Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Zonovergoten einde van augustus
Actualiteit Volgen De categorie volgen
2 SEP

Zonovergoten einde van augustus

2.9.2024
Joost de Kraker – Investment Specialist
Joost de Kraker Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 2.9.2024 09:34
Gepubliceerd op 2.9.2024 09:34
In augustus gingen de markten van paniek naar euforie op enkele weken tijd. We eindigen de zomervakantie op een zonnige noot en gaan een interessant najaar tegemoet.

Overzicht

  • Vertaalt een lagere inflatie zich in een lagere rente?
  • Aandelenbeurzen zoeken recordhoogtes op
  • Teleurstelling ondanks buitengewone resultaten
  • En volgende week?

Vertaalt een lagere inflatie zich in een lagere rente?

Vorige week rapporteerden zowel België, Duitsland, Frankrijk als de eurozone in zijn geheel significant lagere inflatiecijfers. Voor België zakte de inflatie onder 3 procent terwijl ze in Duitsland voor het eerst sinds maart 2021 zelfs naar minder dan 2 procent daalde, de officiële doelstelling van de Europese Centrale Bank. Voor de eurozone zakte de inflatie in augustus naar 2,2 procent, ook het laagste peil in meer dan 3 jaar.

De afname van de inflatie is vooral te danken aan de daling van energieprijzen, gezien de prijzen van diensten bleven stijgen vanwege hogere lonen. Ondanks de algemeen dalende prijzen zullen de koffie- en chocoladefanaten onder ons noteren dat beide grondstoffen op een van de hoogste punten in de afgelopen 10 jaar noteren. Dit zijn echter de uitzonderingen die de regel bevestigen.

Investeerders vertalen de daling van de inflatie naar een steeds grotere kans dat de ECB zijn rente binnenkort zal verlagen, hoogstwaarschijnlijk al in september. De markt verwacht op vandaag dat de ECB op 12 september de rente met 25 basispunten zal knippen naar 3,50%, nadat ze de rente in juni ook reeds met 0,25% liet zakken.

Aandelenbeurzen zoeken recordhoogtes op

Deze positieve inflatiecijfers, samen met een robuust economisch rapport uit de Verenigde Staten, vertaalde zich in een sterke prestatie van de S&P500. De Amerikaanse beursindex steeg met 2,3% in augustus, na een daling van bijna 10% ten opzichte van het hoogtepunt in juli. Beleggers gingen even in paniek aan het begin van augustus, wat volgens heel wat analisten gelinkt was aan een afwikkeling van transacties gefinancierd met goedkope Japanse yen. Ondertussen is dit aan de stand van de S&P500 niet meer af te lezen en is ook bijvoorbeeld de VIX volatiliteitsindex naar relatief lage niveaus teruggekeerd.

De Europese Stoxx 600 wist vorige week ook alweer een nieuw record op te tekenen. Beleggers anticiperen duidelijk op de renteverlagingen die de wereldeconomie de wind in de zeilen kan geven. Zoals vaak door ons gecommuniceerd, zijn rentevoeten in de financiële wereld net als zwaartekracht, wanneer zij dalen kunnen de aandelenprijzen de hoogte in en daar anticipeert de markt alvast op. Het zal echter cruciaal zijn dat de centrale banken de verwachtingen weten in te lossen, bij enige teleurstelling kan dit een significante impact hebben op de koersen.

Teleurstelling ondanks buitengewone resultaten

De impact van die teleurstelling bij Mr. Market zagen we vorige week ook na de resultaten van Nvidia. De lieveling bij privé beleggers kwam donderdag met knappe resultaten, waarbij het een omzet van 30 miljard rapporteerde over het meest recente kwartaal, een stijging van 122% ten opzichte van vorig jaar. Ondanks deze bijzonder sterke prestatie, waarbij de verwachtingen van de analisten zo goed als over de volledige lijn overtroffen werden, was de markt alsnog teleurgesteld en duwden beleggers op de verkoopknop. Dit toont hoe hoog de verwachtingen voor CEO Jensen Huang gespannen stonden. We kunnen ons afvragen of hetzelfde geldt voor Jerome Powell en Christine Lagarde dit najaar.

En volgende week?

Volgende week hebben we uiteraard de befaamde uitbetaling van de Belgische staatsbon uitgegeven op initiatief van minister Van Peteghem. Op mondialer vlak kijken we uit naar job- en inflatierapporten in de VS op vrijdag en naar de ontwikkeling van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op middellange termijn. Komende maanden zal eventuele onzekerheid hieromtrent mogelijks impact hebben op het humeur van onze vriend Mr. Market.

Kerncijfers van 26/8/2024 tot 30/8/2024

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2024
België: Bel-20 4184,40 1,74% 12,85%
Europa: Stoxx Europe 600 525,05 1,34% 9,61%
VS: S&P500 5648,40 0,24% 18,42%
Japan: Nikkei 38647,75 0,74% 15,49%
China: Shangai Composite 2842,21 -0,43% -4,46%
Hongkong: Hang Seng 17989,07 2,14% 5,52%
Euro/dollar 1,11 -0,98% 0,20%
Brent olie 78,89 0,03% 1,54%
Goud 2505,28 -0,43% 21,29%
Belgische 10 jaarsrente 2,89
Duitse 10 jaarsrente 2,29
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,92

Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Joost de Kraker Investment Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven