zijn impact wil maken op immigratie, handel en energie.

Misschien nog belangrijker is zijn effectief gebruik van handelstarieven. Ondanks dat hij niet onmiddellijk de aangekondigde tarieven van bijvoorbeeld 60% op alle Chinese goederen invoert, aarzelt de kersverse president niet om zijn favoriete onderhandelingsmiddel onmiddellijk in te zetten. Toen Colombia vliegtuigen met illegale migranten niet wou accepteren, wist Trump met een dreiging van importtarieven tot mogelijks 50% de regering snel op andere gedachten te brengen. Het is duidelijk dat Trump zijn visie op de ‘art of the deal’ ook in het hoogste ambt toepast.

Dat bleek ook weer dit weekend nadat Trump invoerheffingen van 25% invoerde op alle goederen uit Canada en Mexico, met een uitzondering voor Canadese olie, waarvoor een tarief van 10% zal gelden. Alle Chinese export wordt tegen een (bijkomende) schijf van 10% belast. Mexico is zich aan het voorbereiden op een vergelding en Canada kondigde op zaterdag al een reactie aan. Een verdere escalatie van deze handelsoorlog lijkt bijna onvermijdelijk, wat komende weken en maanden zeker voor volatiliteit zal zorgen op de markten.

Alea iacta est

Uiteindelijk, meer lokaal, wist Bart De Wever laat op vrijdag tot een akkoord te komen met de verschillende partijen in de regeringsvorming. Naast een aantal van zijn beloofde socio-economische hervormingen, waarmee hij hoopt België budgettair terug op de rails te zetten, noteren wij vooral de wens om een meerwaardebelasting te implementeren. Zodra hierover meer details bekend zijn, zullen we u via onze bekende kanalen informeren.

En deze week?

De Amerikaanse economie blijft in zeer goede doen, zeker ten opzichte van Europa en China die allebei maar niet op toerental geraken. Deze week kijken we dus uit naar een update rond het industriële sentiment in de VS en het ondertussen beruchte jobrapport op vrijdag. Daarnaast hebben we uiteraard de verderzetting van het resultatenseizoen wat tot meer bedrijfsspecifieke risico’s kan leiden.

Kerncijfers van 27/1/2025 tot 31/1/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4326,05 1,60% 1,44%
Europa: Stoxx Europe 600 539,53 1,79% 6,29%
VS: S&P 500 6040,53 -0,99% 2,70%
Japan: Nikkei 39572,49 -0,90% -0,81%
China: Shangai Composite 3250,60 -0,06% -3,02%
Hongkong: Hang Seng 20225,11 0,79% 0,82%
Euro/dollar 1,04 -1,16% 0,39%
Brent olie 76,81 -2,15% 2,77%
Goud 2809,79 1,28% 7,03%
Belgische 10 jaarsrente 3,08
Duitse 10 jaarsrente 2,46
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,55

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Joost de Kraker Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven