Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Traditionele mei-correctie komt iets vroeger
Actualiteit Volgen De categorie volgen
22 APR

Traditionele mei-correctie komt iets vroeger

22.4.2024
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 22.4.2024 09:31
Gepubliceerd op 22.4.2024 09:31
Na 5 maanden van onafgebroken stijging, belandden de beurzen sinds begin april in correctiemodus door oplopende spanningen tussen Israël en Iran, gecombineerd met hardnekkige Amerikaanse inflatie en stijgende obligatierentes.

Overzicht

  • Amerikaanse beurs al 6 dagen op rij lager
  • Amerikaanse renteverlagingen uitgesteld
  • Correctie na forse rally
  • Start van resultatenseizoen: eerste kwartaal vormt dieptepunt
  • Hoe lang kan deze correctie duren?

Amerikaanse beurs al 6 dagen op rij lager

De Stoxx Europe 600 kon de schade nog enigszins beperken tot een weekverlies van 1,2% of 2,8% sinds begin april. Maar de Amerikaanse S&P500 verloor vorige week 3% en noteert intussen al 6% onder zijn piek van eind maart. De groeibeurs Nasdaq corrigeerde nog wat scherper: -5,5% op weekbasis of -7% sinds zijn recente hoogtepunt. Het zijn vooral de voorheen fors gestegen technologie- en groeiwaarden die nu het meest corrigeren, terwijl de defensieve sectoren (die maar weinig hadden meegedaan met het beursfeestje) nu wat inhalen of op zijn minst beter standhouden: voeding, huishoudartikelen, nutsbedrijven…

Amerikaanse renteverlagingen uitgesteld

De forse beursrally van eind oktober tot eind maart (S&P500 +28% en Stoxx Europe 600 +20%) was vooral gesteund op de verwachting dat de Fed in 2024 de rente drastisch zou verlagen bij een verder dalende inflatie. Dit terwijl de economie gematigd zou blijven groeien en de bedrijfswinsten zelfs wat meer, dankzij trends zoals AI, energietransitie… bij aanhoudend hoge winstmarges.

De economische groei en winstgroei hebben tot nu toe niet teleurgesteld. Maar de andere kant van het Goudlokje scenario lijkt het wat te begeven: de Amerikaanse kerninflatie blijft hardnekkig hoog op 3,8%. Als we er ook mee rekening houden dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet echt afkoelde en dat de industriële activiteit nu uitbodemt, dan heeft de Fed nog geen reden om de rente te verlagen. In plaats van de oorspronkelijke marktverwachting van 6 renteverlagingen in 2024 met een start in maart, mogen we nu in het beste geval nog hopen op 1 of 2 renteverlagingen in het najaar, gevolgd door wat meer in 2025. De obligatiemarkten hebben dit scenario ingeprijsd met een stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente van een tussentijds dieptepunt van 3,8% rond de jaarwisseling tot 4,6% nu. Daarmee komen we alweer dichter bij de piek van 5% van oktober vorig jaar.

Correctie na forse rally

En terwijl de beurzen tot voor kort vrij immuun leken, moeten ze nu toch wat terrein prijsgeven. En het zijn vooral de voorheen fors gestegen en duur gewaardeerde aandelen die nu het meest terugvallen. Dus misschien ook wel een gezonde correctie na een ietwat te felle stijging.

De Europese beurzen houden iets beter stand omdat ze voordien minder drastisch gestegen waren, maar ook omdat het scenario van ECB-renteverlagingen vanaf juni niet gewijzigd is vermits de inflatie (2,4%) beter onder controle is. Het toenemend renteverschil tussen de VS en Europa doet ook de dollar appreciëren wat gunstig is voor de Europese concurrentiekracht en positieve wisselkoerseffecten oplevert voor Europese multinationals.

Start van resultatenseizoen: eerste kwartaal vormt dieptepunt

Het nieuwe resultatenseizoen is nog maar pas gestart, maar de koersreactie bij de eerste publicaties was over het algemeen negatief. Nochtans publiceerden de meesten (Amerikaanse banken, Netflix, ASML…) tot nu toe beter dan verwachte eerste kwartaal winstcijfers. Maar de markt vond ergens wel een reden om winst te nemen: bvb. einde van de stijgende rentemarge bij de Amerikaanse banken, teleurstellende orders bij ASML of voorzichtige vooruitzichten bij Netflix en andere. Bij LVMH kon de koers dan weer wat opveren na de eerdere correctie, omdat de matige organische groei van 3% allicht het dieptepunt was, gevolgd door geleidelijke groeiherneming in de komende kwartalen. Ook voor heel wat cyclische bedrijven (chemie, bouw, industrie…) kunnen we verwachten dat het eerste kwartaal de cyclische bodem vormde, gevolgd door geleidelijk volumeherstel vanaf het tweede kwartaal.

Voor 2024 wordt in de VS +9% winstgroei verwacht en in Europa +4% (na een daling in het eerste kwartaal). En als de markt zoals gewoonlijk vooruit kijkt, kunnen die resultaatsvooruitzichten veeleer een steun betekenen voor de markten. Deze week komt het resultatenseizoen in een stroomversnelling met de winstpublicaties van technologie-kleppers zoals Microsoft, Alphabet, Meta en Amazon.

Hoe lang kan deze correctie duren?

Verschillende technische indicatoren bevinden zich in de buurt van oververkochte niveaus van waaruit op korte termijn een kleine opvering te verwachten is. Dat kan deze week bijvoorbeeld als het Israëlisch-Iraans conflict niet verder escaleert of bij sterke resultaten en geruststellende vooruitzichten van de Amerikaanse technologie-reuzen. Maar een beurscorrectie is echter vaak een proces, waarbij sommige marktpartijen nog wat winst willen nemen of risico afbouwen. En onze beste gok is dat de dieptepunten nog niet zijn gezien. Gewoonlijk duurt een middelmatige correctie zo’n 6 tot 8 weken met een totaal correctieniveau van minstens 10%.

Dit is de derde rentegedreven correctie sinds januari 2023. Op basis van de afgelopen twee ervaringen, hebben we het volgende nodig om de markten duurzaam te laten uitbodemen: 1) de Amerikaanse inflatie moet terug beginnen dalen (we denken dat dit waarschijnlijk is binnen 1 of 2 maanden); 2) in de tussentijd moeten de obligatierentes een redelijk worstcasescenario inprijzen; en 3) het beleggerssentiment moet (even) pessimistisch worden (capitulatie).

We vermoeden dat zodra de rentes stabiliseren, de aandacht van de aandelenmarkten weer zal uitgaan naar stijgende PMI's, opwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen en de renteverlagingen die nog steeds doorgaan buiten de VS.

Correcties zijn een normaal marktverschijnsel. Ze kunnen een gezonde vertering bieden (na een wat te snelle stijging en hier en daar veeleisende waarderingen) en weldra nieuwe koopkansen creëren.

Kerncijfers van 15/4/2024 tot 19/4/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 3827,75 -0,58% 3,24%
Europa: Stoxx Europe 600 499,29 -1,18% 4,23%
VS: S&P500 4967,23 -3,05% 4,14%
Japan: Nikkei 37068,35 -6,21% 10,77%
China: Shangai Composite 3065,26 1,52% 3,04%
Hongkong: Hang Seng 16224,14 -2,98% -4,83%
Euro/dollar 1,07 0,37% -3,41%
Brent olie 87,13 -4,89% 12,15%
Goud 2394,05 -0,78% 15,91%
Belgische 10 jaarsrente 3,07
Duitse 10 jaarsrente 2,51
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,62
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven