Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Monetaire Maradona-theorie
Actualiteit Volgen De categorie volgen
28 FEB

Monetaire Maradona-theorie

28.2.2024
Filip Smekens – Investment Communication Manager
Filip Smekens
Filip Smekens Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 28.2.2024 10:20
Gepubliceerd op 28.2.2024 10:20
De Amerikaanse centrale bank staat voor een uitdagend scenario: het balanceren van economische groei en inflatie met de verwachtingen over de evolutie van de rente. En daar kan Maradona bij helpen…

Overzicht

  • Economische rust
  • Rentedalingen? Ja, maar hoeveel?
  • Onzekerheid over inflatie en rente
  • Beresterke economie en toch geen inflatie
  • Navigeren voor gevorderden

Economische rust

Bijna elk verhaal, zowel in de bijbel als op Netflix, begint in peis en vree. En dat is precies de situatie waarin de Amerikaanse economie zich nu bevindt: een inflatie die daalt in de richting van 2%, het doel van de Fed, en werkloosheidscijfers die ultralaag blijven.

Deze stabiliteit komt er na forse renteverhogingen die niet hebben geleid tot een recessie, in tegenstelling tot wat meestal gebeurt.

Rentedalingen? Ja, maar hoeveel?

Intussen verwacht de markt dat de Amerikaanse centrale bank de kortetermijnrente zal verlagen tot ongeveer 4,5% tegen eind dit jaar. De Fed zelf voorspelt een stabiele economische groei en een inflatie die in lijn ligt met haar doelstelling. Dit optimisme gaat ervan uit dat het huidige economische nirvana blijft duren.

Onzekerheid over inflatie en rente

Ondanks deze positieve vooruitzichten blijft het risico bestaan dat de economische groei groter zal zijn dan verwacht. Goed nieuws zou je denken, maar net zoals in elk meeslepend verhaal kunnen onverwachte gebeurtenissen voor spanning zorgen.

Een hogere groei kan de inflatie opnieuw aanwakkeren en zo leiden tot aanhoudend hoge rentevoeten of zelfs nieuwe verhogingen. De Amerikaanse centrale bankiers hebben dit risico erkend en aangegeven de rente met fluwelen handschoenen te zullen aanpakken.

Beresterke economie en toch geen inflatie

De Amerikaanse economie heeft de voorbije maanden een behoorlijk robuuste groei laten zien zonder dat de inflatie daardoor gestegen is. Een fenomeen dat heel wat economen in hun haar heeft doen krabben en waarvan de onderliggende redenen nog steeds niet helemaal duidelijk zijn.

Met zijn stijgende lonen en hoog aantal vacatures kan de sterke arbeidsmarkt indirect de inflatie doen oplopen door de koopkracht van consumenten te vergroten. Als de vraag naar goederen, diensten en arbeid het aanbod overtreft, groeit het risico op prijsstijgingen.

Navigeren voor gevorderden

De Federal Reserve moet dus zorgvuldig navigeren in het economische landschap en de inflatierisico's afwegen tegen de noodzaak van economische groei.

Dit zou de Fed er mogelijk toe kunnen aanzetten om de zogenaamde 'monetaire Maradona-theorie’ toe te passen. Dit is een verwijzing naar het historische tweede doelpunt van de legendarische Argentijnse voetballer tegen Engeland tijdens het WK 1986. Het is een uitdrukking die voor het eerst werd gebruikt in 2005 door Mervyn King, de toenmalige gouverneur van de Bank of England.

Het idee is dat centrale bankiers de markten ervan overtuigen dat de rente nog steeds kan stijgen als reactie op een opleving van de inflatie. Maar in plaats daarvan, houden ze de rente stabiel. Door de markten te laten geloven dat ze in een bepaalde richting zullen bewegen, laten ze diezelfde markten de versoepeling voor hen doen.

Net zoals Diego Maradona in een rechte lijn naar het doel liep en op die manier 6 verdedigers voor de gek hield die dachten dat hij naar links of rechts ging dribbelen.

Als de Fed dit maneuver tot een goed einde kan brengen, zou die veelbesproken zachte landing er uiteindelijk dan toch kunnen komen.

Kerncijfers van 27/2/2024

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2024
België: Bel-20 3696,65 0,31% -0,30%
Europa: Stoxx Europe 600 496,33 0,18% 3,61%
VS: S&P500 5078,18 0,17% 6,46%
Japan: Nikkei 39239,52 0,02% 17,26%
China: Shangai Composite 3015,48 1,29% 1,36%
Hongkong: Hang Seng 16790,80 0,94% -1,51%
Euro/dollar 1,08 -0,03% -1,80%
Brent olie 83,23 1,18% 7,13%
Goud 2032,70 0,26% -1,59%
Belgische 10 jaarsrente 3,03

Duitse 10 jaarsrente 2,46

Amerikaanse 10 jaarsrente 4,31


Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Filip Smekens

Uw expert

Filip Smekens Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven