Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Nog meer Chinese stimulus
Actualiteit Volgen De categorie volgen
27 SEP

Nog meer Chinese stimulus

27.9.2024
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 27.9.2024 08:29
Gepubliceerd op 27.9.2024 08:29
Is het nog toeval dat wanneer de herfst er aankomt, we richting Halloween gaan en Kerst in het vizier komt er wereldwijd een stroom van monetaire en fiscale stimulus op gang komt.

Overzicht

  • Wanneer centrale banken actie ondernemen
  • Chinese stimulus
  • Reactie op de beursvloer
De maanden augustus en september zijn vaak moeilijke maanden voor de aandelenmarkten. Economisch gezien zagen we wereldwijd toch wel een steeds duidelijkere verzwakking van de economie. En dat de Chinese economie er heel zwak bij lag was al een hele tijd geweten.

Wanneer centrale banken actie ondernemen

En dan schieten vaak de centrale banken en de overheden in actie. In een groot aantal landen, waaronder niet de minste: de Verenigde Staten maar ook vele landen in Europa, Japan en China om er maar een paar te noemen is de schuldenberg torenhoog. Daar wil je natuurlijk geen te hoge rente over betalen. Vandaar dat renteverlagingen zeker welkom zijn. Maar meer nog, het laatste wat je wilt is dat wanneer schulden het probleem zijn de economie nog eens in een recessie belandt en – nog erger –  we zouden te maken krijgen met deflatie. Want dat leidt regelrecht naar een schuldencrisis.

Het is dan geen wonder, en dat is al jaren zo, dat iedere keer dat er een economische vertraging zit aan te komen, de centrale banken er als de kippen bij zijn om door renteverlagingen en desnoods kwantitatieve versoepeling liquiditeiten in het systeem te pompen om het vertrouwen te herstellen, de groei en onrechtstreeks de inflatie aan te zwengelen. Want maak U er geen illusies over. Het is inderdaad de taak van de centrale banken om de inflatie niet te laten weglopen en zogenaamde prijsstabiliteit te verzekeren. Maar aan de andere kant zijn de centrale banken duidelijk veel banger van deflatie dan van inflatie omwille van de aangegeven redenen: de schuldenberg en alles wat er komt bij kijken.

Chinese stimulus

Het was in dit opzicht een beetje verbazend dat de Chinese stimulus op zich liet wachten. De economie is zwak, het vertrouwen is weg en de huizenmarkt zit in een diepe crisis. Daarnaast zijn er ook nog de langere termijn problemen van de krimpende bevolking en een mogelijke nieuwe escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Maar deze week kan op gebied van stimulus alles. Eerder deze week werd het monetaire kanon al boven gehaald met het verminderen van de ‘Reserve requirements’ ( de reserves die banken moeten aanhouden tegen leningen) lagere rente en kredieten van de People’s Bank of China voor de aankoop van aandelen. Moet er nog zand zijn. Alleen de fiscale stimulus ontbrak. Maar die wordt nu klaarblijkelijk ook in stelling gebracht. Geen wonder dat de Chinese beurs er zijn beste week in 10 jaar heeft opzitten.

Reactie op de beursvloer

Het is nog allemaal heel broos en de problemen blijven natuurlijk groot. Maar als de bazooka wordt bovengehaald kunnen markten heel snel een stuk hoger koersen. Hoe duurzaam het allemaal zal zijn zal de toekomst uitwijzen.

Maar vanzelfsprekend hebben manoeuvres van deze grootorde ook een impact op de wereld. We zien de meeste grondstoffen – met abstractie van olie omdat Saoedi-Arabië aankondigde zijn productie in december toch te gaan verhogen – stevig omhoog schieten. En hetzelfde geldt voor bedrijven uit grondstoffensector, luxegoederenproducenten, cyclische waarden, om er nog maar een paar te noemen.

Als wereldwijd de centrale banken vol aan de bak gaan en China ook begint mee te doen, kan dit de komende maanden een stevige duw in de rug van de beurzen geven. Dit alles is een reden om toch wat optimistischer te worden, de aandelenposities wat verder uit te bouwen en van het maken van kooplijstjes te maken effectief over te gaan tot wat aankopen. Natuurlijk blijft wel de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen nog wat hangen. En dat zal van de maand oktober een volatiele maand maken. Maar eens dat we die periode door zijn, zouden de maanden richting Kerst en waarschijnlijk ook minstens januari wel eens veelbelovend kunnen zijn…

Elke dag vindt u onze marktanalyses op de site 'MyExperts' onder 'Markten', of in uw mailbox via de dagelijkse nieuwsbrief van MyExperts.

Kerncijfers van 26/9/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 4281,22 0,54% 15,47%
Europa: Stoxx Europe 600 525,61 1,25% 9,73%
VS: S&P500 5745,37 0,40% 20,45%
Japan: Nikkei 38925,63 2,79% 16,32%
China: Shangai Composite 3000,95 3,61% 0,88%
Hongkong: Hang Seng 19924,58 4,16% 16,88%
Euro/dollar 1,12 -0,05% 1,09%
Brent olie 72,29 -3,25% -6,95%
Goud 2666,50 0,23% 29,10%
Belgische 10 jaarsrente 2,82
Duitse 10 jaarsrente 2,17
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,79
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven