Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Hoe China de inflatie helpt dalen
Actualiteit Volgen De categorie volgen
12 JUL

Hoe China de inflatie helpt dalen

12.7.2023
Geert Ruysschaert – Head of Investment Communication
Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 12.7.2023 09:30
Gepubliceerd op 12.7.2023 09:30
De beurzen toonden zich gisteren van hun beste kant. Ze lijken er alle vertrouwen in te hebben dat de Amerikaanse inflatiecijfers, die we deze namiddag gepresenteerd krijgen, een mooie daling zullen tonen.

Overzicht

  • Verder naar beneden
  • De factor China
  • Van inflatie naar deflatie?
  • Steunplannen? Ja, maar met mondjesmaat
  • Geen big bang
  • Ook effect op de olieprijs

Verder naar beneden

De inflatiecijfers hebben betrekking op juni en geven de evolutie van de prijzen op jaarbasis weer. Gerekend wordt op een percentage van 3,1% , komende van 4% de maand voordien. Voor de kerninflatie (d.w.z. zonder rekening te houden met energie en voeding) zou de daling iets bescheidener zijn: van 5,3% naar 5%. Wat primeert is dat het cijfer naar beneden komt. Want precies die kerninflatie toont zich opvallend weerbarstig.

De factor China

Wat het inflatiespook in Europa en Amerika mee kan helpen te bedwingen is de situatie in China. Daar rekende men na de lockdowns van vorig jaar op een sterk economisch herstel. Dat bleek echter een strovuurtje. Vooral de aanslepende vastgoedcrisis heeft het vertrouwen van de Chinees danig geschokt, dat hij eerder blijft sparen in plaats van zijn geld te laten rollen. En precies die consumentenuitgaven moesten de hoeksteen worden van het herstel.

Van inflatie naar deflatie?

Nu heeft Peking nog wel wat munitie achter de hand om zijn economie een por in de rug te geven. In tegenstelling tot het westen kent China momenteel geen inflatie. Integendeel, het dreigt zelfs met het omgekeerde opgescheept te raken, met name deflatie, het fenomeen waarbij prijzen niet stijgen, maar dalen. En dan heb je als consument nog minder de neiging om naar de winkel te hollen, want de volgende dag kunnen de prijzen alweer lager zijn.

Steunplannen? Ja, maar met mondjesmaat

Om uit deze val te ontsnappen, zou de overheid kunnen besluiten zelf massaal geld uit te geven, om de economie in een hogere versnelling te brengen. Maar precies daar toont Peking zich op dit ogenblik opvallend zuinig. Het is te zeggen: ze hebben wel stimuleringsplannen lopende, en ze kondigen er ook nieuwe aan, maar de omvang ervan is , alle verhoudingen in acht genomen, tot nu toe eerder beperkt en, in de ogen van vele westerse beleggers, zelfs ontgoochelend. Ze lijken zich ook heel sterk te focussen op de problemen in de vastgoedmarkt. Zo zijn er initiatieven om de transactiekosten te drukken, de vastgoedontwikkelaars verder gefinancierd te houden, enz…

Geen big bang

Interessant allemaal, maar het heeft niet direct een big bang effect op ’s lands economie. Al wordt nog wel, een groei verwacht boven de 5%, een fors percentage maar naar Chinese normen middelmatig. De economische luwte zorgt ervoor dat de prijzen aan de fabriekspoort dalen. Jaar op jaar gaat het om een achteruitgang van meer dan 5%. En dat heeft ook internationaal zijn gevolgen. Want China is nog steeds de fabriek van de wereld, en als de van daar verscheepte goederen in prijs dalen, dan exporteert het land eigenlijk deflatie. Wat dus kan helpen om de inflatie in Europa en Amerika mee te beteugelen.

Ook effect op de olieprijs

Dat geldt trouwens ook op andere domeinen. China is als ’s werelds tweede grootste economie een slokop van fossiele brandstoffen. Maar als je economie minder goed draait, heb je daar minder van nodig. Wat helpt verklaren waarom de olieprijs, ondanks de productiebeperkingen van OPEC+, niet door het dak gaat. En het Westen kan herademen na de energiecrisis.

Kerncijfers van 11/7/2023

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2023
België: Bel-20 3534,85 0,79% -4,49%
Europa: Stoxx Europe 600 451,72 0,72% 6,32%
VS: S&P500 4439,26 0,67% 15,62%
Japan: Nikkei 32203,57 0,04% 23,41%
China: Shangai Composite 3221,37 0,55% 4,28%
Hongkong: Hang Seng 18659,83 0,97% -5,67%
Euro/dollar 1,10 0,13% 2,98%
Brent olie 79,47 2,20% -6,42%
Goud 1932,05 0,50% 6,41%
Belgische 10 jaarsrente 3,32
Duitse 10 jaarsrente 2,65
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,98
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Geert Ruysschaert Head of Investment Communication
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven