Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Riders on the storm
Actualiteit Volgen De categorie volgen
11 APR

Riders on the storm

11.4.2025
Philippe Gijsels – Chief Strategy Officer
Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 11.4.2025 08:07
Gepubliceerd op 11.4.2025 08:07
Na de rally door de bocht van Trump over de tarieven, volgde gisteren een logische terugval. Er blijven immers heel wat vragen over de impact van de handelsoorlog op groei en inflatie.

Overzicht

  • Logische terugval na spectaculaire remonte
  • Beter dan verwachte inflatiecijfers
  • Kijken naar de Fed en zijn (hopelijke) onafhankelijkheid

Logische terugval

Gisteren kenden de indexen in Europa een inhaalbeweging na de spectaculaire stijging in de Verenigde Staten de dag voordien. Die kwam er nadat Donald Trump een afkoelingsperiode voor de tarieven inlaste voor iedereen, behalve China. Meer en meer lijkt dit een krachtmeeting te worden tussen ‘s werelds twee grootste economieën.

Het voelt momenteel aan zoals dat nummer van de Doors: “Riders on the Storm”. De naam van de groep komt trouwens van deuren naar andere dimensies. “ There are things known and things unknown and between them there are doors”. En er zijn momenteel nogal wat dingen onbekend. Om niet te zeggen dat we leven in een omgeving van schijnbaar constante onzekerheid. Kijk naar de onverwachte daling van de USD  naar een wisselkoers van 1,13 ten opzichte van de euro deze nacht.

Tegen deze achtergrond was het niet verwonderlijk, zelfs logisch dat de markten in de Verenigde Staten wat gas terug namen en dat daardoor de Europese beurzen in de loop van de sessie een deel van hun winst zagen verdampen.

Heel veel vragen blijven op tafel liggen. Zal er op een bepaald moment ook een compromis gevonden worden met China? En vooral, wat is de schade aan het vertrouwen tussen de verschillende landen op lange termijn? Op iets kortere termijn is het vooral uitkijken welke impact de onzekerheid zal hebben op de wereldeconomie. Dat valt nog af te wachten.

De negatieve impact van de tarieven op de groei is duidelijk. Maar daartegenover staan in de Verenigde Staten belastingverlagingen, in Duitsland iets in de grootteorde van een Marshallplan en in China een pijplijn aan stimulus. Tarieven doen natuurlijk op economisch vlak twee negatieve dingen: ze laten de groei zakken en de inflatie stijgen

Beter dan verwachte inflatiecijfers

In dit opzicht was het positief nieuws dat de inflatiecijfers aan de consumentenkant in de Verenigde Staten positief verrasten: ze waren lager dan verwacht. Maar ook hier maakt de ene zwaluw de lente niet. De impact van de tarieven zal pas de volgende maanden en kwartalen duidelijk worden.

In Europa zal dit minder een probleem zijn, een geluk met een ongeluk. Want de EU heft niet alleen minder tarieven op minder landen (de Verenigde Staten gaan met zowat iedereen in de clinch). Maar daar bovenop bestaat het risico dat China een aantal van zijn producten die minder naar de Verenigde Staten gaan, op het oude continent zal proberen te slijten. 

Kijken naar de Fed en zijn (hopelijke) onafhankelijkheid

Dit is goed nieuws omdat de ECB zijn handen meer vrij zal hebben om de rente te verlagen en zo de Europese economie verder aan te wakkeren. De Federal Reserve zit met zijn duale mandaat en moet naast prijsstabiliteit ook zorgen voor een volledige tewerkstelling. Dit kan problemen geven wanneer zowel de groei als de inflatie de verkeerde kant uitgaan, wat het waarschijnlijke gevolg zal zijn van de tarieven. 

Daardoor zit de Amerikaanse centrale bank momenteel in een iets moeilijker parket en heeft ze een ‘wait and see attitude’  aangenomen om te zien hoe zowel de groei als de inflatie zullen evolueren. Toch verwachten we dit jaar van de Fed nog twee en waarschijnlijk drie renteverlagingen, te beginnen in juni.

Een ander belangrijk punt is de onafhankelijkheid van de Fed. Donald Trump gaf al een aantal keer aan dat hij graag lagere rentevoeten wil. Jerome Powell houdt voorlopig de boot af. Maar in mei 2026 zal hij mogelijk vervangen worden. En wie bepaalt wie de vervanger wordt? Juist, de man in het Witte Huis.

En dan zouden we ineens een heel soepel, te soepel monetair beleid kunnen krijgen. En dit zal dan verder bijdragen aan de meer inflatoire wereld die we voor onze ogen zien ontstaan. Een wereld waarin de koopkracht van geld snel daalt en te veel cash aanhouden voor een te lange periode zeker geen goed idee is.

Kerncijfers van 10/4/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 3985,61 3,19% -6,54%
Europa: Stoxx Europe 600 487,28 3,70% -4,01%
VS: S&P 500 5268,05 -3,46% -10,43%
Japan: Nikkei 34609,00 9,13% -13,25%
China: Shangai Composite 3223,64 1,16% -3,82%
Hongkong: Hang Seng 20681,78 2,06% 3,10%
Euro/dollar 1,12 1,29% 7,97%
Brent olie 63,96 -2,93% -14,42%
Goud 3158,87 2,72% 20,32%
Belgische 10 jaarsrente 3,21
Duitse 10 jaarsrente 2,58
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,40
Bron: LSEG Datastream

Elke dag vindt u onze marktanalyses op de site 'MyExperts' onder 'Markten', of in uw mailbox via de dagelijkse nieuwsbrief van MyExperts.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philippe Gijsels Chief Strategy Officer
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven