Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Stijgende rente veroorzaakt sectorrotatie
Actualiteit Volgen De categorie volgen
10 JAN

Stijgende rente veroorzaakt sectorrotatie

10.1.2022
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 10.1.2022 10:57
Gepubliceerd op 10.1.2022 10:57
Hoewel het nieuwe beursjaar sterk begon tijdens de eerste twee handelsdagen, sloten de aandelenmarkten de nieuwjaarsweek in het rood.

Overzicht

  • Sectorrotatie
  • Krappe Amerikaanse arbeidsmarkt
  • Stijgende rente
  • En deze week: omikron en Oekraïne

Sectorrotatie

De hoge inflatie en havikachtige Fed deden de obligatierentes oplopen, wat resulteerde in een correctie van vooral de Amerikaanse beurs en groeiwaarden. Voor de Stoxx Europe 600 (-0,3%) en de Dow Jones (-0,1%) bleven de verliezen nog beperkt, maar de S&P500 daalde met 1,9% en de Nasdaq zelfs met 4,5%. Ook de sectorevoluties waren heel uiteenlopend. Groeisectoren zoals technologie, media en biotech vielen ten prooi aan winstnemingen, net als traditionele rentegevoelige sectoren zoals nutsbedrijven en vastgoed.

Maar daartegenover stond een belangrijke stijging van de financiële aandelen (zij profiteren immers van de stijgende rente) en de nog laag gewaardeerde cyclische sectoren zoals de auto-industrie, energie en materialen. Die laatste twee profiteerden van de hernieuwde stijging van de olie- en grondstoffenprijzen. De OPEC+ besliste weliswaar om zijn productie zoals verwacht stapsgewijs op te trekken. Maar ondertussen bleek dat niet alle OPEC+-landen de hun toegewezen quota konden oppompen door productieproblemen in onder andere Nigeria en Libië.

Zo’n sectorrotatie van groei- naar waardeaandelen hadden we in 2021 ook al enkele keren meegemaakt, maar over het hele jaar presteerden de groeiwaarden toch nog beter. Maar na de wat overdreven stijging van heel wat technologiegiganten en het vooruitzicht van een stijgende rente zou de rotatie van groei naar waardeaandelen in 2022 overheersend kunnen zijn. De beursevoluties in de eerste week van een nieuw jaar zijn dikwijls nogal voorspellend voor het volledige jaar.

Krappe Amerikaanse arbeidsmarkt

Voor de tweede maand op rij bleef de Amerikaanse jobcreatie onder de verwachtingen. In december kwamen er slechts 199.000 jobs bij in plaats van de verwachte 400.000 en tegenover 249.000 in november. Het lijkt dat het heropeningseffect stilaan uitdooft en dat de maandelijkse jobcreatie terugvalt op wat we voor corona als een normale, gezonde groei beschouwden: zo’n 200.000 per maand. En toch is de werkloosheidsgraad, net zoals de voorbije maanden, sterker dan verwacht gedaald van 4,2% naar 3,9% (en komende van 6,7% een jaar geleden). Die snelle daling tot een historisch lage werkloosheid wijst op een krapper wordende arbeidsmarkt. En dat blijkt ook uit de lonen, die jaar op jaar met 4,7% stegen. Die toenemende looninflatie zal de Fed sterken in haar voornemen om het monetair beleid te verstrakken.

Stijgende rente

Eén van de uitdagingen voor 2022 is al meteen op het appel: een stijgende rente. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vorige week immers van 1,5% naar 1,8%, en benadert daarmee de tussentijdse piek van maart vorig jaar. Ook in Europa gingen de obligatierentes collectief hoger. De Duitse tienjaarsrente lijkt weldra het negatieve territorium te zullen verlaten, waarin ze de voorbije 3 jaar heeft vertoefd.

Naast een alweer hoger dan verwacht inflatiecijfer van 5% voor de eurozone (een record), waren de markten vooral geschrokken van het verslag van de laatste Fed-vergadering. Daaruit blijkt dat de rente wel eens sneller dan verwacht kan opgetrokken worden. Het is niet uit te sluiten dat de Fed in maart al een eerste keer de rente verhoogt en dat er dit jaar in totaal vier rentverhogingen zullen zijn in plaats van de tot nu toe verwachte drie. Er is ook al sprake van een afbouw van de gigantische balans van de Fed. Deze is de jongste twee jaar (sinds de uitbraak van corona) ruimschoots verdubbeld tot bijna 10.000 miljard USD. We verwachten niet dat de centrale bank nu het omgekeerde gaat doen en obligaties in de markt zal verkopen. Maar obligaties die vervallen zullen allicht niet meer vervangen worden, waardoor de balans op een passieve manier zal krimpen.

We vonden het al merkwaardig dat de obligatierentes vorig jaar niet forser gestegen zijn, in het licht van de oplopende inflatie, behoorlijke economische groei en het vooruitzicht dat de Fed binnenkort stopt met obligaties opkopen. Met de stevige renteopstoot vorige week is de trend voor 2022 gezet.

En deze week: omikron en Oekraïne

De komende week blijft het uitkijken naar de verdere evolutie van omikron. We verwachten wereldwijd een opstoot in het aantal besmettingen. Omdat in verhouding minder mensen in het ziekenhuis belanden, wordt tot nu toe aangenomen dat de zorgsector deze hoge golf zal kunnen doorstaan zonder drastische lockdowns.

Daarnaast vindt deze week diplomatiek overleg plaats over de spanningen rond Oekraïne. Er is overleg tussen Rusland en de VS, tussen Oekraïne en de NAVO, evenals onder Europese landen in de schoot van de OVSE. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het Warschaupact in 1991, heeft Rusland zijn invloedsfeer in Oost-Europa aanzienlijk zien slinken. Een Oekraïne (waar trouwens 40% etnische Russen wonen) dat in NAVO-handen zou vallen is voor Poetin duidelijk een brug te ver. Een militair conflict is dan ook niet volledig uit te sluiten en zou een belangrijke impact hebben op het economisch en beursverloop in 2022. Maar een burenruzie de-escaleren maakt meer kans met diplomatiek overleg.

Kerncijfers van 03/01/2022 tot 07/01/2022

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2022
België: Bel-20 4306,37 -0,09% -0,09%
Europa: Stoxx Europe 600 486,25 -0,32% -0,32%
VS: S&P500 4677,03 -1,87% -1,87%
Japan: Nikkei 28478,56 -1,09% -1,09%
China: Shangai Composite 3579,54 -1,66% -1,66%
Hongkong: Hang Seng 23493,38 0,41% 0,41%
Euro/dollar 1,13 -0,21% -0,21%
Brent olie 82,04 4,64% 4,64%
Goud 1791,65 -1,69% -1,69%
Belgische 10 jaarsrente 0,28
Duitse 10 jaarsrente -0,03
Amerikaanse 10 jaarsrente 1,77
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven