Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Vuurwerk voor Independence Day
Actualiteit Volgen De categorie volgen
7 JUL

Vuurwerk voor Independence Day

7.7.2025
Joost de Kraker – Investment Specialist
Joost de Kraker Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 7.7.2025 14:11
Gepubliceerd op 7.7.2025 14:11
De Amerikaanse beurzen blijven hun inhaalrace verderzetten, ondanks een verkorte handelsweek in Amerika vanwege Independence Day.

Overzicht

  • Nasdaq en S&P500 zetten nieuwe records neer
  • Deadline tarievenoorlog nadert
  • Trump forceert belastingverlagingen door het Congres
  • Maar wie betaalt de rekening? 

Nieuwe hoogtes, zelfde risico’s

Zowel de Nasdaq als de S&P500 noteerden hun tweede opeenvolgende winstweek en staan intussen elk een 7-tal procent hoger sinds de jaarstart. Opvallend, zeker gezien de aanhoudende handelsspanningen. De deadline van 9 juli, waarop het uitstel van nieuwe invoertarieven voor 90 dagen afloopt, nadert snel. Ondertussen wordt ook al geschermd met de datum van 1 augustus, al is het onduidelijk waar die precies betrekking op heeft. Tegelijk zou Trump vandaag nog een aantal mededelingen doen. Die zouden vooral de BRICS landen viseren, of landen die hun politiek daarmee aligneren.  Het belooft dus een volatiele week te worden, tenzij er alsnog een doorbraak komt. Vietnam wist zich alvast veilig te stellen met een handelsdeal—anderen volgen hopelijk snel.

Begin dit jaar leek het beursklimaat in de VS nog op een beginnende berenmarkt, met een correctie van bijna 20% na de start van Trump’s tarievenoorlog in april. Intussen zijn die verliezen meer dan goedgemaakt, geholpen door sterke economische cijfers en een (tijdelijke) de-escalatie in het handelsconflict.

Een beloftevolle “Big Beautiful Bill”

Naast het handelsbeleid voert Trump ook het fiscale tempo stevig op. Zijn regering wist met een nipte meerderheid een nieuwe belastingwet door het Congres te loodsen—de zogenoemde One Big Beautiful Bill. Het wetsvoorstel bouwt verder op de belastingverlagingen uit Trumps eerste termijn en voegt daar nieuwe stimuli aan toe.

De stemming in de Senaat eindigde op een 50-50 gelijkspel, waardoor vice-president J.D. Vance de doorslag moest geven. Trump noemt het een overwinning voor de Amerikaanse middenklasse, al lijken vooral hogere inkomensgroepen te profiteren van de ingrepen.

Wie betaalt de rekening?

Zoals altijd duurt het feest maar zolang het geld stroomt. De kostprijs van deze fiscale stimuli wordt geraamd op meer dan 1 biljoen dollar. Dat zou de Amerikaanse schuldratio stevig kunnen doen oplopen. In een tijd waarin beleggers steeds waakzamer worden voor onhoudbaar begrotingsbeleid—denk aan de Britse ervaring met stijgende rentes na fiscale losbandigheid—blijft ook de VS niet immuun voor markttwijfel.

Die nervositeit vertaalt zich ook in een verzwakte Amerikaanse dollar. De munt verloor dit jaar al meer dan 10% tegenover een korf internationale valuta. Voor exporterende bedrijven is dat positief, maar het vergroot tegelijk de druk op het monetaire beleid. 

Desondanks lijkt de VS nog enige tijd te kunnen zullen profiteren van de dollar’s status als reservemunt van de wereld. We zien dat heel wat investeerders, net als onder andere verschillende centrale banken, toevlucht zoeken in onder andere goud. De regeringen van andere belangrijke munten zoals de euro en Chinese yuan proberen aan invloed te winnen maar tot nog toe lijkt de heerschappij van de dollar gevrijwaard. 

Powell in een spreidstand

Trump blijft openlijk aandringen op renteverlagingen door de Federal Reserve en liet al meermaals verstaan dat hij voorzitter Jerome Powell liever ziet vertrekken. De sterke jobcijfers van afgelopen vrijdag geven Powell echter ruggensteun om de rente voorlopig hoog te houden.

De Fed moet laveren tussen twee vuren: de economie beschermen tegen de negatieve impact van een handelsoorlog (wat pleit voor lagere rentevoeten), én tegelijk vermijden dat fiscale stimulus tot oververhitting leidt (wat net een hogere rente vereist). Geen eenvoudige opgave, zeker met een president die geen blad voor de mond neemt.

En deze week?

Alle ogen zijn gericht op de deadline van 9 juli en de communicatie die vandaag nog zal volgen. Komt er een akkoord over de tarieven of escaleert het conflict opnieuw? Als er geen handelsakkoorden komen tussen de grootste economische blokken, verwachten we een volatiele zomer, die mogelijks opportuniteiten met zich kan meebrengen

Kerncijfers van 30/6/2025 tot 4/7/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4485,04 -0,53% 5,17%
Europa: Stoxx Europe 600 541,13 -0,46% 6,60%
VS: S&P 500 6279,35 1,72% 6,76%
Japan: Nikkei 39810,88 -0,85% -0,21%
China: Shangai Composite 3472,32 1,40% 3,60%
Hongkong: Hang Seng 23916,06 -1,52% 19,22%
Euro/dollar 1,18 0,52% 13,75%
Brent olie 68,75 1,51% -8,01%
Goud 3332,78 1,82% 26,95%
Belgische 10 jaarsrente 3,16
Duitse 10 jaarsrente 2,57
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,34

Bron: LSEG Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Joost de Kraker Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven