Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Van stimulushoop naar tarievenvrees
Actualiteit Volgen De categorie volgen
31 MRT

Van stimulushoop naar tarievenvrees

31.3.2025
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 31.3.2025 08:12
Gepubliceerd op 31.3.2025 08:12
Na enkele weken van Europese beursstijging door de Duitse investeringsplannen en hoop op vrede in Oekraïne, moesten zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen terrein prijsgeven door de nakende handelsoorlog.

Overzicht

  • Beurzen corrigeren
  • De aandacht verschuift naar de nabije risico’s van handelstarieven
  • Bedoeling niet zozeer handelsbalans, maar staatskas vullen  
  • Trump onderschat economische impact

Beurzen corrigeren

Zowel de Stoxx Europe 600 als de S&P 500 daalden vorige week zo’n 1,5%, en de Nasdaq zelfs 2,6%. De pan-Europese beursindex noteert evenwel nog op 6% winst sinds jaarbegin, terwijl voor de S&P500 het verlies is opgelopen tot -5% sinds jaarbegin of -10% sinds het hoogtepunt van 19 februari. 

Vorige week daalden vooral de cyclische sectoren zoals auto’s, technologie, industrie en materialen, vermits deze het meest getroffen zouden worden door toenemende handelstarieven. Maar ook de farmasector omdat Trump ook al dreigde met tarieven op de invoer van geneesmiddelen. Andere defensieve sectoren boden wat tegengewicht en konden wel stijgen: nutsbedrijven, voeding en vastgoed. 

De obligatierentes en de dollar bleven vorige week vrij stabiel, maar de goudprijs steeg verder tot een nieuw record door de dreigende handelsoorlog en het besef dat de onderhandelingen rond Oekraïne een werk van lange adem kunnen worden. 

De aandacht verschuift naar de nabije risico’s van handelstarieven

De beleggersfocus was de voorgaande weken in Europa vooral gericht op enkele positieve lange termijn triggers zoals mogelijke vrede in Oekraïne en de geplande Duitse budgettaire stimuleringsmaatregelen. Deze zullen uiteindelijk wel positieve economische effecten opleveren, maar niet onmiddellijk. Maar vorige week verschoof de aandacht naar de onmiddellijke neerwaartse risico’s van Trump’s naderende tariefaankondigingen van 2 april.

Aanleiding was vooral de reeds aangekondigde 25% additionele invoerheffing op geïmporteerde auto’s uit alle landen. Dit kwam er na de reeds eerder aangekondigde 25% op invoer van staal en aluminium en de voorgestelde algemene invoerheffingen van 25% op alle invoer uit Canada en Mexico (die gedeeltelijk uitgesteld waren tot 2 april), evenals 20% verhoging van de invoerrechten op Chinese goederen. 

Bovendien blijft Trump dreigen met nog belangrijke bijkomende tariefaankondigingen op 2 april. Hij heeft het dan vooral over “wederkerige“ tarieven ten aanzien van landen waarvan hij vindt dat deze Amerikaanse producten al te zwaar belasten. Hierbij zou ook de invoer van geneesmiddelen belast worden. Opmerkelijk omdat geneesmiddelen in de VS al heel duur zijn en een groot deel daarvan ingevoerd worden.

Bedoeling niet zozeer handelsbalans, maar staatskas vullen  

Tot voor kort was de consensus-opvatting dat Trump’s geplande handelstarieven vooral bedoeld waren om met diverse landen zaken te onderhandelen, zodat de handelsbalans terug meer in evenwicht zou komen. Maar de hoogte en breedte van de reeds in stapjes aangekondigde tarieven doen vermoeden dat de hoofdbedoeling is om Amerika’s hoge budgettaire tekorten te reduceren en ruimte te creëren voor de beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting, naast de verlenging van de tijdens zijn eerste ambtstermijn reeds verlaagde personenbelasting. 

Trump onderschat economische impact

Waar de Trump-administratie misschien te weinig rekening mee houdt, is dat die extra invoerheffingen de Amerikaanse prijzen zullen opdrijven en dat de Amerikaanse consument (die dit uiteindelijk zal moeten betalen) bijgevolg misschien wat minder zal kopen. Met andere woorden een nadelig effect op de Amerikaanse economie. 

Dit staat in tegenstelling tot de indruk die Trump probeert te wekken dat andere landen dit zullen betalen en de VS dus inkomsten zal ontvangen van de rest van de wereld. Daarnaast onderschat de Amerikaanse president ook het risico van belangrijke vergeldingsmaatregelen door de landen die getroffen worden zoals de EU, China, Canada, Mexico... En deze zouden wel eens verder kunnen gaan dan alleen de invoer van Amerikaanse goederen. 

De EU denkt er immers ook aan om Amerikaanse diensten extra te belasten. En dan moeten we ook denken aan wat US Big Tech (zoals Microsoft, Alphabet, Meta…) aan inkomsten en winsten realiseert op de grote EU-markt. Met andere woorden, een handelsoorlog kan aan de economie en bedrijfswinsten heel wat schade toebrengen. Het valt dan ook te hopen dat de aankondigingen deze week toch wat selectiever zijn en een opening laten voor onderhandelingen. 

Kerncijfers van 24/3/2025 tot 28/3/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4406,62 -1,64% 3,33%
Europa: Stoxx Europe 600 542,10 -1,38% 6,79%
VS: S&P 500 5580,94 -1,53% -5,11%
Japan: Nikkei 37120,33 -1,48% -6,95%
China: Shangai Composite 3351,31 -0,40% -0,01%
Hongkong: Hang Seng 23426,60 -1,11% 16,78%
Euro/dollar 1,08 0,13% 4,52%
Brent olie 73,54 1,91% -1,61%
Goud 3083,97 2,30% 17,47%
Belgische 10 jaarsrente 3,28
Duitse 10 jaarsrente 2,73
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,26
 

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven